• Farmakovigilancia: Ön is bejelentheti a fellépő mellékhatást!

    Szerző:
    WEBBeteg

    A gyógyszerek 4 százalékát mellékhatás miatt vonják ki a forgalomból, pedig a megfelelő információk birtokában ez elkerülhető lenne. A mellékhatás bejelentésével hozzájárulhatunk a gyógyszerek biztonságosabb alkalmazásához.

    Nemcsak a mellékhatás bejelentése a farmakovigilancia, hanem ennél sokkal összetettebb és tágabb definíció: felöleli a biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében kifejtett tevékenységek összességét.

    A WHO 2002-es meghatározása szerint a farmakovigilancia „a gyógyszerek káros hatásaival, vagy gyógyszerrel kapcsolatos egyéb problémák észlelésével, értékelésével, megértésével és megelőzésével foglalkozó tudomány, illetve tevékenység.”

    Hirdetések

    Európa legtöbb országában működik a bejelentés, hazánkban nagyon kevesen jelentenek fellépő mellékhatást, a laikusok például nagyon csekély számban, pedig nem csak egészségügyi szakemberek, hanem a lakosság is megteheti ezt – hangsúlyozza dr. Birinyi Péter szakgyógyszerész. Nagyon fontos, hogy tudjanak arról a gyógyszergyártók, gyógyszerészek, klinikusok, milyen hatása és mellékhatása van az adott készítménynek.

    Mikor indokolt és mikor nem?

    Itt lehet bejelenteni!
    Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján megtalálható mellékhatás bejelentőlapon jelezheti a súlyos vagy váratlan (a betegtájékoztatóban nem szereplő) mellékhatásokat.

    A kinyomtatás után elküldhetik postán vagy faxon:

    Fax: +36-1-886-9472
    Levelezési cím: 1372 Budapest, Pf. 450.

    Egyszerűbben pedig a weboldalon közvetlenül: Bejelentés

    A gyógyszerkészítmény alkalmazása előtt nagyon fontos a betegtájékoztató mellékhatásokra vonatkozó részének alapos elolvasása, mert ezután lehetünk tisztában az adott készítmény lehetséges mellékhatásaival. Amennyiben sok bejelentés érkezik egy eddig nem ismert mellékhatásról, akkor alapos vizsgálódást kezd el a gyógyszerhatóság, melynek célja, hogy erős bizonyítékokkal tudja alátámasztani, hogy valóban a gyógyszer okozhatja az adott tünetet, panaszt - válaszolta kérdéseinkre az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

    Egy új mellékhatás felfedezésével még nem ér véget a hatósági munka. A betegek által beküldött jelentésekből a mellékhatások olyan sajátosságait is megismerjük, ami a szakemberek jelentésében nem található meg. Ugyanis ők nemcsak a tüneteket sorolják fel, amit eszközös vizsgálatok is alátámasztanak, hanem a közérzetükben, az életminőségükben tapasztalt változásokra is felhívják a figyelmet.

    EV: a központi adatbázis

    Egy gyógyszerbiztonsági értékelő összegyűjti és feldolgozza az információt, összegyűjti az egyéb forrásokból (többi mellékhatás jelentés, klinikai vizsgálatok, szakirodalom) származó adatokat, majd értékeli, hogy a tüneteket okozhatta-e az adott gyógyszer. Szükség esetén az értékelő felveszi a kapcsolatot a bejelentővel a hiányzó vagy nem egyértelmű információk pontosítása céljából. Ezután az eset bekerül a nemzeti hatóság és az Európai Unió központi adatbázisába is (EudraVigilance, EV).

    • A bejelentő anonimitása az adatkezelési jogszabályoknak megfelelően biztosított.
    • Az európai adatbázisból a gyógyszer forgalomba hozatali engedélyének jogosultja is értesül a feltételezett mellékhatásról.
    • Az adatbázist megfelelő statisztikai programmal rendszeresen, kéthetente-havonta átfésülik a hatóságok új, eddig még nem ismert mellékhatások után kutatva.

    A védőoltásokkal kapcsolatos bejelentéseket az Országos Közegészségügyi Intézet vizsgálja ki.

    Akár vissza is vonhatják a gyógyszert!

    A bejelentésből származó ismeretek, valamint a rajtuk alapuló, a mellékhatások megelőzésére hozott kockázatcsökkentő intézkedések növelik a betegbiztonságot.

    Amennyiben a sok bejelentés elemzése alapján bebizonyosodik egy gyógyszer és egy új mellékhatás közötti kapcsolat, az új információ vagy figyelmeztetés bekerül a készítmény betegtájékoztatójába.

    További kockázatcsökkentő intézkedések is lehetnek, például külön brosúrában kell a gyártónak a beteg figyelmét felhívni az új mellékhatásra, illetve arra, hogy mi a teendő, ha ezt észleli.

    A hatóság új biztonsági vizsgálat elvégzését is előírhatja a gyógyszercégnek, amely során további adatokat kell gyűjteni egy adott kockázatra fókuszálva.

    Ha bebizonyosodik, hogy az új mellékhatás olyan veszélyt jelent, amely meghaladja a gyógyszer szedése mellett elvárható előnyöket, akkor a gyógyszer visszavonása is szükségessé válhat.

    Nem megfelelő használat...

