• Ön érti az egészségét? - Megelőzés, ellenőrzés, a tünetek ismerete

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az egészségértés, azaz a health literacy fontossága elengedhetetlen ahhoz, hogy tisztában legyünk egészségi állapotunkkal, felismerjük és megértsük betegségeink tüneteit, és hogy képesek legyünk magabiztosan kiválasztani azokat a megbízható forrásokat, ahonnan hiteles egészségügyi információkhoz juthatunk.

    Legyünk tudatosak!

    Az egészségértés sajnos nem igazán jellemző a magyar lakosságra, egy 2015-ös tanulmány szerint a magyarok felének problémás az egészségértési szintje (forrás: Szinapszis, AIPM kutatás). A hiányos ismeretek pedig sajnos a hazai egészségügyi mutatókon is meglátszanak. De mit is jelent pontosan a kifejezés?

    Hirdetések

    A hivatalos megfogalmazás szerint az egészségértés az emberek alapvető egészségügyi információkhoz való hozzáférési, feldolgozási és megértési képessége. Ez a képesség ahhoz szükséges, hogy a beteg helyes döntéseket tudjon hozni a saját egészségével és az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban.

    A health literacy tehát egy számos tényezőt magában foglaló kifejezés. Ide tartozik:

    • a megelőzés fontosságának megértése;
      
    • a rendszeres orvosi ellenőrzés és az azon felül szükséges szűréses, vizsgálatok elvégeztetése;
      
    • a tünetek helyes felismerése;
      
    • és az előírt terápia betartása.

    Fontos tehát, hogy egészségértők legyünk, azaz, hogy a rendszeres orvosi ellenőrzésen és a számunkra előírt terápia követésén túl betegségeink tüneteit felismerjük és megértsük, valamint az egészségügyi információkat tudatosan, a megfelelő forrásból tájékozódva gyűjtsük össze.

    A tudatosság meghatározza az egészséget

    Ha egészségügyi ismereteink széleskörűek, és tudatosan közelítjük meg az egészség-betegség témát, időben végeztetjük el a szűréseket, és igyekszünk minél hitelesebb forrásból tájékozódni, azzal sokat tehetünk egészségi állapotunkért. Csak akkor tudunk aktívan részt venni a gyógyulás folyamatában, ha megértjük testünk jelzéseit, a terápiák fontosságát, és rendszeresen konzultálunk orvosainkkal.

    Soha nem késő, egészségértésünket folyamatosan fejleszthetjük!

    Ismereteinket folyamatosan bővíthetjük az által, ha mindig részt veszünk a kötelező szűréseken, az ajánlott orvosi vizsgálatokon, ha nem félünk kérdezni orvosainktól és az egészségügyi szakemberektől, illetve a számunkra szükséges információkat megbízható, szakmailag hiteles forrásokból igyekszünk összegyűjteni. Az egészségértés nem csupán a betegségek kezelésekor fontos, hanem azok megelőzésében is komoly szerepet játszik!

    A legmegbízhatóbb honlapokat minősítették
    Mivel manapság szinte minden fontos információt az internetről gyűjtünk össze – ez alól az egészségügyi panaszokkal kapcsolatos tudnivalók sem kivételek –, nagyon fontos, hogy képesek legyünk megállapítani, mely internetes források azok, amik valóban hiteles, szakmailag helytálló és megbízható információval látják el olvasóikat.

    Az EgészségKommandó besorolása szerint a WEBBeteg.hu is ezen portálok táborát erősíti.

    Az EgészségKommandó hitelesítésének fő szempontjai az átláthatóság (pl. a weboldal által megfogalmazott célkitűzések, a cikkírók nevének és elérhetőségének feltüntetése, a cikkek megjelenésének és frissítésének pontos dátumai, a jogszabályok betartása), illetve a szakmaiság (pl. szakmai ajánlások, szakmai hivatkozások, források feltüntetése) voltak. Azon oldalak, melyek a fenti objektív szempontrendszernek hiánytalanul megfeleltek, egy éven keresztül „viselhetik” az úgynevezett „Hiteles Egészségügyi Weboldal 2017” pecsétet, mely elismerés egy év elteltével megújítható.

    A tudás életet menthet!

    Az egészségértés fontosságát egyre többen, egyre több helyen hangsúlyozzák. Dr. Novák Hunor véleménye a témával kapcsolatban:

    Hogyan érzékeli mindennapos munkája során a betegek alacsony egészségértési szintjét?

    Dr. Novák Hunor: Vegyes tapasztalataim vannak, azonban az általános helyzetre inkább azt mondanám, hogy lesújtó. Arról viszont, hogy ez így alakult, mi, orvosok is tehetünk: nem vesszük fel ugyanis a harcot az áltudományos oldalakkal, és nem beszélünk érhetően, sokszor indokolatlanul használjuk a betegekkel való kommunikáció során a latin kifejezéseket. Unguis incarnatus – azt jelenti, benőtt köröm. Ha magyarul írnánk, mondanánk, mindenki megértené.

