220 milliárd forinttal több jut egészségügyre 2018-ban

MTI
megjelent:

Jövőre 221,7 milliárd forinttal több jut egészségügyre, mint ebben az évben - mondta az egészségügyért felelős államtitkár az Országgyűlés által a múlt héten elfogadott 2018-as költségvetésről szóló törvénnyel kapcsolatban.

Ónodi-Szűcs Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy az alapellátásra és a népegészségügyi feladatokra jut jövőre jelentős pluszforrás, ez jól jelzi, mi áll az egészségpolitika fókuszában.

Az Egészségbiztosítási Alapban jövőre 178,3 milliárd forinttal több pénzzel számolnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a fejezetén belül pedig 42,8 milliárd forint a növekmény 2017-hez képest - ismertette.

Az államtitkár elmondta: 2010-ben 79 milliárd forintot fordítottak alapellátásra, ez 2017-re 122,8 milliárdra nőtt, jövőre pedig a tervek szerint 139,1 milliárd forintot fordítanak erre, vagyis 2010-hez képest 76 százalék a növekedés. Ónodi-Szűcs Zoltán jelezte: a védőnői szolgálatra plusz kétmilliárd forint jut (összesen 27 milliárd) jövőre.

A forrásnövekedés legnagyobb része bérnövekmény

Elmondta azt is, népegészségügyi célra összesen 9 milliárd forintot fordítanak, az egynapos sebészet eszközfejlesztésére pedig 2 milliárd forint plusz áll rendelkezésre.

A kórházak 3 milliárd forint értékben tudnak majd pályázni működést javító fejlesztésekre, a mentők és betegszállítók pedig 10 százalékkal több forráshoz jutnak jövőre. Tovább bővül a rezidensösztöndíj-program, a növekedés több mint 1 milliárd forint lesz.

Az államtitkár kiemelte: az egészségügyi forrásnövekedés legnagyobb része bérnövekmény, idén több mint 81 milliárd forinttal költenek többet bérre, mint korábban, jövőre pedig 55 milliárd pluszforrás áll rendelkezésre erre a célra, vagyis idén és jövőre összesen 140 milliárd forintot fordítanak a bérnövekményre. Az Egészséges Budapest Programra 26 milliárd a jövő évi terv.

Mikor térítésmentes a fogászati ellátás?

A fogászati alapellátás beutaló nélkül, a fogászati szakellátás, így például a szájsebészet vagy a fogászati röntgen beutalóval vehető igénybe. Több esetben is térítésmentesen látják el a betegeket. Ennek ellenére elszomorító tény, hogy átlagosan két tubus fogrémet és két fogkefét használunk el évente.
Fogorvosnál: Kell beutaló? Mikor térítésmentes?

Ónodi-Szűcs Zoltán kiemelte: a számok is azt mutatják, hogy a 2010-ben megörökölt lemaradásokat megpróbálják az ország képességei mentén minél hamarabb felszámolni.

Az államtitkár arra a sajtóhírre, hogy a tömegével mondanak fel az ápolók a dél-pesti Jahn Ferenc Kórházban, és emiatt egy belgyógyászati osztályt be is zártak, az államtitkár elmondta: a kórház vezetője cáfolta ezt a hírt. Mint mondta, a kórházigazgatók jellemzően nyárra időzítik a festéseket, és valószínűleg most is a szokásos nyári festés zajlik az intézményben. Hozzátette: nem tud osztálybezárásról beszámolni, a dolgozói fluktuáció pedig nem haladja meg a szokásosat.

Azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint a fogorvosok sztrájkolni fognak szeptember 4-6. között, amennyiben nem tudnak megállapodni a kormánnyal a finanszírozás átalakításáról, az államtitkár azt mondta: tavaly kétmilliárd forinttal több jutott erre a területre.

Egynapos sebészeti ellátás

Azzal a sajtóban megjelent tervvel kapcsolatban, amely szerint a jövőben nem kérhetnének térítési díjat a kórházak az egynapos sebészeti ellátást végző egészségügyi intézményektől az aktív fekvőbeteg-háttér biztosításáért, Ónodi-Szűcs Zoltán kifejtette: az előterjesztéssel azt szeretnék elérni, hogy az egynapos sebészeti ellátást nyújtó helyeket semmi ne fogja vissza abban, hogy minél több beteget el tudjanak látni.

Jár-e egészségügyi ellátás munkanélküliség esetén?

Azoknak az embereknek, akik bejelentett munkaviszonnyal rendelkeznek hazánkban, nincs gondjuk az egészségügyi járulék önálló fizetésére, mivel a munkaadó a havi bruttó fizetésből jogszerűen levonja azt. Mi történik akkor, ha akkor valaki munkanélkülivé válik?
Jár-e egészségügyi ellátás munkanélküliség esetén?

Mint mondta, eddig ahhoz, hogy egy intézmény egynapos ellátást tudjon nyújtani, fel kellett mutatnia egy szerződést a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) felé, hogy van 30 kilométeren belül olyan kórház, amely - ha bármilyen komplikáció történne az egynapos ellátás során - fel tudja vállalni a beteg fekvőbeteg-ellátását. Hozzátette: volt, hogy ezért a szerződésért egyes kórházak külön pénzt kértek, és azt szeretnék megakadályozni a módosítással, hogy ezt a jogot ne árulhassa egy kórház sem.

Hangsúlyozta: az ellátást eddig sem és ezután sem az ellátóhelynek kell finanszíroznia, hanem a NEAK-nak, vagyis, ha egynapos ellátást követően a beteg kórházba került, azt a NEAK fizette ki.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.