• Döntse el, kié legyen az év praxisa

    Szerző:
    WEBBeteg

    Pályázatot hirdetett a magyarországi és a határon túli magyar háziorvosok, illetve az őket ajánló páciensek számára az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkársága.

    „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat keretében nyolcadik  alkalommal küldhetik be történeteiket háziorvosukról  a betegek  a www.evpraxisa.hu portálra, majd a második szakaszban szavazhatnak is a zsűri által kiválasztott tíz magyarországi és tíz határon túli háziorvosra – hangsúlyozta dr. Szentes Tamás.

    Hirdetések

    Kiemelte, hogy  a pályázat azért is fontos az államtitkárság számára, mert a háziorvosi praxis az első  pont, ahol a lakosság találkozik  az egészségügyi rendszerrel. Ha ez a kapcsolat  jól működik, a beteg nagyobb eséllyel jut hatékonyabb ellátáshoz, legyen az alapellátás, vagy szakellátás. Fontos, hogy  a háziorvos és a beteg szoros és bizalmi  kapcsolatot alakítson ki, hiszen  az orvos csak így kaphat megfelelő  információt betege életmódjáról, családi körülményeiről, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy segítsen megőrizni  páciense egészségét.

    Fontos visszajelzés

    Közölte, hogy „ Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat  fontos visszajelzés, de elsősorban nem az ellátás minőségéről,  hanem az orvos-beteg kapcsolatról, amit nagyon sokan megpróbáltak devalválni az elmúlt években. „Most az egészségügyi ellátás fundamentumát, az orvos-beteg kapcsolatot kell helyreállítanunk!”

      

    „Határokon átnyúló kezdeményezésről van szó, hiszen összetartozunk a trianoni határ túloldalán rekedt honfitársainkkal” – folytatta a pályázat fontosságának elemzését a zsűri társelnöke. Arra is emlékeztetett, hogy csak egészséges nemzetnek lehet jövője, s hangsúlyozta, hogy küldetésünk megbecsülni azokat a kollégákat, akik a határokon túl biztosítják a családok egészségügyi ellátását.

    Horváth Ildikó professzor, a Korányi Intézet  orvos-igazgatója idén először vesz részt a zsűri munkájában. „Nagyszerűnek tartom, hogy ebben a pályázatban  a közre, a betegre  bízzuk  annak eldöntését,  hogy kiben hisz, és kit tart a legjobbnak. Mi tüdőgyógyászok szorosan együttműködünk a háziorvosokkal, elsősorban népegészségügyi kérdésekben - így például a dohányzás leszokás támogatásában -  látjuk azt a  kemény munkát, amit a mindennapokban végeznek azért, hogy az országos és a határokon át kitűzött célok megvalósuljanak. A pályázat igazi  jelentősége, hogy nem ismer határokat. Nagy  az alapellátást végző gyógyítók felelőssége itthon és a határon túl is, éppen  ezért megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, amit ez a pályázat biztosít is számukra.”

    Nemcsak szakmailag, emberileg is kiemelkedő

    B. Király Györgyi, a projekt vezetője hangsúlyozta, hogy a korábbi  pályázatokra beküldött történetek meggyőzően mutatják, hogy mennyi  remek háziorvos és mennyi fantasztikus teljesítmény van a magyar egészségügyben, s hogy a praxisok sokasága nem csak szakmailag kiemelkedő, hanem emberi szempontból is sokkal nagyobb elismerést érdemelne. A program szervezője felhívta a figyelmet arra is, hogy az előző pályázatok hozadékaként „Az év praxisa a Kárpát-medencében” fontos közösségformáló szerepet játszik - különösen a hazai és a határon túli kistelepüléseken-  hiszen idős otthonok, könyvtárak, iskolák, polgármesterei hivatalok fogtak össze az ajánlások és a szavazás során  is, hogy az ő orvosuk legyen a nyertes, azaz bekerüljön a TOP listások közé.

          

    A betegek 2018. május 10-ig ajánlhatják egy-egy életmentő, vagy éppen hétköznapi  történet megírásával és elküldésével háziorvosukat. A történetek alapján az Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár vezette tizenegy tagú zsűri kiválasztja azt a tíz-tíz magyarországi, illetve határon túli háziorvost, akikre május 20-tól június 2-ig  az internetes portálon szavazhatnak a betegek.

    A zsűri tagjai

    • Berszán Lajos atya, gyimesfelsőloki plébános
    • Béres Klára a Béres Gyógyszergyár kommunikációs igazgatója, a Béres Alapítvány elnöke
    • Tóth Róbert az Egis kereskedelmi igazgatója
    • Dr. Horváth Ildikó
    • Dr. Farsang Csaba
    • Dr. Kásler Miklós és Dr. Rurik Imre professzorok
    • Debreceni Mihály az MTVA felelős szerkesztője
    • Sztankó Péter a Webbeteg ügyvezető igazgatója

    A  díjátadón a nyertes háziorvosok az erkölcsi megbecsülésen túl értékes orvosdiagnosztikai eszközöket vehetnek át a pályázatot támogató cégek felajánlásának köszönhetően.

    További információkért kattintson ide!

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Az év praxisa a Kárpát-medencében - Szavazzon Ön is!

    Indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza! Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Államtitkársága által meghirdetett pályázat első szakaszában a páciensek május 10-ig történeteikkel díjazhatták háziorvosukat és munkatársát határon innen és határon túl.

    Hajrájához érkezett Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat!

    Még nem késő beszállni, május 10-ig bárki beküldheti történetét háziorvosáról!

    Dr. Fodor Zsuzsanna: eddig nem tapasztalt összefogás jellemezte a falut

    Pusztaföldvár egyetlen háziorvosa négy éve dolgozik az 1600 fős településen, de már eddig is több fejlesztést, változtatást valósított meg, mint több tíz éve praktizáló pályatársai: betegirányító rendszer, modern betegvizsgáló készülék, barátságos váróterem.

    Dr. Mangó Gabriella: egészként tekintem és így is kezelem a betegeimet

    A betegre egészként kell tekintenünk, fizikai-szellemi-lelki összességében, és ezektől függ a kezelés, a gyógyszerszedés és a gyógyulás is – véli dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos.

    Dr. Kovács György Zoltán: a Teljesség az új kulcsszó!

    Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat diplomája az ékköve mindegyiknek, ahogyan Dr. Kovács György Zoltán fogalmazza: az összes elismerés betetőzése. A nyugdíjas háziorvos Körösladány Díszpolgára, több helyi és országos kitüntetés birtokosa.

    Döntse el Ön, hogy ki legyen az év legjobb háziorvosa!

    Május 10-ig tart Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat a magyarországi és a határon túli magyar háziorvosok, illetve az őket ajánló pácienseik számára. A pályázat meghirdetője az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkársága.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.