    Ön szerint tapasztalható változás a hazai egészségértési mutatók tekintetében?

    Dr. Novák Hunor: Pozitív változások szerencsére vannak. Egyre több kezdeményezés indul azért, hogy érthetőbb legyen az orvos-beteg közti kommunikáció. Sok orvos úgy gondolja, hogy ha egy beteg tájékozódik, mielőtt hozzá jön, és konkrét kérdései vannak: "Minek jött hozzám, ha ilyen okostojás? Oldja meg maga!" Ez téves felfogás. Hiszen egy felvilágosult, érdeklődő pácienssel sokkal jobb együtt dolgozni, jobb kérdéseket tud feltenni és motiváltabb. Nekünk, orvosoknak, abban kell segítenünk, hogy a betegek valós információkhoz juthassanak.

    Milyen negatív hatása lehet, ha nem megfelelő egészségügyi ismeretekkel rendelkezünk, vagy esetleg nem a megfelelő forrásokból gyűjtjük az információkat?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Dr. Novák Hunor: Ilyen már ma is létező következmény például a védőoltás-ellenesség, vagy az elavult, felesleges kezelési módszerek, gyógyszerek, illetve a késői orvoshoz fordulás és a szövődmények kialakulása. Nagyon sok kárt szenvedhet az egyén a fals információk miatt, de a XXI. században nem megoldás, hogy kihúzzuk az internetkábelt és azt mondjuk a betegnek, hogy nem szabad, hogy az interneten kutakodjon az után, hogy mi lehet a baja.

    Olvasson tovább! Négy emberből három élhetne

    Mivel segíthetjük elő leginkább az egészségügyi ismeretek bővülését?

    Dr. Novák Hunor: Azzal, ha segítünk valódi, korrekt információkat terjeszteni az interneten is: nem szabad átengedni a teret az áltudományos oldalnak, kuruzslóknak, homeopatáknak.

    A WEBBeteg egészségügyi portál kiérdemelte az EgészségKommandó „Hiteles Egészségügyi Weboldal 2017” pecsétet. Ön a portál mely tulajdonságait emelné ki, amelyek alapján szakmailag megbízhatónak, illetve hitelesnek lehet nevezni az oldalt?

    Dr. Novák Hunor: Szerintem a legfontosabb tényező, ami a portál mellett szól, hogy orvosok írják a cikkeket. Az EgészségKommandó kezdeményezése pedig nagyon hasznos dolog, hiszen listázzák azokat az oldalakat, amelyek komolyan vehetőek egy beteg, vagy egy érdeklődő számára.

    A WEBBeteg.hu egészségügyi portálon keresgélve biztos lehet benne, hogy megbízható forrásból, szakmailag felkészült és elismert orvosoktól, szakértőktől származó cikkeken keresztül ismerkedhet meg számos betegség tünetével, kialakulásuk okaival, illetve a megelőzési és kezelési lehetőségekkel.

    WEBBetegForrás: WEBBeteg
    Orvos szakértő: Dr. Novák Hunor

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Reuma vagy köszvény?

    B. M., szakfordító

    A reumát és a köszvényt gyakran összekeverik, érdemes odafigyelni a különbségekre.

    A császármetszésről

    Dr. Csősz György

    Sokan azt gondolják, hogy a szülés könnyebb változata, azonban ez nem így van.

    Dr. Hasitz Ágnes: nem bántam meg, hogy a...

    Szentendre belvárosában, a Bükkös-patak partjánál található dr. Hasitz Ágnes háziorvosi rendelője, ahová kiemelkedő számú beteg jár...

    1 élet 2 végzet - A döntés az Ön...

    Éveken keresztül stresszes, túlhajszolt életet éltem, ennek pedig sajnos meglettek a következményei: kimerültem, a legkisebb problémákra is...

    Dr. Novák Hunor: Kételkedni kell, így...

    Nem hátrálhatunk meg, szükséges ellenpólust képeznem, és keményen ki kell mondanom a valóságot, fel kell hívnom a tévedésekre a...

    Dr. Mangó Gabriella: egészként tekintem...

    A betegre egészként kell tekintenünk, fizikai-szellemi-lelki összességében, és ezektől függ a kezelés, a gyógyszerszedés és a...

    Dr. Kovács György Zoltán: a Teljesség az...

    Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat diplomája az ékköve mindegyiknek, ahogyan Dr. Kovács György Zoltán fogalmazza: az összes...

    Kóros és káros - Mihez vezethet az...

    Egy átlagos felnőtt szervezet napi energiaigénye 2000-3000 kcal körül mozog kortól, nemtől, fizikai aktivitástól függően. Ha ezt a...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.