• Az EüM szerint felelőtlen a Fidesz

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Egészségügyi Minisztérium súlyos felelőtlenségnek tartja, hogy egyesek politikai okokból, tények nélkül megpróbálják megingatni az állampolgárok mentőkbe, a biztonságos betegellátásba és az egészségügyi ellátórendszerbe vetett bizalmát.

    A fenti módon reagál a tárca Horváth Zsolt fideszes képviselő vasárnapi tájékoztatójára, amely szerint a mentésirányítás elhibázott átszervezése miatt került a mentőszolgálat nehéz helyzetbe.

    Hirdetések

      A Fidesz a mentésirányításról

    Horváth Zsolt vasárnap azt mondta: Gyurcsány Ferenc a felelős azért, hogy a mentőszolgálat nehéz helyzetbe került. A mentésirányítás korszerűsítéséhez szükséges rendszer ugyanis csak néhány milliárd forintba kerülne, ehhez azonban kormányzati döntés kellene. Ez viszont várat magára. A képviselő ezért arra szólította fel a kormányt, hogy amíg ezt a rendszert nem szerzi be, sürgősen függessze fel a mentésirányítási központok bezárását.

    A tárca szerint az ellenzéki képviselő másfél éves késéssel reagált a mentésirányítási központok átszervezésére. Az ellenzéki képviselő szerint előbb korszerűsíteni kellett volna a mentésirányítási rendszert, és csak utána lett volna szabad hozzákezdeni az átszervezéshez. Ezzel szemben a tárca azt állítja, elkerülte Horváth Zsolt figyelmét, hogy másfél éve a kormány 330 millió forintot fordított a mentésirányítás fejlesztésére, és idén a második félévben újabb 4,1 milliárd uniós forrás lesz erre a célra.

    A kormány 2006 novembere és decembere között 26 mentésirányítási központban alakított ki egyebek között új telefonalközpontokat és 196 irányítói munkaállomást a 330 millió forintból. A közlemény szerint a mentésirányítási központok azóta is megfelelően működnek, naponta 4-5 ezer, éves szinten 1,5 millió segélyhívást fogadnak. A dokumentum felhívja a figyelmet: korábban egyetlen kormány sem biztosított forrást a mentésirányítás korszerűsítésére, még az a kormány sem, melyben Horváth Zsolt államtitkárként dolgozott.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Elsősegély alkoholmérgezés esetén

    Alkoholmérgezésről akkor beszélhetünk, ha a véralkoholszint eléri a 2,5-4 ezreléket, ami körülbelül 100 g alkohol fogyasztása után következik be.

    Stroke gyanúja esetén azonnal a mentőket kell hívni

    Stroke, szélütés gyanúja esetén azonnal a mentőket kell hívni, mert minden elvesztegetett percben idegsejtek milliói pusztulnak el - jelentette ki Vécsei László akadémikus kedden Szegeden, a Stroke-megelőzés éve 2016-2020 kampány keretében tartott sajtótájékoztatón.

    Sokkal kevesebben halnak meg infarktusban, de lehet még javítani az arányokon

    Drámaian csökkent az elmúlt egy évtizedben a szívinfarktus okozta halálesetek száma, de javítható még a mutató - hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna műsorában Becker Dávid, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

    Vészhelyzet - Általános tennivalók

    Sosem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk olyan helyzetbe, ahol a mentők kiérkezéséig nekünk magunknak kell helytállnunk. A higgadt cselekvés életet menthet vagy megelőzheti a súlyosabb károsodásokat.

    Húsvét - A kórházak és a mentők folyamatosan működnek

    A betegellátás a húsvéti időszakban is folyamatos lesz az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában működtetett intézményekben, kórházakban, és az Országos Mentőszolgálat is teljes készenlétben áll az ünnepek alatt.

    Betegszállítás és betegmentés: ki, mikor hívhatja?

    Amennyiben a betegszállítást nem az orvos rendeli, a szolgáltatónak tájékoztatnia kell a szállítást kérőt a várható költségekről. A betegmentés mindenkit megillet, például baleset esetén. 112 és 104 - érdemes megjegyezni ezeket a telefonszámokat!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.