Új hatóanyagok leukémiás betegeknek

MTI
megjelent:

Tizennégy új hatóanyag áll rendelkezésre limfómás és leukémiás betegeknek - mondta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Kiss Zsolt közölte, ezek a nagyon drága készítmények méltányosságból már hozzáférhetőek voltak az utóbbi években, majd tavaly novemberben bekerültek a társadalombiztosítási rendszerbe is.

A 14 új befogadott hatóanyag közül hat februártól, további nyolc pedig áprilistól vált hozzáférhetővé a betegek számára külön igénylés nélkül a kórházon keresztül - tette hozzá.

Elmondta, hogy méltányossági kérelem alapján tavaly 960 beteg kapta meg ezeket a gyógyszereket, idén arra számítanak, hogy 1300-1600 beteg juthat hozzájuk.

Kiss Zsolt szólt arról is, hogy minden évben sok új gyógyszer befogadása történik meg, 2010 óta 2790 új hatóanyag-készítményt fogadtak be.

A leukémiák kezelési lehetőségei

A különböző leukémiák esetén a kemoterápia a fő kezelési eljárás, amelynek célja a daganatos sejtek számának minél nagyobb mértékű visszaszorítása, lehetőség szerint teljes elpusztítása.
A leukémiák kezelési lehetőségei

(MTI)

Cikkajánló

A leukémia (fehérvérűség, vérrák) a vérképző szervek (csontvelő és a nyirokrendszer) daganatos megbetegedése. Mivel a leukémia a gyermekkorban előforduló leggyakoribb daganattípus, sokszor a gyermekkor betegségének tartják, holott kilencszer több felnőtt betegszik meg, mint fiatalkorú.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Pécsi Balázs, sebész, mellkassebész, klinikai onkológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.