• Információk Zika-vírus fertőzéssel érintett területre utazóknak

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) ajánlásával egybehangzóan azt javasoljuk valamennyi külföldi utazásra készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek, hogy utazás előtt tájékozódjanak, érintett-e a célország Zika-vírus-járvánnyal.

    A várandós nők halasszák el nem alapvető fontosságú, Zika-vírus-cirulációval érintett országokba tervezett utazásukat, ahol a vírus intenzíven terjed és fontolják meg azon területekre tervezett, nem alapvető fontosságú utazásuk elhalasztását is, ahol szórványos megbetegedéseket észleltek. (Az aktuális járványügyi helyzetről az ÁNTSZ illetve az Országos Epidemiológiai Központ honlapján találhatók a legutóbb közzétett információk.) Amennyiben mégis sor kerül a fertőzött területen való tartózkodásra, fordítsanak kiemelt figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére.

    Mikrokefália (kóros kisfejűség)

    A mikrokefália rövid élettartammal, többszörös fejlődési- és értelmi fogyatékossággal (pl. törpeség, arctorzulás, mentális retardáció, hiperaktivitás, görcsrohamok) járó súlyos betegség. A betegséget környezeti és genetikai tényezők is okozhatják, jelenleg nincs közvetlen kezelési módszer rá, de bizonyos kiegészítő terápiákkal és fejlesztéssel segíthető a csecsemő fejlődése.

    A kisfejűség (mikrokefália) okai, tünetei és kezelése

    Brazíliából és további 26 országból (Argentína, Bolívia, Costa Rica, Dominikai Köztársaság, El Salvador, Francia Guayana, Francia Polinézia, Grenada, Guadeloupe, Guatemala, Haiti, Honduras, Kolumbia, Marshall-szigetek, Martinique, Mexikó, Nicaragua, Panama, Paraguay, Puerto Rico, San Martin, Suriname, Thaiföld, Trinidad és Tobago, Vietnám, Zöld-foki Köztársaság) jelentettek helyi eredetű Zika-vírus-fertőzés okozta kóros kisfejűséget (microcephalia), központi idegrendszeri rendellenességet, további 4 országban regisztráltak utazáshoz köthető Zika-vírus-fertőzés okozta microcepháliát (Kanada, Spanyolország, Szlovénia, USA). A Zika-vírus-terjedéssel sújtott országokban a fertőződés elkerülésének egyedüli módja a szúnyogcsípés elleni védekezés. Az egyéni védekezés jelentősége kiemelten fontos a várandós, illetve gyermekvállalást tervező nők esetében.  A betegség megelőzésére nem áll rendelkezésre védőoltás, nincs célzott terápia.

    Az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedő illetve kisgyermekkel utazók indulás előtt tájékozódjanak a használható szúnyogriasztó szerekről és az egyéb megelőzési lehetőségekről.

    Hirdetések

    A szúnyogok elleni védekezés mind beltéren, mind kültéren fontos, különösen napkeltétől napnyugtáig, amikor a szóban forgó betegséget terjesztő szúnyogok leginkább csípnek:

    • Használjanak szúnyogriasztó szert a gyártó utasításának megfelelően.

    • DEET (diethyltoluamide) hatóanyag-tartalmú riasztószer 3 hónapos kor alatt nem ajánlott, de várandós nők használhatják az alkalmazási előírások szerint.

    • Viseljenek hosszú ujjú inget és nadrágot, zoknit és cipőt, különösen a Zika-vírust terjesztő Aedes szúnyog aktív időszakában (nappal).

    • Aludjanak, pihenjenek szúnyoghálóval ellátott vagy légkondicionált helyiségben, ennek hiányában nappal is használjanak az ágyra rögzíthető szúnyoghálót.

    Óvszerrel és önmegtartóztatással a Zika-vírus ellen

    Óvszer használatát vagy szexuális önmegtartóztatást javasolnak az amerikai járványügyi szakemberek azoknak a férfiaknak, akik a Zika-vírussal erősen fertőzött vidékeken jártak - az erről szóló ajánlást az Egyesült Államok járványügyi és betegségmegelőzési központja (CDC) hozta nyilvánosságra.

