• Műanyag van a krumpliban?

        Szerző:
        WEBBeteg

        2017. december 11-én lépett hatályba, és pár hónap múlva már kötelező is alkalmazni az EU Bizottságnak azt a rendeletét, amely az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedéseket ír elő az érintett vállalkozások számára - számolt be a laboratorium.hu.

        Tulajdonképpen műanyagot eszünk?

        Sütés, főzés, párolás, grillezés - Mit válasszunk, mit kerüljünk?
        Nem mindegy, hogyan készítjük el ételeinket - például a könnyű és egészséges cukkini olajban kisütve egy kisebb kalóriabombává válhat.

        Sütés, főzés, párolás, grillezés

        Az élelmiszerekben előforduló akrilamid a vizsgálatok alapján potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát valamennyi fogyasztói korcsoport tekintetében.

        Elsősorban a friss burgonyából készült hasábburgonya, egyéb darabolt, olajban sütött termékek és szeletelt burgonyaszirom; a snack ételek, sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér, de a reggeli gabonapelyhek (a zabkása kivételével), illetve a finompékáruk (aprósütemény, édes keksz, kétszersült, gabonaszelet stb.) gyártóinak kell különösen figyelniük.

        Hirdetések

        Mi is az akrilamid?

        Az akrilamid olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amelyek szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak, és potenciálisan rákkeltő lehet - olvasható a laboratorium.hu oldalon. Az Európai Unió Bizottságnak most hatályba lépő, 2017/2158-es rendeletét 2018 áprilisától kötelező alkalmazni, ennyi ideje van tehát a gyártóknak és forgalmazóknak arra, hogy mindent megtegyenek termékeik ellenőrzése érdekében.

        Olvasson tovább! A rákellenes táplálkozás alapszabályai


        Forrás: WEBBeteg, laboratorium.hu

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Atópiás dermatitisz

        Eucerin

        Világszerte a felnőtteknek 2-5 százalékát, a gyerekeknek 10-20 százalékát érinti. (x)

        A szív és a diabétesz

        WEBBeteg

        Mi a kapcsolat a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között?

        Rákos betegek táplálkozása - Mit...

        A betegség alatti túlzott fogyást nem mindig maga a betegség okozza: előfordulhat, hogy a hátterében a gyógyszeres kezelés áll, de a...

        A rák megelőzése - Mi és miért...

        A rákos megbetegedések egy része megelőzhető, időben felismerhető, melynek érdekében mi magunk is többféle módon tehetünk. Fontos az...

        Civilizációs betegség? A halálos...

        Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel...

        Mikor a rák kiújul

        A rák kiújulásával egyidejűleg újra jelentkeznek mindazok az érzések, amelyek az első diagnózis sokkoló híre hallatán törtek fel...

        A nyelőcsőrák és tünetei

        Az elmúlt évtizedekben világszerte növekedett a nyelőcsőrák előfordulási gyakorisága, hazánkban sajnálatos módon az utóbbi 40 év...

        Tünetek, amikkel orvoshoz kell fordulni

        Számtalan olyan súlyos vagy nem túl súlyosnak látszó tünettel szembesülhetünk, amelyek megjelenése esetén tanácsos minél hamarabb...

        Dr. Székely Annamária: bizalmi kérdés a...

        Több mint 10 éve miskolci praxisában háziorvos, ahová nem csak komlóstetői betegek járnak. Oktat rezidenseket és negyedéves hallgatóknak...

        Porckopás - Tévhitek a porc védelméről

        A porckopás (artrózis) az ízületek leggyakoribb betegsége, a felnőttkorú lakosság közel egyharmadát érinti. Igen súlyos probléma, hisz a...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.