40 milliárdos fejlesztéssel indul az Egészséges Budapest Program

MTI
megjelent:

Már ebben az évben 40 milliárd forintot fordítanak a közép-magyarországi régió egészségügyi hálózatának rekonstrukciójára, ami a következő években a kormány további döntései nyomán 700 milliárdra is bővülhet - mondta Cserháti Pétert, az Egészséges Budapest Program miniszteri biztosa az MTI-nek pénteken.

A régióban négymillió ember ellátásáról gondoskodik az egészségügyi hálózat, ennek 24 intézménye újul meg a következő években. Ezek közül is kiemelkedik a zöldmezős dél-budai centrum a XI. kerületben, továbbá az észak-pesti centrum, mint a Honvéd Kórházhoz kapcsolódó bővítés a Róbert Károly körúton, ahová az egykori Dózsa György úti MÁV-kórház kapacitásai is átkerülnek. A harmadik pedig a dél-pesti centrum lesz a Haller úton, ahol többek között a Fiumei úti baleseti intézetet is integrálják a Szent István és Szent László kórházzal, valamint az Országos Kardiológiai Intézettel - ismertette Cserháti Péter.

Eszközbeszerzés, orvostechnikai fejlesztések, új beruházások előkészítése

A 10 évre tervezett program idei, 40 milliárdos részéről csütörtökön napvilágot látott kormányhatározat szerint ebből 21,2 milliárdot fordítanak eszközbeszerzésre, orvostechnikai fejlesztésekre. Például a Szent János kórházba ennek segítségével kerülhet MR- és érfestő berendezés. Egy korszerű MR-készülék ára hozzávetőleg félmilliárd forint, egy érfestő mintegy 300 millió is lehet - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) miniszteri biztosa.

Változások az egészségügyben

Nőtt a minimálbér összege, így a társadalombiztosítási járulékfizetésnél is változás történt. Új készítmények lesznek támogatottak a gyógyszertárakban, valamint csökken a tej és a tojás áfája. Fejlesztéseket ígér a kormány az egészségügy területén, illetve bérrendezés is várható. Csak néhány fontos változás az idei évre.

2017: változások az egészségügyben

A 40 milliárd másik felét a beruházások megkezdéséhez szükséges tervezésekre, közbeszerzési, engedélyezési eljárásokra fordítják. Miután javarészt 300 milliós összeghatár feletti projektekről van szó, uniós közbeszerzéseket is ki kell majd írni - fűzte hozzá a szakember.

A kormány várhatóan júliusban ismét foglalkozik a kérdéssel, majd ősszel újabb kormányhatározatban véglegesítik a projekteket, melyekkel a kórházi és járóbeteg-ellátás régiós uniós források híján elmaradt fejlesztését pótolják. Az ellátó rendszer fejlesztése mellett humánerőforrás programot is terveznek, illetve az egészségügyi oktatás és kutatás területén is fejlesztések várhatók, például a Semmelweis Egyetem a betegellátás fejlesztésével együtt mintegy 90 milliárd forintos keretből szeretné ilyen tevékenységének infrastruktúráját megújítani - mondta a miniszteri biztos.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.