    Több okból hoznak vissza gyógyszert a betegek, vélt vagy valótlan hatástalanság, illetve használatból eredő problémák miatt – avat be a mindennapokba dr. Birinyi Péter szakgyógyszerész, a budapesti Mikszáth Gyógyszertár vezetője. Készülékek, eszközök, például inhaláló vagy inzulin tollak esetén nem a készülék hibája, hanem a legtöbb esetben a nem megfelelő használat miatt érkeznek panaszok. Gyakran előfordul, hogy az értágító hatással rendelkező nitráttapaszt nem megfelelően alkalmazzák a betegek: reggel felteszik, másnap pedig kicserélik, így azonban nitráttolerancia alakulhat ki. Hozzászokik a szervezet a készítményhez, és ezáltal nem fejti ki vérnyomáscsökkentő hatását. Az orvos ennek tudatában felemeli a dózist. Mindig elmondjuk a betegnek, hogy este, lefekvés előtt vegye le a tapaszt, éjszaka ugyanis nitrátmentes időszaknak kell következnie. Az szúrhat szemet a gyógyszerésznek, ha a beteg a 15-ös tapaszt használja, mert azt írta fel az orvosa, ebben az esetben megkérdezzük, miként használja, leveszi-e este, és a legtöbb esetben kiderül, mi okozza a problémát.

    A példák is azt mutatják, erős szűrő lehet a gyógyszertár, mielőtt bejelenti a beteg a problémáját az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet felé. Érdemes visszamenni a patikába, és ott érdeklődni.

    Nagyon szoros a kapcsolat a beteggel és a kezelőorvossal
    Az egyedi, saját fejlesztésű és készítésű, hazánkban korábban még nem alkalmazott magisztrális készítményekre nagy fókuszt helyez dr. Birinyi Péter gyógyszerész, aki portálunknak hangsúlyozta: mindenképpen be kell jelentenie a betegnek a terápia alatt észlelt nem kívánt hatást, mellékhatást.

    A kezelőorvos által felírt, valamilyen nyugat-európai vagy amerikai tudományos szakmai irányelvre hivatkozva készülnek el a magisztrális gyógyszerek. Együttműködve a kezelőorvossal meghatározzuk a készítmény összetételét, az alkalmazás gyakoriságát, mennyiségét, és elkészítjük az adott gyógyszert, amely lehet például szemcsepp vagy kapszula. Az orvos felírja a betegnek, és nálunk kiváltja, ekkor minden pácienssel külön beszélek, és elmondom neki, miért fontos a gyógyszer, miként kell alkalmazni, és mennyire fontos az, hogy ha bármit észlel, bármilyen mellékhatást tapasztal, akkor azt azonnal jelezze nekem vagy a kezelőorvosának.

    Amennyiben krónikus terápiáról van szó, akkor minden alkalommal, amikor visszajön a gyógyszerért a beteg, kikérdezem, használt-e, volt-e bármilyen problémája, megfelelő-e a kapszula mérete, okoz-e bármilyen kellemetlenséget a beszedése, mit tapasztal a gyógykezelés során, stb. Ezzel párhuzamosan beszélek a kezelőorvossal is, miként változott a beteg állapota, szükséges-e például a vivőanyagon változtatni, hogy hatékonyabbá tegyük a terápiát.

    Csak egy példa: volt olyan magisztrális készítményünk, amely gyomorirritációt okozott, ezért változtattunk a gyógyszeren, és kiküszöböltük a problémát. Ehhez azonban több beteg észrevétele szükséges – mondja dr. Birinyi Péter.

    A magisztrális készítményekhez is mellékelünk betegtájékoztatót, ezen rajta vannak a fontosabb információk, a hatóanyag, az összetétel, a lehetséges mellékhatások, a patika elérhetősége és nyitva tartása. Ez idő alatt rendelkezésére állunk személyesen vagy telefonon, amennyiben bármilyen probléma felmerül.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    T. A., újságíró

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A szív útja

    Tóth András, újságíró

    A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    A haspuffadás gyógyszeres kezelése

    A haspuffadás egy gyakran előforduló emésztőrendszeri állapot, amelyet okozhatnak bizonyos betegségek, a helytelen életmód vagy egyszerűen csak a nem megfelelő módú vagy összetételű táplálkozás. Tünetei könnyen felismerhetőek. Ezek általában a teltségérzet, felfúvódás, hasfájás, feszülő érzés a hasban, böfögés. Mindezen tüneteket a felgyülemlő és nehezen távozó bélgázok okozzák. Milyen típusú gyógyszerekkel enyhíthető a haspuffadás?

    Amikor a gyógyszer okoz lázat

    Ha lázasak vagyunk, gyógyszert veszünk be, hogy azt csökkentsük. Ezt mindenki tudja. Azt azonban kevesen tudják, hogy egyes esetekben ha gyógyszert veszünk be, lázasak lehetünk. Hogy is van ez pontosan?

    Amit a paracetamol szedéséről tudni kell

    Ki ne kezdett volna már öngyógyszerezésbe, amikor otthon feküdt lázasan? A legtöbb ember ilyenkor a házi patikában található lázcsillapítókhoz nyúl, melyek közül sok paracetamolt tartalmaz. De mi is valójában ez a hatóanyag, és mi az, amit fontos tudni róla?

    Inkontinenciáért felelős gyógyszercsoportok

    Amennyiben Ön is az inkontinencia tüneteit tapasztalja saját magán, érdemes tisztában lennie azzal, hogy milyen gyógyszerek hozhatóak összefüggésbe a betegség kellemetlen tüneteivel.

    Irritábilis bél szindróma: diagnózis és kezelés

    Mivel nincsenek olyan tünetek, amelyek kizárólag erre a betegségre lennének jellemzőek, fontos, hogy kizárjunk más, hasonló emésztőrendszeri betegségeket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.