Szívritmuszavar: Műtét fagyasztásos eljárással Zalaegerszegen

MTI
megjelent:

Katéteren keresztül, fagyasztásos eljárással műtenek szívritmuszavarban szenvedő betegeket a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban, ahol a Dunántúlon elsőként alkalmazzák a krioablációnak nevezett eljárást.

Szívritmuszavarok

Szívritmuszavarok számos, eltérő okokkal és tünetekkel rendelkező formában jelentkezhetnek. Eredetük alapján pitvari vagy kamrai arrhythmiáról, a szívfrekvenciára gyakorolt hatásuk alapján tachycardiáról vagy bradycardiáról beszélhetünk.
A szívritmuszavarok (arrhythmiák) típusai

Az új módszert műtéti eljárás közben bemutató keddi sajtótájékoztatón Halász Gabriella, a zalaegerszegi kórház főigazgatója azt mondta: a várólista-csökkentési program keretében nyílt lehetőségük arra, hogy az eljárást a Dunántúlon elsőként Zalában bevezessék.

A katéteres eljárással végzett, a pitvarfibrillációban szenvedő beteg számára - más műtéti módszerhez képest - kisebb megterhelést jelentő beavatkozást a hagyományos módszer mellett alkalmazzák, így megnégyszereződhet az idén Zalaegerszegen megműthető páciensek száma.

A tavaly elvégzett mintegy ötven műtét után ebben az évben összesen több mint kétszáz beavatkozásra van lehetősége a zalaegerszegi kórháznak, a várólista csökkentése érdekében 36 millió forintból 61 műtéttel végezhet többet az intézmény az eredetileg tervezettnél. A nem ritkán négy-hat hónapos várakozást ezzel szeretnék két hónap alá szorítani - tette hozzá a főigazgató.

Lupkovics Géza, a kardiológiai osztályt vezető főorvos kifejtette: a leggyakoribb ritmuszavar a pitvarfibrilláció, ami önmagában nem halálos, de 15-30 százalékkal csökkenti a szív kapacitását. Az időnként tapasztalt vagy már állandósult fibrilláció a kor előrehaladtával egyre gyakoribb. Az ötvenéves korosztályban öt százalék, a nyolcvanasoknál pedig már 30-35 százalék az előfordulási aránya.

A korábbinál hatékonyabb, egyszerűbb és rövidebb beavatkozási idővel járó, krioablációnak nevezett eljárásról Tahin Tamás, a sajtótájékoztatót követő műtétet végző orvos elmondta: a szívkamrában a ritmuszavarért felelős szívizomsejteket egy katéteren át bevezetett, hűtőközeggel töltött ballon segítségével pusztítják el. A módszer révén 70-80 százalékos a gyógyulási arány.

Kezelés nélkül a pitvarfibrilláció nagyon súlyos szövődményekkel járhat, szívelégtelenséget okozhat, véralvadásgátló kezelés nélkül pedig az alvadt vér agyi infarktust tud okozni. Minél korábban derül ki a ritmuszavar, annál nagyobb az esély a gyógyításra.

Hozzátette még, hogy az orvosok számára is a leggyorsabban elsajátítható ez az új műtéti eljárás, ami rövidebb és biztonságosabb is a jóval nagyobb eszközigényű korábbi eljáráshoz képest.

(MTI)

Cikkajánló

Szívritmuszavarok (arrhythmia)

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Szívritmuszavar
A legtöbb embernél kialakulhat időnként szabálytalan szívverés, ilyenkor érezhetjük úgy, hogy szívünk egy ütést kihagyott vagy összevissza ver. Az arrhythmiák általában veszélytelenek, de vannak olyan formáik, amik súlyos tüneteket okozhatnak, sőt néha az életet veszélyeztethetik.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.