Intelligens gonorrhea - Új, rendkívül ellenálló kórokozókat fedeztek fel

MTI
megjelent:

Új, minden kezelésnek ellenálló gonorrhea kórokozók megjelenésére figyelmeztetett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO).

„A gonorrhea kórokozója igen intelligens. Akárhányszor új típusú antibiotikumot fejlesztünk ki ellene, ellenállást alakít ki vele szemben is” - mondta Teodora Wi, a genfi központú ENSZ-szervezet specialistája.

A WHO becslései szerint évente 78 millió ember kapja el a betegséget, mely a nemi szerveket, a végbelet és a torkot fertőzheti meg. A kórnak sok esetben nincs tünete, de a medence szerveinek gyulladását, méhen kívüli terhességet, meddőséget okozhat, valamint növeli a HIV-fertőzés kockázatát.

Tovább Szifilisz, gonorrhoea, chlamydia: rettegjünk e fertőzések hallatán?

Az antibiotikumok hatástalannak bizonyultak

Wi a The Guardian című brit lapnak beszámolt egy tanulmányról, mely a PLOS Medicine című szaklapban jelent meg, és három - egy japán, egy francia és egy spanyol - esetet dokumentál. Ezeknél a pácienseknél olyan gonorrhea törzseket azonosítottak, melyek ellen egyetlen ismert antibiotikum sem hatásos.

„Ezek az esetek talán csak a jéghegy csúcsát jelentik, mivel a szegényebb országokban, ahol a betegség amúgy is elterjedtebb, nem megfelelő a fertőzések diagnosztikai és bejelentési rendszere” - mondta Wi.

A globális antibiotikumkutatási szervezet igazgatója, Manica Balasegaram szerint a „helyzet komoly”, nagy szükség van új gyógyszerekre, egyelőre azonban csak három lehetséges gonorrhea-ellenszer áll fejlesztés alatt, ám nincs garancia arra, hogy bármelyik is hatásosnak bizonyul a végső teszteken.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.