• Folytatódik a méhnyakrák elleni akció Békéscsabán

    Szerző:
    WEBBeteg

    Eddig hetven 12 éves lány kérte a kedvezményes méhnyakrák elleni védőoltást Békéscsabán. Az önkormányzat a tavalyi tanévben részben átvállata az összesen 90 ezer forintba kerülő védőoltás költségeit a 12 éves diáklányoknál. A 305 diákból eddig 70-en éltek a lehetőséggel.

    Az oltás még mindig drága, az önkormányzat azonban jelenleg ennyi támogatást nyújthat - mondta el a programról Ferenczi Attila önkormányzati képviselő szerdai sajtótájékoztatóján. A védőoltás három injekcióból áll és 90 ezer forintba kerül.Az önkormányzat a harmadik injekció, illetve anyagi helyzettől függően a második költségeit vállalta át, így a védőoltás csak 60 illetve 30 ezer forintba kerül Békéscsabán.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Úgy tűnik azonban még ez is megterhelő a szülőknek, ezért az önkormányzat tervei között szerepel, hogy még több részt átvállal a költségekből, hogy a családoknak még kevesebbe kerüljön az oltás. A programot az idei évben is meghirdetik a 12 éves lányok körében, ebben az iskolák, a védőnők és nőgyógyászok vesznek részt.

    A HPV-vírus - a méhnyakrák kialakulását gyakran ez okozza - elleni készítményből egy éven belül hármat kell beadni. A védőoltás az eddigi tapasztalatok szerint egész életen át atartó védettséget biztosít, a korábban még nem fertőződött nőkben.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Délnyugat-Ázsia: Egészségügyi kockázatok utazáskor

    Különösen azoknak, akik szakmai okból gyakran vagy hosszabb ideig tartózkodnak valamely délkelet-ázsiai országban, illetve azoknak, akik eleve valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, tisztában kell lenniük az utazás előtti lehetséges fertőző betegségekkel, illetve ajánlott betartaniuk az utazással kapcsolatos általános és konkrét egészségügyi ajánlásokat.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Az agydaganatok szövettani típusai, és a betegek kilátásai

    A daganatos betegségek, így az agydaganatok (központi idegrendszeri daganatok) is lehetnek jó és rosszindulatú elváltozások. Ezt a szövettani kép alapján határozzák meg a patológus szakorvosok, melyhez egységes osztályozási rendszereket fejlesztettek ki. A központi idegrendszert érintő daganatok kórlefolyását viszont erősen befolyásolja a daganat elhelyezkedése, valamint növekedésének üteme.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

    A Lyme-kór

    A Lyme-kór, mint bizonyos kullancsfajok által terjesztett betegség, nem túl régen került be a köztudatba. A kórkép csak olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek az ún. Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór tüneteinek kialakulásáért.

    HPV kvíz - Ideje többet megtudni a veszélyes kórokozóról

    A HPV-nek több mint 130 típusa ismert, melyeknek közel egyharmada nemi úton terjed. A betegség már a tünetmentes lappangási idő alatt is fertőző. Mit okoz a HPV? Hogyan terjed? Hogyan ismerhető fel? Tesztelje tudását!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.