• Várakozás a vizsgálatra: több hónap vagy néhány nap?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szűrővizsgálatokra menne? Felkészítjük a legrosszabbra! Van, ahol 150 napot kell várni az ultrahang-diagnosztikára. Kis pénzügyi tudatossággal ugyanakkor megoldható, hogy állami támogatással néhány napos várakozás mellett is igénybe tudja venni a szolgáltatást.

    Lakossági szűrővizsgálatok

    A szűrővizsgálatok célja a betegségek és egyes betegségmegelőző állapotok korai felismerése, lehetőleg a tünetmentes szakban, amikor a biológiai elváltozás már kialakult, de klinikai tünetek még nem jelentkeznek, a beteg panaszmentes.

    Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

    Átlagosan 1-2 hónapot kell várnia a páciensnek olyan szakorvosi ellátásokra a járóbeteg-intézményekben, mint például a kardiológiai, tüdőgyógyászati vagy bőrgyógyászati szűrővizsgálat. Ráadásul befolyásolja az ellátás sorrendjét a sürgős esetek megjelenése, így előfordulhat, hogy a délelőtt 10 órára behívott páciens csak délutánra jut be a rendelőbe.

    A prevenciós egészségügyi szolgáltatások a betegségek korai felismerését szolgálják, így lényeges szempont, mikor kap időpontot a páciens az orvosi javaslatra szóló szűrővizsgálatokra, köztük az olyan kiemelt diagnosztikai vizsgálatokra, mint a bőrgyógyászati, érbeteg szűrés, a fogászati vizsgálatok, az onkológiai, kardiológiai, mozgásszervi, a gyomor- bél- és emésztőrendszeri, valamint nőgyógyászati, szemészeti vizsgálat, illetve a tüdőgyógyászati szűrés.

    Hirdetések

    Öt hónapos előjegyzés?

    A leghosszabb sorokra a tüdőgyógyászati, bőrgyógyászati, valamint a kardiológiai rendelők előtt számíthatunk, átlagosan 41, 39, illetve 38 napot. Vannak kiugró intézmények, ahol az úgynevezett betegfogadási listán 5 hónap is szerepel.

    Évente egy szűrővizsgálat is életet menthet

    Nem csak akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha baj van. Az éves szakorvosi ellenőrzéseknek éppen az a céljuk, hogy akár már tünetmentesség esetén is felfedezzék az esetleges rendellenes folyamatokat, vagy megnyugtassanak: valóban minden rendben van velünk.

    Évente egy szűrővizsgálat is életet menthet

    A nyári adatok alapján a Fejér megyei Dunaújvárosban kereken 150 napot kell várni az ultrahang-diagnosztikára, az igen gyakran használt vizsgálati módszer Csongrád megyében, Mórahalmon 80, a Békés Megyei Központi Kórházban 50 nap alatt érhető el. A három Békés megyei városban is működő intézményben jelenleg közel másfél hónapot kell várni EKG és Holter-diagnosztikára (ez utóbbi 24 órán át figyeli a szív elektromos tevékenységét). A Pest megyei Veresegyházán egy hónapon belül, Vas megyében, Szombathelyen pedig egy héten belül bejuthatunk a kardiológiára.

    Nőgyógyászati ultrahangra a legtöbb időt, 60 napot, a Pest megyei Veresegyházán, míg Cegléden 15 napot kell türelemmel lennünk, Szombathely a középmezőnyben található a nyáron tapasztalt egy hónapjával.

    A bőrgyógyászati járóbeteg-ellátóknál kivizsgálás esetén az átlagos várakozási idő 39 nap. Eltérő adatokat találtunk a Pest megyei intézmények betegfogadási listáján: Veresegyházán 80, Pilisvörösváron 49 napot, Zala megyében, Keszthelyen 52, Budapest II. kerületében pedig 44 napot kell várni a vizsgálatra.

    Várólista nélkül?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szűrővizsgálatok nem csak NEAK (OEP) finanszírozottan vehetőek igénybe, hanem a különböző egészségpénztárakkal szerződött egészségügyi magánszolgáltatóknál is. A napjainkban minden nagyobb városban elérhető egészségügyi magánszolgáltatások esetén jóval rövidebb a várakozási idő, ráadásul fizethetünk egészségpénztári kártyával az egészségmegőrző szolgáltatásokért.

    Egészségpénztári szerződés esetén minden ügyfél a saját számláján gyűjti a saját vagy munkáltatója befizetéseit, ezen felül akár évi 150 ezer forint adókedvezményt is tud érvényesíteni, így elérhető, hogy plusz költség nélkül, „ingyen pénzből” rövidítsük le a kivizsgálásig eltelt időt.

    Forrás: WEBBeteg
    Tóth András, újságíró

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Ha száraz a baba bőre

    Bepanthen

    Ne várja meg, hogy szteroidot tartalmazó készítményeket kelljen használni! (x)

    Csontok egészsége

    Szabados Anna

    Magyar csonterősítő lett az Év Terméke. (x)

    Milyen kontrollvizsgálatok szükségesek a...

    A daganatos betegségen átesett, tünetmentes betegeknek bizonyos időközönként, előre meghatározott rendszer szerint konrtollvizsgálatokra...

    Mivel javítható a szűrési hajlandóság?

    Jövőre a cégek adómentes juttatásként adhatnak szűrővizsgálatokra szóló beutalót a dolgozóiknak. Kérdés, hogy mennyire fogják...

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek...

    A leggyakoribb daganatok tünetei, és a...

    Magyarországon jelenleg olyan megbetegedések okozzák a halálozás nagy részét, melyek jelentős része megelőzhető, illetve korai stádiumban...

    Gyermekek számára tart...

    Központi idegrendszeri sérült, koraszülött, eltérő izomtónusú és megkésett motoros fejlődésű gyermekek számára tart...

    Elindult a méhnyakrák-megelőzési hét

    Elindult a méhnyakrák-megelőzési hét, amelynek keretében a betegség veszélyeiről, az éves szűrővizsgálatok és a védőoltás...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.