• Új kórházi konyha és étkezde Győrben

    Szerző:
    WEBBeteg

    10 év alatt térül meg az a beruházás, amelynek részeként szerda délután átadták a győri kórház teljesen felújított konyháját és étkezdéjét. A modern konyhában napi 2-3 ezer adag ételt tudnak elkészíteni, a tálalás pedig egyéni, személyre szóló lesz.

    Az 1500 m2-es, vadonatúj konyha energiatakarékos eszközeivel a XXI. század igényeit elégíti ki és megfelel a legmagasabb higiéniai követelményeknek is - mondta el az átadó ünnepségen Dr. Varga Gábor a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatója.

    Az új konyhán jelenleg napi 2-3 ezer adag ételt készítenek el, de ha kell a kapacitást 5 ezerre is meg tudják emelni. Az átalakításnak köszönhetően az intézményben bevezetik az egyéni tálcás tálalást és a diétát is személyre szólóan tudják biztosítani. Megújult a kórház étterme is, amely ezentúl nem csak a kórházi dolgozókat szolgálja ki, hanem lehetőség van a déli a''la cart étkezésre is.

    Hirdetések

    További újítás, hogy az úgynevezett VIP betegek is étlapról rendelhetnek. A beruházót közbeszerzési eljárás útján választották ki.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A 460 millió forintos beruházás 10 év alatt megtérülhet - tudta meg a Független Hírügynökség a beruházó cég ügyvezetőjétől. Nyerges János elmondta, a kórház korábban két telephelyén is üzemeltetett egy-egy konyhát, ezek összevonása után alakították ki az újat, ahol az energiafaló eszközök helyett már mindenhol energiatakarékosakat állítottak be.

    A két konyha összevonásával a személyzet és a karbantartás költségein is spórolnak, így a befektetés akár néhány éven belül megtérülhet.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A dietoterápia szerepe a krónikus gyulladásos bélbetegségeknél

    Krónikus gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn-betegség) esetében a diéta célja a fellángolás szakaszában megfelelő mennyiségű energia- és fehérjebevitel elérése, a folyadék- és elektrolit veszteség pótlása. Az étrendet mindig a beteg állapotához és a betegség stádiumához kell igazítani.

    Diéta epekövesség esetén

    Az epekőképződést a túlzott zsírbevitel, valamint a csökkent élelmirost-fogyasztás segíti elő, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása viszont véd az epekőképződéssel szemben. Ha azonban már kialakult az epekő, az alábbi diétás tanácsok betartásával javíthatja állapotát és megelőzheti az újabb kövek kialakulását.

    Epekímélő étrend - Mit szabad, mit nem?

    Az epét a máj termeli, ezt követően az epehólyagban raktározódik, majd innen ürül étkezésekkor a bélrendszerbe. Az epe anyagai végzik a zsíremésztést a vékonybélrendszerben.

    Hogyan fogyhat egy cukorbeteg?

    Köztudott, hogy a 2-es típusú cukorbetegek 95 százaléka súlyfelesleggel rendelkezik, mely már a diabétesz diagnosztizálásakor is fennállott, és egyik fő okát képezte a cukorbetegség kifejlődésének.

    Glutén fogyasztása - A szakemberek szerint sem divat, hanem valós probléma

    A gluténmentesen étkezők gyakran szembesülnek azzal, hogy étkezési szokásukra a közvélemény divatdiétaként tekint annak ellenére, hogy sok esetben szerteágazó, az életminőségüket negatívan befolyásoló panaszaikat egyértelműen a glutén fogyasztása okozza. Hogy a gluténmentes étkezés nem divat, hanem valós probléma, arra a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) éves kongresszusán több szakember előadása is felhívja a figyelmet.

    Teljes gyomoreltávolítás utáni diéta

    A gyomoreltávolító műtéten átesett betegnek nagyon nehéz beletörődnie, hogy ezentúl gyökeresen át kell formálnia életét és táplálkozási szokásait. A táplálkozás során a szervezetbe jutó tápanyagok első megállója a gyomor, ahol ott 1-4 órát tartózkodnak, és különböző emésztési folyamatokon mennek keresztül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.