• Magánellátás egészségpénztárral - Mi várható a jövőben?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Magyarországon is egyre többen fordulnak ma már a magánrendelőkhöz, magánkórházakhoz. Mire számíthatunk abban az esetben, ha úgy döntenénk, egészségpénztári tagként magánellátásban szeretnénk részt venni, és mire lehet készülni a jövőben?

    Mire jó az egészségpénztár?

    Az egészségpénztár egy olyan megtakarítási lehetőség, melynek segítségével idejében felkészülhet a nem várt egészségügyi kiadásokra, valamint olyan szolgáltatásokat is igénybe vehet, melyek extra költsége az egészségpénztári megtakarítások nélkül túl nagy terhet róna a családi kasszára.

    Egy egészséges megoldás az Ön nyugalmáért: mire jó az egészségpénztár?

    A magángészségügy itthon, Magyarországon is ma már egyre népszerűbb. Egyre több és több páciens látogat el a magánklinikákra és a magánrendelőkbe, ahol már egészségpénztári kártyával is sok szolgáltatást igénybe lehet venni anélkül, hogy heteket vagy akár hónapokat várnánk a vizsgálatokra, beavatkozásokra. Mit tudunk a magánegészségügyben igénybe vehető szolgáltatásokról, az egészségpénztár és a magánszektor kapcsolatáról, és mi várható a jövőben?

    Itthon is felértékelődött az öngondoskodás

    A világszerte tapasztalható gazdasági bizonytalanság, az idősödő társadalmak, illetve az életszínvonal folyamatos emelkedése miatt az öngondoskodás is egyre nagyobb szerepet kap az emberek életében. Habár sokan nem rendelkeznek megfelelő megtakarítással idős korukra, az öngondoskodás fontosságát ma már senki nem vitatja. A magán egészségügyi pénztár pedig egy a számos lehetőség közül, melynek segítségével bármely életkorban nyugodtabban készülhetünk fel a nem várt kiadásokra.

    Hirdetések

    Miért választjuk egyre többen a magánegészségügyet?

    A magánegészségügyi szektor ma már Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és a jelek szerint a magánszektorhoz fordulók száma a jövőben is csak nőni fog. Egy, a magánegészségügyet igénybevevők körében készült kutatás során  a megkérdezettek három fő okot emeltek ki, melynek köszönhetően az állami helyett inkább a magánegészségügyi szektort választották. A kutatás szerint a magánkórházakhoz és magánrendelőkhöz fordulók számára kiemelkedően fontos, hogy a magánellátás során:

    • lényegesen rövidebb a várakozási idő (93 százalék),
    • jobb minőségű a szolgáltatás (82 százalék),
    • illetve véleményük szerint alaposabb ellátásban részesülnek, „többet foglalkoznak velük” (78 százalék).
    Egészségpénztár vagy egészségbiztosítás?

    Munkavállalóként a munkáltatói egészségpénztári hozzájáruláson túl már lehetőség van a célzottan magánorvosi ellátást finanszírozó egészségbiztosítás választására is, akár kafetéria keretében is.

    Egészségpénztár vagy egészségbiztosítás: melyik mire jó?

    A színvonalas szolgáltatásoknak, a rövid várakozási időnek, valamint az emberközpontú orvosi ellátásnak pedig az az eredménye, hogy a magánegészségügyi szolgáltatók a hozzájuk forduló betegek számának folyamatos növekedését tapasztalják évről évre: ez a növekedés egyes helyeken akár a 20-30 százalékot is elérheti.

    A magyar lakosság egészségi állapota az európai átlaghoz képest nem mondható túlságosan jónak, ennek eredményeképpen pedig sokan sokszor járunk orvosi rendelőkbe, és ha az alulfinanszírozott közegészségügyben nem kapjuk meg az elvárt színvonalú szolgáltatást, úgy adott a lehetőség arra, hogy a magánegészségügyi ellátókhoz forduljunk. Sokan pedig ezt az önkéntes egészségpénztár segítségével teszik meg. Egészségpénztári tagként számos magánegészségügyi szolgáltatást igénybe vehetünk, illetve a személyi jövedelemadóból visszatérülő (akár) 150.000 forintot is egészségi állapotunk megőrzésére fordíthatjuk.

    Milyen jellegű problémákkal keressük fel legtöbben a magánegészségügyi szektort?

    Egészségpénztári befizetések

    Évente adókedvezményre jogosult a különböző egészségpénztárakba történő befizetések alapján, ennek mértéke 20 százalék, van azonban felső határ. A maximális összeg 150 ezer forint, amelyet az eddigi befizetések mellé írnak jóvá. Ön tudja, mennyi mindenre költhető el ez a plusz összeg egy év alatt?

    Egészségpénztári befizetések - Mire költhető el az adókedvezmény?

    Ahogyan egyre nő a magán egészségpénztárt választók száma, úgy egyre többen fordulnak magánklinikákhoz, magánrendelőkhöz is. A magánegészségügyi szolgáltatókhoz fordulók nagy része (88 százalék) általában szakorvosi ellátásban részesül a magánrendelőkben, ám nem kevés a diagnosztikát, a klinikai ellátást, vagy éppen az egynapos sebészetet igénybevevők száma sem. Orvosdiagnosztikai szolgáltatásokat (MRI, CT vagy akár ultrahang) ma már várakozási idő nélkül is igénybe vehetünk egy-egy magánklinikán. Számos magánegészségügyi szolgáltatónál ma már lehetőség nyílik arra, hogy egészségpénztári tagként is részesülhessünk magánellátásban, nem kevés időt, idegességet megspórolva ezzel.

