• Döntse el, kié legyen az év praxisa

    Szerző:
    WEBBeteg

    Pályázatot hirdetett a magyarországi és a határon túli magyar háziorvosok, illetve az őket ajánló páciensek számára az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkársága.

    „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat keretében nyolcadik  alkalommal küldhetik be történeteiket háziorvosukról  a betegek  a www.evpraxisa.hu portálra, majd a második szakaszban szavazhatnak is a zsűri által kiválasztott tíz magyarországi és tíz határon túli háziorvosra – hangsúlyozta dr. Szentes Tamás.

    Hirdetések

    Kiemelte, hogy  a pályázat azért is fontos az államtitkárság számára, mert a háziorvosi praxis az első  pont, ahol a lakosság találkozik  az egészségügyi rendszerrel. Ha ez a kapcsolat  jól működik, a beteg nagyobb eséllyel jut hatékonyabb ellátáshoz, legyen az alapellátás, vagy szakellátás. Fontos, hogy  a háziorvos és a beteg szoros és bizalmi  kapcsolatot alakítson ki, hiszen  az orvos csak így kaphat megfelelő  információt betege életmódjáról, családi körülményeiről, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy segítsen megőrizni  páciense egészségét.

    Fontos visszajelzés

    Közölte, hogy „ Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat  fontos visszajelzés, de elsősorban nem az ellátás minőségéről,  hanem az orvos-beteg kapcsolatról, amit nagyon sokan megpróbáltak devalválni az elmúlt években. „Most az egészségügyi ellátás fundamentumát, az orvos-beteg kapcsolatot kell helyreállítanunk!”

      

    „Határokon átnyúló kezdeményezésről van szó, hiszen összetartozunk a trianoni határ túloldalán rekedt honfitársainkkal” – folytatta a pályázat fontosságának elemzését a zsűri társelnöke. Arra is emlékeztetett, hogy csak egészséges nemzetnek lehet jövője, s hangsúlyozta, hogy küldetésünk megbecsülni azokat a kollégákat, akik a határokon túl biztosítják a családok egészségügyi ellátását.

    Horváth Ildikó professzor, a Korányi Intézet  orvos-igazgatója idén először vesz részt a zsűri munkájában. „Nagyszerűnek tartom, hogy ebben a pályázatban  a közre, a betegre  bízzuk  annak eldöntését,  hogy kiben hisz, és kit tart a legjobbnak. Mi tüdőgyógyászok szorosan együttműködünk a háziorvosokkal, elsősorban népegészségügyi kérdésekben - így például a dohányzás leszokás támogatásában -  látjuk azt a  kemény munkát, amit a mindennapokban végeznek azért, hogy az országos és a határokon át kitűzött célok megvalósuljanak. A pályázat igazi  jelentősége, hogy nem ismer határokat. Nagy  az alapellátást végző gyógyítók felelőssége itthon és a határon túl is, éppen  ezért megkülönböztetett figyelmet érdemelnek, amit ez a pályázat biztosít is számukra.”

    Nemcsak szakmailag, emberileg is kiemelkedő

    B. Király Györgyi, a projekt vezetője hangsúlyozta, hogy a korábbi  pályázatokra beküldött történetek meggyőzően mutatják, hogy mennyi  remek háziorvos és mennyi fantasztikus teljesítmény van a magyar egészségügyben, s hogy a praxisok sokasága nem csak szakmailag kiemelkedő, hanem emberi szempontból is sokkal nagyobb elismerést érdemelne. A program szervezője felhívta a figyelmet arra is, hogy az előző pályázatok hozadékaként „Az év praxisa a Kárpát-medencében” fontos közösségformáló szerepet játszik - különösen a hazai és a határon túli kistelepüléseken-  hiszen idős otthonok, könyvtárak, iskolák, polgármesterei hivatalok fogtak össze az ajánlások és a szavazás során  is, hogy az ő orvosuk legyen a nyertes, azaz bekerüljön a TOP listások közé.

          

    A betegek 2018. május 10-ig ajánlhatják egy-egy életmentő, vagy éppen hétköznapi  történet megírásával és elküldésével háziorvosukat. A történetek alapján az Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár vezette tizenegy tagú zsűri kiválasztja azt a tíz-tíz magyarországi, illetve határon túli háziorvost, akikre május 20-tól június 2-ig  az internetes portálon szavazhatnak a betegek.

    A zsűri tagjai

    • Berszán Lajos atya, gyimesfelsőloki plébános
    • Béres Klára a Béres Gyógyszergyár kommunikációs igazgatója, a Béres Alapítvány elnöke
    • Tóth Róbert az Egis kereskedelmi igazgatója
    • Dr. Horváth Ildikó
    • Dr. Farsang Csaba
    • Dr. Kásler Miklós és Dr. Rurik Imre professzorok
    • Debreceni Mihály az MTVA felelős szerkesztője
    • Sztankó Péter a Webbeteg ügyvezető igazgatója

    A  díjátadón a nyertes háziorvosok az erkölcsi megbecsülésen túl értékes orvosdiagnosztikai eszközöket vehetnek át a pályázatot támogató cégek felajánlásának köszönhetően.

    További információkért kattintson ide!

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Atópiás dermatitisz

    Eucerin

    Világszerte a felnőtteknek 2-5 százalékát, a gyerekeknek 10-20 százalékát érinti. (x)

    D-vitamin teszt

    WEBBeteg

    Tesztünk kitöltésével megtudhatja, hogy Önt fenyegeti-e D-vitamin-hiány.

    Dr. Székely Annamária: bizalmi kérdés a...

    Több mint 10 éve miskolci praxisában háziorvos, ahová nem csak komlóstetői betegek járnak. Oktat rezidenseket és negyedéves hallgatóknak...

    Dr. Gali Ida: a legnagyobb díj a betegek...

    Ő a legnépszerűbb orvos városunkban, Csongrádon. Nem csak a gyermekek, a felnőttek is megszerették. Ő gyermekkorom doktor nénije. Munkáját...

    Az elektromos szúnyogriasztó veszélyei -...

    Évek óta migrénben szenvedő 30 éves nőbeteg féloldali fejfájással, szédüléssel, hányingerrel, szokatlan levertséggel, fáradtsággal...

    Tünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni

    Számtalan olyan súlyos vagy nem túl súlyosnak látszó tünettel szembesülhetünk, amelyek megjelenése esetén tanácsos minél hamarabb...

    E-egészségügy: a jövő már itt van?

    Az e-egészségügy (e-health) térhódítása nagyban megkönnyíti az orvosokat és betegeket érintő folyamatokat, mivel segíti az adatok...

    Életmódváltással a túlsúly ellen

    Az egészséges testtömeg eléréséhez általában javítani kell a táplálkozáson, fokozni kell a mozgást és gyakran életvezetési...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.