Lakossági médiakampány indult a gyógyszermellékhatások jelentéséért

MTI
megjelent:

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lakossági médiakampányt indított, hogy minél többen jelentsék a feltételezett gyógyszermellékhatásokat. Az idei figyelemfelhívó kampány középpontjában a vény nélküli gyógyszerek állnak.

Mellékhatás, vagy gyógyszerallergia?

A gyógyszerekhez csatolt betegtájékoztatókon sok esetben oly hosszú a mellékhatások felsorolása, hogy talán meg sem lepődünk azon, ha a készítmények bevételét követően egy-két kiütés, szédülés, vagy gyomorpanaszok jelentkezését tapasztaljuk. Mikor vegyük komolyan a panaszokat és milyen jelekből tudhatjuk, hogy a tüneteket gyógyszerallergia okozza?

Mellékhatás, vagy gyógyszerallergia?

A hatóság hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kampány november 20. és 24. között zajlik, több uniós tagállamban egyszerre. A kampány része annak az európai hétnek, amelyet másodszor rendeznek meg, hogy növeljék a gyógyszerekkel kapcsolatos tájékozottságot és erősítsék a tudatos gondolkodást.

Mint írták, a forgalomban lévő gyógyszerek igazoltan hatásosak és biztonságosak, de minden gyógyszeres kezelés során felléphetnek mellékhatások, így akár a vény nélküli patikaszerek alkalmazásakor is. Fontos, hogy az egészségügyi szakemberek és a betegek tudatában legyenek a gyógyszerek alkalmazásához kapcsolódó kockázatoknak.

Felhívják a figyelmet, hogy a lehetséges mellékhatások skálája szerteágazó, a fejfájástól a gyomorpanaszokon át az influenzaszerű tünetekig, de van, hogy egyszerűen csak rossz közérzet jelentkezik. A mellékhatás-bejelentések segítik az engedélyező hatóságokat abban, hogy nyomon kövessék a forgalomban lévő készítmények biztonságosságát, és szükség esetén megfelelő óvintézkedéseket tegyenek. Akkor is fontos jelenteni a feltételezett mellékhatásokat, ha a panasz több gyógyszer egyidejű alkalmazásakor vagy hosszantartó kezelés után, illetve bármilyen étellel vagy egyéb termékekkel kialakult kölcsönhatás következtében lép fel - írták.

Minden egyes bejelentés számít!

A gyógyszer-engedélyező hatóságok - köztük az OGYÉI - a feltételezett mellékhatásokról érkező bejelentésekre támaszkodnak annak megítélésekor, hogy a forgalomban lévő gyógyszerek kellően biztonságosak-e. Sajnos, minden ilyen rendszerbe a ténylegesnél kevesebb bejelentés érkezik - emelték ki -, éppen ezért nagy jelentőségű a mostani kampány, amely az egész rendszert hivatott erősíteni.

A közlemény idézi Pozsgay Csillát, az OGYÉI főigazgatóját, aki szerint a figyelemfelhívásnak fontos szerepe van abban, hogy a lakosság, a betegek és az egészségügyi szakemberek merjék bejelenteni a feltételezett gyógyszermellékhatásokat, és tudják, hogy minden egyes bejelentés számít. Mindannyian segíthetünk biztonságosabbá tenni a gyógyszeres kezeléseket azáltal, hogy a gyógyszerek alkalmazásával összefüggésbe hozható bármilyen mellékhatás gyanúját jelentik a hatóságnak - tette hozzá.

(MTI)

Cikkajánló

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.