    Merre tovább?

    Sok esetben az állami egészségügyet terhelik a magánellátóknál végzett beavatkozások előtti és utáni vizsgálatok és kezelések, illetve nem világos jelenleg a két egészségügyi rendszer közötti átjárhatóság sem. A magánszektort választók egyre gyorsabb ütemben növekvő száma azonban nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy az egy országon belül működő két egészségügyi ellátórendszer között valamiféle együttműködés jöhessen létre a jövőben.

    Folyamatos növekedés, szükséges együttműködés

    Az állami egészségügy alulfinanszírozottsága egyre inkább a magánszektor irányába tereli a betegeket. Az elmúlt évek során ugrásszerűen megnőttek a lakosság körében az egészségügyre fordított kiadások, illetve folyamatosan növekszik a magánegészségügyi szolgáltatókhoz fordulók száma is, és ez a tendencia nem csupán Európában figyelhető meg, hanem Magyarországon is. Ahogyan az öngondoskodás egyre hangsúlyosabbá válik a magyar lakosság körében, úgy nő a magánköltések száma az állami ellátáson kívül.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ma már mindenkinek lehetősége nyílik a magán egészségpénztár igénybevételére, melynek segítségével számos kedvezményben részesülhet a magánszektorhoz forduló beteg. Az egészségpénztároknak pedig nem csupán a taglétszáma nő robbanásszerűen, hanem a havonta befizetett összegek is. Habár jelenleg főként a munkáltatók oldaláról jellemző a befizetés, az egyéni befizetések összege is megduplázódott az elmúlt évek során.

    Mindemellett étezik egy olyan meglátás, mely szerint igenis szükség van az állami és a magán egészségügyi közti együttműködésre, átjárhatóságra, szimbiózisra. Többek közt a súlyos szakemberhiány miatt ugyanis nem csak Magyarországon, de egész Európában nehézkes fenntartani két egymás mellett, párhuzamosan működő egészségügyet. A betegek biztonsága, a korszerű műszerpark és emberséges ellátás pedig nem csupán a magánszektort igénybevevők elvárása, hanem az állam egészségügyet választóké is.

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: T. Zs., újságíró

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Ha gondoskodik az egészségéről, akár 50 ezer forintot is nyerhet!

    Rendszeresen gyógyszert szed, nagy összegű egészségügyi szolgáltatást vesz igénybe? Ha igen, akkor most 50 ezer forintos vásárlási utalványt nyerhet! (x)

    Egy védjegy mindenekfelett

    Minősített Magánegészségügyi Szolgáltató elnevezéssel védjegyet alapított a transzparens, jogkövető és etikus magánegészségügyi szolgáltatók számára az iparág érdekvédelmi ernyőszervezete, a PRIMUS Egyesület. A védjegy megszerzéséhez és megtartásához a jelentkezőknek évente egy független szakmai auditorok által elvégzett szigorú tanúsítási folyamaton kell átmenniük.

    Egészségpénztári befizetések - Mire költhető el az adókedvezmény?

    Évente adókedvezményre jogosult a különböző egészségpénztárakba történő befizetések alapján, ennek mértéke 20 százalék, van azonban felső határ. A maximális összeg 150 ezer forint, amelyet az eddigi befizetések mellé írnak jóvá. Ön tudja, mennyi mindenre költhető el ez a plusz összeg egy év alatt?

    Ultrahang, CT, MRI - Nem szükséges hosszú hónapokat várni az időpontra

    Különböző képalkotó vizsgálatokat, akár szűrés akár diagnózisalkotás céljából ma már egyre több helyen végeztethetünk magánúton is, így nem szükséges heteket vagy akár hónapokat várni az időpontokra. Egészségpénztári tagként pedig a magánrendelések is könnyedén elérhetővé válhatnak bárki számára, hiszen az egészségpénztári számlán gyűjtött összeget magánorvosi vizsgálatokra is elköltheti.

    Kiszámoltuk: valószínűleg ennyi időt kell majd várólistán eltöltenie a következő 10 évben

    Évente összesen legalább 200 napos előjegyzési idővel kell számolnia egy egészségtudatos felnőtt embernek, ha arra szánja az idejét, hogy szűrővizsgálatokra jelentkezik az állami szakrendeléseken. Nem túlzás, a NEAK adatai alapján átlagosan 10-50 nap szerepel a betegfogadási listákon egy-egy vizsgálat esetében.

    Hogyan juthat állami támogatással, akár ingyenes magánorvosi ellátáshoz?

    Egészségpénztári tagként személyi jövedelemadójából a következő év elején akár 150.000 forintot is visszatérítenek. Ezt a visszakapott összeget tetszőlegesen elköltheti egészségpénztári számlájáról egészségügyi szolgáltatásokra és termékekre. Különböző gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, egyes vitaminokat vásárolhat belőle, vagy akár magánorvosi rendelésekre is ellátogathat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.