    Óvszerrel és önmegtartóztatással a Zika-vírus ellen

    Amennyiben az érintett területről visszatérőknél az érkezést követő két héten belül kiütés, láz, fejfájás, kötőhártya-gyulladás vagy ízületi fájdalom jelentkezik , forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét.

    A szexuális úton történő Zika-vírus-fertőzés megelőzése

    Több esetben bizonyították a Zika-vírus-fertőzésnek szexuális úton történő terjedését, illetve leírták, hogy megbetegedés esetén a vírus az ondóban hetekig megmaradhat a gyógyulást követően is. Ennek megelőzésére, hasonlóan minden más, szexuálisan terjedő fertőzéshez, az egyik leghatékonyabb módszer a helyes és következetes óvszerhasználat.

    • Azoknak a férfiaknak, akik az érintett területen történő tartózkodás után hazatérnek, és partnerük várandós, a terhesség végéig óvszer használata vagy a szexuális élettől való tartózkodás javasolt.

    • Azoknak a férfiaknak, akik az érintett területen történő tartózkodás után hazatérnek és náluk a tartózkodás során, vagy a hazatéréskor Zika-lázra jellemző tünetek jelentkeznek (kiütés, láz, ízületi fájdalom, izomfájdalom vagy kötőhártya-gyulladás), a tünetek kezdetétől számított 6 hónapig, vagy - tünetmentes esetben – a vírusfertőzésnek való utolsó lehetséges kitettséget (expozíciót) követő 6 hónapig javasolt a tervezett gyermekvállalással várni, illetve a szexuális fertőzés megelőzése érdekében 6 hónapig javasolt a szexuális élettől való tartózkodás vagy óvszer használata.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    • Azoknak a nőknek, akik az érintett területen történő tartózkodás után hazatérnek és náluk a tartózkodás során, vagy a hazatéréskor Zika-lázra jellemző tünetek jelentkeznek (kiütés, láz, ízületi fájdalom, izomfájdalom vagy kötőhártya-gyulladás), a tünetek kezdetétől számított 8 hétig, vagy - tünetmentes esetben – a vírusfertőzésnek való utolsó lehetséges kitettséget (expozíciót) követő 8 hétig javasolt a tervezett gyermekvállalással várni, illetve a szexuális fertőzés megelőzése érdekében 8 hétig javasolt a szexuális élettől való tartózkodás vagy óvszer használata.

    A teljes cikk az ÁNTSZ honlapján olvasható.

    (ÁNTSZ)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Mindent a szúnyogcsípésről

    A szúnyogok és a szúnyogcsípés bosszantó, és ráadásul több betegséget is terjesztenek. A legnagyobb valószínűséggel a szúnyogok hajnalban vagy alkonyatkor csíphetnek meg bennünket, mivel ilyenkor a legaktívabbak.

    Ezért érdemes beoltatni magunkat influenza ellen

    A 60 évnél idősebbeknek, a két évesnél fiatalabb gyermekeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás, de mindenkinek érdemes beoltatnia magát, aki nem akar 3-5 napot lázasan feküdni, családtagjait, barátait, munkatársait megfertőzni - mondta Szlávik János infektológus főorvos az M1 aktuális csatorna műsorában.

    Mit tehetünk a szúnyogcsípés elkerülése érdekében?

    A szúnyogcsípés a viszketés mellett egyéb problémákat is okozhat hazánkban is.

    A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése

    A szúnyogcsípés a viszketésen kívül egyéb problémákat is okozhat hazánkban is. A szúnyogok néhány távoli országban súlyos betegségek terjesztői lehetnek.

    A macskatartás nem károsítja a mentális egészséget

    Nem találtak összefüggést a macskatartás és a lelki eredetű betegségek között a University College London (UCL) kutatói, kételyeket támasztva olyan korábbi feltételezésekkel szemben, amelyek szerint nagyobb a kockázata a mentális betegségek kialakulásának, ha macska társaságában nőnek fel az emberek.

    Zika-láz - A KKM a Brazíliába indulókat figyelmezteti

    A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata a zikaláz veszélyeire figyelmezteti a Brazíliába induló magyar állampolgárokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.