• Ön fel tudná sorolni a gyógyszereit sürgősségi ellátás esetén?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Habár sokan szedünk különféle gyógyszereket nap mint nap, egy hirtelen jött kérdésre válaszolva kevesen tudnánk felsorolni a rutinszerűen alkalmazott készítmények pontos nevét, hatóanyagát, a szedett mennyiséget, illetve azt, hogy melyik napszakban, milyen gyakran szedjük a pirulákat. Pedig ezek az információk akár életünket is megmenthetik egy kritikus helyzetben.

    Súlyos következményekkel járhat, ha bizonyos gyógyszerek összetevői allergiás reakciót váltanak ki egy magatehetetlen, öntudatlan betegnél. Fontos, hogy tisztában legyünk vele, mikor milyen gyógyszereket szedünk, és azok milyen kölcsönhatásba léphetnek más készítményekkel. Ha pedig vészhelyzet állna elő, akár életet is menthet, ha a kezelőorvos tisztában van vele, mit szedünk. Dr. Molnár Dóra kardiológus-belgyógyásszal és Dr. Szanyi Andrea belgyógyász, háziorvos, geriáterrel arról beszélgettünk, hogy milyen következményekkel járhat, ha az ellátás során nem ismert pontosan a beteg által szedett készítmények listája.

    Hirdetések

    Miért fontos tudnia az orvosnak arról, hogy milyen gyógyszereket szed a betege?

    - Dr. Molnár Dóra: Sokszor segítséget nyújt a szedett gyógyszerek fajtájának és adagjának ismerete az ellátás során. Például magas vérnyomás betegség esetén előfordulhat a rendszeresen szedett gyógyszerek mellett is vérnyomás kiugrás, ebben az esetben a megfelelő gyógyszer kiválasztását részben az eddig szedett gyógyszerektől is függővé tesszük.

    Megkérdeztük Dr. Szanyi Andrea háziorvost is, aki elmondta, hogy a beteg panasza hátterében állhat a szedett gyógyszer mellékhatása, illetve gyógyszer szinergizmus miatt dóziscsökkentésre lehet szükség.

    Tapasztalataik szerint a betegek mekkora hányada képes pontosan megadni ezeket az információkat orvosának?

    - Dr. Molnár Dóra: Sajnos a betegek többsége nem tudja pontosan felsorolni a szedett gyógyszereket. Ez nem függ össze az életkorral, iskolai végzettséggel sem, a betegség okozta szorongás, és az orvosi vizsgálat miatt a memória sokszor cserbenhagyja a gazdáját.

    - Dr. Szanyi Andrea: Sajnos  a betegek  kb.  harmada tudja csupán pontosan megmondani, hogy milyen gyógyszert, milyen hatáserősségben és adagban szed. A betegek egy része  a gyógyszert, ha meg is tudja nevezni, de a hatáserősségét már nem. Sokat ront a helyzeten, hogy a gyógyszertárak nem a felírt gyári néven adják ki a gyógyszert, sokszor előfordul, hogy havonta  más gyári néven kapja meg ugyanazt a hatóanyagú szert a beteg.

    Sok esetben ugyanazt a hatóanyagot többféle gyári néven szedik, vagy azonos hatóanyagcsoportban szednek kétféle gyógyszert. A legtöbbször a NSAID-ok és a hypertonia kezelésére szolgáló szereknél fordul elő. Másik gyakori eset, hogy a beteg szakrendelésre megy vagy kórházba kerül, ahol a korábbi gyógyszerelését átemelik, anélkül, hogy információ lenne arról, hogy a beteg a háziorvosától rendszeresen más gyógyszert szed.

    Milyen következményekkel járhat, ha mégsem sikerül kideríteni ezeket az információkat?

    - Dr. Molnár Dóra: Természetesen a szükséges vizsgálatokat állapottól függően elvégezzük a rászorulóknál, az eredmények birtokában a legjobb tudásunk szerint döntünk a kezelésről. Ha van olyan hozzátartozó, aki kíséri a pácienst, és ismeri a beteg által szedett gyógyszereket, vagy tudja, hogy hol van gyógyszerlista, ismeri a páciens allergiás kórelőzményét, az gyorsabbá és biztonságosabbá teszi a betegellátást.

    Hogyan lehetne minél inkább tudatosítani a betegekben a gyógyszerlista fontosságát?

    - Dr. Molnár Dóra: Asszisztensek és orvosok is újra és újra elmondják a pácienseknek, hogy miért fontos a gyógyszerlistát magukkal vinni a rendelőbe, kórházba. Kiegészíteném azzal, hogy mindig érdemes a szedett gyógyszerek listáját magunkkal hordani. Akár tervezett orvosi vizsgálatra megy valaki, akár vészhelyzet áll elő, a beteg saját magának adhat ezzel egy esélyt a gyorsabb és jobb egészségügyi ellátásra.

    - Dr. Szanyi Andrea: A betegeknek adott terápiás lap segíthet, de a gyógyszerek módosításánál ez sokszor már nem kerül rögzítésre vagy a beteg elhagyja a papírt, illetve  más vizsgálatra nem viszi magával. Él az a tévhit, hogy „voltam vizsgálaton, biztos megküldték”.

    Töltse le Ön is! Gyógyszerlista, amely életet menthet! - A WEBBeteg ajánlásával

    Forrás: WEBBeteg
    G. A.
    Orvos szakértő: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
    , Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Éjszakai ágybavizelés

    Dr. Muszil Dorottya

    Az esetek jelentős részében örökletes hajlam áll a panaszok hátterében.

    A gerinc egészsége

    Dr. Dobos Márta

    Csak a szakorvosi vizit és kezelés eredményezhet hatásos kezelést.

    Jó hír betegeknek és orvosoknak: javulhat...

    A diagnózisalkotás minden esetben összetett folyamat, hiszen szinte az összes eset egyedi, ráadásul a magabiztos orvosi vélemény...

    Veszélyes üzem a gyógyítás

    Felmérések szerint az emberek többsége vagy nem hallott még a betegbiztonság kifejezésről, vagy nem tudja azt meghatározni, pedig igen...

    A gyermek jogai: kapcsolattartás...

    Az ellátásra kerülő gyermeknek joga, hogy értelmi képességének és pszichés állapotának megfelelően számára is megfelelő...

    A patológia szerepe a korszerű...

    Még mindig sok elképzelés lengi körül a patológia tudományát, és tudat alatt halottakkal foglalkozó orvosnak gondolják a patológust....

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.