• Kampány indult a lágyrészdaganatok korai felismeréséért

    Szerző:
    WEBBeteg

    Golflabda-kampány indult a lágyrészdaganatok korai felismeréséért, ugyanis ortopéd szakorvosok szerint a betegek többsége csak akkor kerül szakorvoshoz, amikor már a megfelelő, kombinált onkológiai és sebészi ellátás után sem gyógyítható hatékonyan a daganat.

    Daganatos betegségre utaló laboreredmények

    Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor észlelhető magasabb tumormarker-szint gyulladás esetén is, ilyenkor az emelkedett érték nem több százszorosa-ezerszerese a normál értéknek. Nem minden tumormarker egy szerv daganatára jellegzetes csak, így előfordul, hogy nehéz beazonosítani a kiinduló szervet.

    Daganatos betegségre utaló laboreredmények

    Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint két hazai intézmény összefogásával elindult kampányban a golflabdával a szervezők azt szeretnék érzékeltetni, mekkora tumorméret az, amely felett már nagy valószínűséggel rosszindulatú elváltozásról van szó.

    A Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikájának tizenöt éves tapasztalata szerint a végtagi lágyrészszarkómás betegek nagyon későn, és/vagy nem megfelelő kezdeti terápia után kerülnek ellátást nyújtó központba. Az ilyen típusú tumorok 60 százaléka végtagi elhelyezkedésű, 75 százaléka pedig mélyen, a végtag izomállományában, vagy az izmok között alakul ki. A lágyrészszarkómák az összes daganat 1-1,5 százalékát teszik ki, európai adatok szerint egymillió lakos körében 30 esetet fedeznek fel. Ennek megfelelően Magyarországon évente nagyjából 300 új lágyrészszarkómás daganatot diagnosztizálnak.

    Nyugat-európai adatok szerint a végtagi lágyrészszarkómás betegek 40 százaléka már előrehaladott állapotban, vagy korábban elvégzett elégtelen sebészi beavatkozás után jut el a végleges ellátást adó onkológiai centrumba. Magyarországon hasonló a helyzet: az első tünet és a diagnózis felállítása között átlagosan hat hónap telik el, az ideális azonban maximum két-három hónap lenne. A páciensek többségénél nem jelentkeznek panaszok, és ha el is mennek orvoshoz, többnyire más betegséggel, például izomhúzódással, vagy izomszakadással, hematomával, vagy a jóval gyakoribb lipómával, ganglion- vagy Baker-cisztával kezdik el kezelni, ez pedig tovább lassítja a helyes diagnózis megszületését.

    Hirdetések

    A közlemény idézi Szendrői Miklós egyetemi tanárt, a klinika igazgatóját, aki szerint csonttumor regiszterükben több mint 6000, lágyrészszarkóma regiszterükben pedig több mint 1200 esetet tartanak nyilván, amely más európai centrumokhoz képest is jelentős nagyságrend.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A korai felismerés szó szerint életbevágó, és a golflabda szimbolikus mérete a probléma nagyságára is felhívhatja a figyelmet. Ha ugyanis ennél nagyobb a daganat, akkor az nagy valószínűséggel már rosszindulatú - hívják fel a figyelmet.

    Az egyetem és a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő közös akciójának célja, hogy az ilyen típusú daganatos megbetegedésekben szenvedők mihamarabb megfelelő ellátást kapjanak. Négyezer golflabdát juttatnak el egy levél kíséretében háziorvosoknak országszerte, a legtöbb esetben ugyanis ők találkoznak először ilyen jellegű panaszokkal. A szakemberek fontosnak tartják, hogy az orvosok az elváltozást lágyrésztumornak tartsák addig, ameddig képalkotói vizsgálatokkal be nem bizonyosodik ennek ellenkezője.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Az IBS növeli a szívinfarktus rizikóját

    Az irritábilis bél szindróma (IBS) sokak életét megnehezíti, és mint kiderült, a szívinfarktusnak is önálló rizikófaktora. Az összefüggéseket dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta világította meg.

    Négy emberből három élhetne

    Ha nincs ideje az egészségére, lesz ideje a betegségére - talán az írott történelemmel egyidős közhely, hogy a hosszú élet titka a megelőzés. Nincs kultúra, ahol ne találnánk nyomát az efféle bölcsességek sokaságának.

    A szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet

    A szűrővizsgálatok fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Rákellenes Liga az MTI-hez eljuttatott közleményében, kiemelt hangsúlyt helyezve a prosztatarákra.

    Mellékhatás-bejelentésre ösztönző figyelemfelhívó kampány

    Mellékhatás-bejelentésre ösztönző figyelemfelhívó kampányt tart Európa 2016. november 7-11 között.

    Kampány indult a bárányhimlő megelőzéséért

    A bárányhimlő súlyos következményeinek megelőzésére hívja fel a figyelmet a március elején elindított Védőoltással a bárányhimlő ellen program. A Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) által támogatott információs kampányban óvodapedagógusok és szülők kapnak részletes tájékoztatást a még ma is gyakran ártalmatlannak tartott betegségről.

    Magyar kampány a gyermekekért ismert szereplőkkel

    A gyermekek egészsége és jogainak érvényesítése érdekében kampányt indít Magyarországon az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF. Az akció a 136 66-os adománygyűjtő számot népszerűsíti ismert közéleti személyiségekkel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.