• Várakozás a vizsgálatra: több hónap vagy néhány nap?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Szűrővizsgálatokra menne? Felkészítjük a legrosszabbra! Van, ahol 150 napot kell várni az ultrahang-diagnosztikára. Kis pénzügyi tudatossággal ugyanakkor megoldható, hogy állami támogatással néhány napos várakozás mellett is igénybe tudja venni a szolgáltatást.

    Lakossági szűrővizsgálatok

    A szűrővizsgálatok célja a betegségek és egyes betegségmegelőző állapotok korai felismerése, lehetőleg a tünetmentes szakban, amikor a biológiai elváltozás már kialakult, de klinikai tünetek még nem jelentkeznek, a beteg panaszmentes.

    Lakossági szűrővizsgálatok - Mikor? Hol? Hogyan?

    Átlagosan 1-2 hónapot kell várnia a páciensnek olyan szakorvosi ellátásokra a járóbeteg-intézményekben, mint például a kardiológiai, tüdőgyógyászati vagy bőrgyógyászati szűrővizsgálat. Ráadásul befolyásolja az ellátás sorrendjét a sürgős esetek megjelenése, így előfordulhat, hogy a délelőtt 10 órára behívott páciens csak délutánra jut be a rendelőbe.

    A prevenciós egészségügyi szolgáltatások a betegségek korai felismerését szolgálják, így lényeges szempont, mikor kap időpontot a páciens az orvosi javaslatra szóló szűrővizsgálatokra, köztük az olyan kiemelt diagnosztikai vizsgálatokra, mint a bőrgyógyászati, érbeteg szűrés, a fogászati vizsgálatok, az onkológiai, kardiológiai, mozgásszervi, a gyomor- bél- és emésztőrendszeri, valamint nőgyógyászati, szemészeti vizsgálat, illetve a tüdőgyógyászati szűrés.

    Hirdetések

    Öt hónapos előjegyzés?

    A leghosszabb sorokra a tüdőgyógyászati, bőrgyógyászati, valamint a kardiológiai rendelők előtt számíthatunk, átlagosan 41, 39, illetve 38 napot. Vannak kiugró intézmények, ahol az úgynevezett betegfogadási listán 5 hónap is szerepel.

    Évente egy szűrővizsgálat is életet menthet

    Nem csak akkor érdemes orvoshoz fordulni, ha baj van. Az éves szakorvosi ellenőrzéseknek éppen az a céljuk, hogy akár már tünetmentesség esetén is felfedezzék az esetleges rendellenes folyamatokat, vagy megnyugtassanak: valóban minden rendben van velünk.

    Évente egy szűrővizsgálat is életet menthet

    A nyári adatok alapján a Fejér megyei Dunaújvárosban kereken 150 napot kell várni az ultrahang-diagnosztikára, az igen gyakran használt vizsgálati módszer Csongrád megyében, Mórahalmon 80, a Békés Megyei Központi Kórházban 50 nap alatt érhető el. A három Békés megyei városban is működő intézményben jelenleg közel másfél hónapot kell várni EKG és Holter-diagnosztikára (ez utóbbi 24 órán át figyeli a szív elektromos tevékenységét). A Pest megyei Veresegyházán egy hónapon belül, Vas megyében, Szombathelyen pedig egy héten belül bejuthatunk a kardiológiára.

    Nőgyógyászati ultrahangra a legtöbb időt, 60 napot, a Pest megyei Veresegyházán, míg Cegléden 15 napot kell türelemmel lennünk, Szombathely a középmezőnyben található a nyáron tapasztalt egy hónapjával.

    A bőrgyógyászati járóbeteg-ellátóknál kivizsgálás esetén az átlagos várakozási idő 39 nap. Eltérő adatokat találtunk a Pest megyei intézmények betegfogadási listáján: Veresegyházán 80, Pilisvörösváron 49 napot, Zala megyében, Keszthelyen 52, Budapest II. kerületében pedig 44 napot kell várni a vizsgálatra.

    Várólista nélkül?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szűrővizsgálatok nem csak NEAK (OEP) finanszírozottan vehetőek igénybe, hanem a különböző egészségpénztárakkal szerződött egészségügyi magánszolgáltatóknál is. A napjainkban minden nagyobb városban elérhető egészségügyi magánszolgáltatások esetén jóval rövidebb a várakozási idő, ráadásul fizethetünk egészségpénztári kártyával az egészségmegőrző szolgáltatásokért.

    Egészségpénztári szerződés esetén minden ügyfél a saját számláján gyűjti a saját vagy munkáltatója befizetéseit, ezen felül akár évi 150 ezer forint adókedvezményt is tud érvényesíteni, így elérhető, hogy plusz költség nélkül, „ingyen pénzből” rövidítsük le a kivizsgálásig eltelt időt.

    Forrás: WEBBeteg
    Tóth András, újságíró

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A szív útja

    Tóth András, újságíró

    A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

    Tudatos listavezetés, kevesebb várakozás

    Sokszor és sokan panaszkodnak a hosszú várakozási időre, amit az orvosi rendelőkben kénytelenek eltölteni egy-egy vizsgálat előtt, de arra is számtalan példát ismerünk, amikor a kórházi műtéteket megelőzően az orvossal történő egyeztetések során vánszorognak ólomlábakon a percek. Az orvos-beteg találkozók során ugyanis rendszerint nagyon sok idő azzal telik el, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, melyek azok a gyógyszerek, amiket betege már jelenleg is rendszeresen szed.

    Barkóba az orvossal - Vajon kitalálja, hogy mire gondoltam?

    Miért kell hosszú perceket tölteni az orvosi váróban,és miért időzik bent olyan sokat a korábban érkezett beteg? Nem lehetne meggyorsítani ezt az egész folyamatot?

    Petefészekciszta? A szűrés elengedhetetlen!

    A pubertáskortól a menopauzáig bármikor kialakulhat petefészekciszta, amely az esetek egy részében tünetmentesen el is múlik. Dr. Demjén László, nőgyógyász szerint azonban előfordulhat, hogy a ciszta olyan nagyra nő, hogy elkerülhetetlen a műtéti eltávolítás.

    Kiszámoltuk: valószínűleg ennyi időt kell majd várólistán eltöltenie a következő 10 évben

    Évente összesen legalább 200 napos előjegyzési idővel kell számolnia egy egészségtudatos felnőtt embernek, ha arra szánja az idejét, hogy szűrővizsgálatokra jelentkezik az állami szakrendeléseken. Nem túlzás, a NEAK adatai alapján átlagosan 10-50 nap szerepel a betegfogadási listákon egy-egy vizsgálat esetében.

    Hormonkezelés után az emlőultrahang életet menthet

    Több nő is kénytelen élete folyamán valamilyen hormontartalmú gyógyszert szedni, legyen szó mesterséges megtermékenyítésről, hormontartalmú fogamzásgátló alkalmazásáról vagy a menopauza tüneteinek csökkentéséről. Bármi is legyen az indok, az ilyen terápiák megnövelhetik a mellrák kialakulásának kockázatát. Dr. Gergely Mária, radiológus ennek okait és az ultrahangvizsgálat fontosságát ismerteti.

    Milyen kontrollvizsgálatok szükségesek a vastagbélrákon átesett betegeknek?

    A daganatos betegségen átesett, tünetmentes betegeknek bizonyos időközönként, előre meghatározott rendszer szerint konrtollvizsgálatokra szükséges menni. Az alábbiakban a gyógyult vastagbéldaganatos betegek számára szeretnénk néhány hasznos tanáccsal, információval szolgálni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.