Műanyag van a krumpliban?

WEBBeteg
megjelent:

2017. december 11-én lépett hatályba, és pár hónap múlva már kötelező is alkalmazni az EU Bizottságnak azt a rendeletét, amely az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedéseket ír elő az érintett vállalkozások számára - számolt be a laboratorium.hu.

Tulajdonképpen műanyagot eszünk?

Sütés, főzés, párolás, grillezés - Mit válasszunk, mit kerüljünk?
Nem mindegy, hogyan készítjük el ételeinket - például a könnyű és egészséges cukkini olajban kisütve egy kisebb kalóriabombává válhat.
Sütés, főzés, párolás, grillezés

Az élelmiszerekben előforduló akrilamid a vizsgálatok alapján potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát valamennyi fogyasztói korcsoport tekintetében.

Elsősorban a friss burgonyából készült hasábburgonya, egyéb darabolt, olajban sütött termékek és szeletelt burgonyaszirom; a snack ételek, sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér, de a reggeli gabonapelyhek (a zabkása kivételével), illetve a finompékáruk (aprósütemény, édes keksz, kétszersült, gabonaszelet stb.) gyártóinak kell különösen figyelniük.

Mi is az akrilamid?

Az akrilamid olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amelyek szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak, és potenciálisan rákkeltő lehet - olvasható a laboratorium.hu oldalon. Az Európai Unió Bizottságnak most hatályba lépő, 2017/2158-es rendeletét 2018 áprilisától kötelező alkalmazni, ennyi ideje van tehát a gyártóknak és forgalmazóknak arra, hogy mindent megtegyenek termékeik ellenőrzése érdekében.

Tovább A rákellenes táplálkozás alapszabályai

WEBBeteg logó
Forrás: WEBBeteg, laboratorium.hu

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.