Se időm, se pénzem - Hogyan őrizzem meg az egészségem?

szerző: Végh Márton, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
megjelent:

Korán keltem, végeztem a ház körüli teendőkkel, a kitűzött feladatokat befejeztem a munkahelyen, bevásároltam, befizettem a csekkeket, elmentem a srácokért az iskolába és a nap végén sikerült néhány órát együtt töltenem a családommal. Mindenre szakítottam időt? Nem, egy valamit kifelejtettem: nem fordítottam elég időt magamra!

Mindannyiunk életében vannak, voltak és lesznek olyan időszakok, amikor úgy érezzük, hogy a nap minden egyes percét hasznosan töltöttük, mégsem fért bele az összes elintéznivaló 24 órába. Ennek a legtöbb esetben saját magunk és az egészségi állapotunk látja kárát. A túlhajszolt, stresszes életmódnak köszönhetően kevésbé figyelünk oda szervezetünk jelzéseire, egészségügyi problémáinkat pedig hajlamosak vagyunk elbagatellizálni és a szőnyeg alá seperni.

Idő és pénz - Amikből sosincs elég

Ha megkérdezünk valakit, hogy miért nem fordít nagyobb figyelmet az egészségére, nagy valószínűséggel azt a választ fogjuk kapni, hogy „se pénzem, se időm nincs most arra, hogy ilyenekkel foglalkozzak”. Pedig lenne egy fog, ami már régóta fájdalmat okoz, egy anyajegy, ami az elmúlt időszakban gyanúsan változni kezdett és az a fránya ízületi fájdalom is ahelyett, hogy elmúlna, csak egyre elviselhetetlenebbé válik.

Beismerem, vannak megoldandó egészségügyi problémáim. De mit tehetnék?

Hallott már az egészségpénztárról? Ez egy olyan megtakarítási lehetőség, melynek segítségével idejében felkészülhet a nem várt egészségügyi kiadásokra, valamint olyan szolgáltatásokat is igénybe vehet, melyek extra költsége az egészségpénztári megtakarítások nélkül túl nagy terhet róna a családi kasszára.

Hogyan vehetem mindezt igénybe?

A magán egészségpénztárba való belépés önkéntes, és nem jelent nagy kiadást a havi költségvetésben – bizonyos egészségpénztárak havi minimum 1000-2000 forint tagdíj (melynek jelentős része felhasználható egészségügyi szolgáltatások és termékek vásárlására) megfizetése mellett biztosítják a tagságot, és az egészségpénztári kártya használata kényelmes és gyors megoldást biztosít, amikor fizetésre kerül a sor.

Egészségpénztári tagként személyi jövedelemadójából a következő év elején akár 150 000 forintot is visszatérítenek, ezt az összeget pedig egészsége megőrzésére is fordíthatja!

Mire használhatom fel a visszatérített összeget?

Íme, néhány példa:

  • gyógyszerek, egyes vitaminok
  • szűrések,
  • diagnosztikai vizsgálatok,
  • magánorvosi rendelések.

A gyógyszerek mellett a 150 000 forintból olyan átfogó diagnosztikai (MRI, CT, EKG, mammográfia, labordiagnosztika, ételintolerancia tesztek stb.) és szűrővizsgálatokon (női és férfi szűrőcsomagok, pajzsmirigy-szűrővizsgálat, állapotfelmérés, vastagbélbetegség-szűrőprogram, daganatszűrések stb.) is részt vehet különböző magánklinikákon, melyek elvégzésével sokat tehet egészségének megőrzéséért!

Államilag támogatott egészségpénztár
Az egészségpénztárra a cafeteria részeként is igényt tarthat a munkavállaló. Az államilag támogatott egészségpénztár ugyanis azt is jelenti, hogy ha a munkáltató fizet havonta egy bizonyos összeget az egészségpénztári számlára, úgy kevesebb költség terheli ezt a fajta kifizetést, mint a munkabéreket. Az állami támogatás azonban itt még nem merül ki. Amennyiben nem a munkáltató fizeti a munkavállaló után az egészségpénztár tagsági díját, hanem a munkavállaló maga vállalja ezt a fix havi kiadást, úgy a befizetett összeg 20%-át, de maximum 150 ezer forintot a következő év elején a személyi jövedelemadóból visszatérítenek.

Ne csak a környezetére, hanem magára is szakítson egy kis időt!

A legfontosabb érték az egészségünk, hiszen nem csak magunkért, hanem családunkért is felelősséggel tartozunk. Sokan erre már csak akkor döbbennek rá, amikor egy komolyabb betegséggel kell szembenézniük. Pedig a megelőzésre és a súlyosabb szövődmények elkerülésére a legtöbb esetben lenne lehetőség.

Egészségpénztári tagként megtakarításának és az állami támogatásnak hála nem jelentenek többé váratlan anyagi megterhelést a kivizsgálások és a kezelések, a magánrendelések rugalmas fogadási idejének és időpont-foglalási rendszerének köszönhetően pedig a váróteremben eltöltött óráknak is búcsút inthet.

Bővebben: Mire jó az egészségpénztár?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Végh Márton, újságíró-szerkesztő

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.