• Tűzoltók segítették világra a babát

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egészséges babát segített világra a Szentendrei Tűzoltó parancsnokság doktor szolgálata vasárnap reggel, még mielőtt a riasztott mentők megérkeztek volna az édesanyához.

    Benke Donát, a Szentendrei Tűzoltó parancsnokság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy vasárnap reggel egy szabadnapos tűzoltó telefonált, hogy szomszédasszonya pillanatokon belül szülni fog. A tűzoltók úgy határoztak, hogy helyből indítanak mentőt, a tűzoltóság saját doktori szolgálatát. Közben értesítették az Országos Mentőszolgálatot is.

    Hirdetések

    A tűzoltók mentőjén dolgozó Fehér Miklós szakápoló Benke Donát sofőrrel - mellékállásban mindketten dolgoznak az OMSZ-nél is - a tűzoltók mentőjébe ültették és megvizsgálták az anyát. A 34 éves asszonynál megindultak a tolófájások, és végül nagyon rövid idő alatt egy egészséges kisfiút hozott világra a tűzoltók segítségével.

    A mentők és a koraszülött mentő már csak ezután ért a helyszínre. A babát - Péter Krisztiánt - a Peter Cerny koraszülött mentője, édesanyját az OMSZ kocsija vitte kórházba.

    Benke Donát elmondta, hogy ez volt az első olyan eset, hogy a szentendrei tűzoltók mentőkocsijának nem baleset vagy tűz miatt megsérült embert kellett mentenie.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Rett-szindróma

    Dr. Debreczeni Anikó

    A fejlődés 1 éves korig általában a szokottnak megfelelő, ekkor azonban megreked.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Medencevégű fekvés és magzatfordítás

    Közvetlenül születés előtt a legtöbb baba fejjel lefelé néző helyzetben van az anyaméhben. Előfordul azonban, hogy a fenék vagy a láb van a méhszájnál a születés előtt – az ilyen babákat hívják medencevégű fekvéses (köznyelvben farfekvéses) babának, vagy ebben az esetben beszélünk medencevégű fekvéses szülésről.

    A Sheehan-szindróma tünetei és kezelése

    Az agyalapi mirigy a hormonrendszerünk karmestere. Ha a karmester kilép, a zenekar sem játszik tovább. Valami ilyesmi történik a Sheehan-szindrómában is. A betegséget 1937-ben írta le Sheehan.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Szülés utáni felépülés

    A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet grandiózus változásokon megy keresztül, melyek célja az egészséges utód kihordása, biztonságban tartása. Megkoronázván ezt a relatíve hosszú időtartamot érkezik el a szülés folyamata, mely gyakorlatilag emberfeletti erőt, energiát és a biológiai folyamatok tökéletes szinkronját megkövetelve teszi lehetővé, hogy az addig az anyaméh által óvott és nevelt magzat világra jöhessen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.