• Hospice osztály nyílt Debrecenben

    Szerző:
    WEBBeteg

    A régióban egyedülálló Hospice-Palliatív Terápiás Osztály nyílt a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben. A speciális részlegen ápolják a végső stádiumban lévő daganatos betegeket.

    Az intézmény - komoly társadalmi és szakmai elvárást felismerve - azt a célt tűzte ki, hogy a lehető legmagasabb életminőséget biztosítsa a betegeknek életük utolsó szakaszában. A hospice ellátás területén - a már a Debreceni Egyetemhez tartozó, hamarosan egyetemi kórházzá váló intézményben - további fejlesztéseket terveznek. A most megnyílt osztályon egyszerre 20 embert tudnak ellátni.

    Évtizedes hiányt pótol a Hospice-Palliatív Terápiás Osztály a régióban - hangsúlyozta Lampé Zsolt, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet főigazgatója, aki kiemelte, hogy a megyében a házi hospice ellátás már évek óta működik, de ilyen intézményi részleg eddig még nem volt.

    Hirdetések

    Speciális képzést kaptak a dolgozók

    Hospice ház

    A menthetetlen daganatos betegek testi és lelki szenvedését egyre több helyen igyekeznek méltó és szakszerű ápolással enyhíteni hazánk hospice házaiban. A szenvedőknek és a családtagoknak fájdalmas és tragikus érzés az elmúlással farkasszemet nézni. A kegyelmi időben a magyar emberek kétharmada otthonában, a családja, szerettei mellett vágyódik élete utolsó szakaszát eltölteni. Nem mindenki tudja azonban vállalni, hogy a nap huszonnégy órájában, szakértelemmel a szeretett személy mellett marad. A hospice házak szakemberei gondoskodással veszik körül betegeiket és a családtagokat.

    Gyógyíthatatlan betegek szerető menedéke: a hospice ház

    A februárban nyílt osztályon az otthonápolási csoportokkal együttműködve a végső stádiumban lévő daganatos betegeket ápolják.  Az osztály dolgozói a hospice ellátáshoz szükséges speciális képzettségüket a Debreceni Egyetemen szerezték.

    Az osztály 20 férőhelyes, jelenleg hat beteget ápolnak. A felvétel előzetes szakorvosi vagy főnővéri konzultáció alapján történik. Az intézeti kezelést az OEP finanszírozza, a betegek számára az ellátás ingyenes.

    Az új osztály működését a Debreceni Hospice Ház Alapítvány is támogatja. Az alapítvány kuratóriumi elnöke, Porkoláb Gyöngyi felidézte, hogy a hospice ellátás 26 éve létezik Magyarországon. Ennek keretében olyan daganatos betegeket ápolnak, akiknél a gyógyító kezelések már nem hatásosak, a középpontban a fájdalomcsillapítás, a tünetek enyhítése, illetve a lelki problémák kezelése áll. Az ellátásról azonban még mindig kevesen tudnak. Ezért tartják fontos feladatuknak a társadalmi szemléletformálást.

    Debrecenben 10 éve szerveznek programokat a hospice ellátással kapcsolatban. Így már több mint 500 ezer emberhez jutottak el. A kuratórium elnöke az elmúlt évtizedben végzett munkájuk legjelentősebb eredményeként értékelte a fekvőbeteg szakellátási osztály létrehozását és az otthonápolási háttér biztosításának lehetőségét Debrecenben és a megyében. Porkoláb Gyöngyi azt mondta: a Hospice-Palliatív Terápiás Osztály a város, a szakma, és a civil szervezetek példaértékű összefogásával jöhetett létre.

    A legfontosabb cél a szenvedés és a fájdalom enyhítése

    Az új részleg vezetője, Juhász Árpád adjunktus arról beszélt, hogy legfontosabb céljuk a betegek testi és lelki szenvedésének, fájdalmának enyhítése mellett az emberi méltóság megőrzése. A gondozásban a szakorvosok és szakápolók mellett szakpszichológus, mentálhigiénés szakember, lelkész, dietetikus, gyógytornász, szociális munkás és képzett önkéntesek vesznek részt.  

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szilágyi Éva, a házi hospice-ellátás koordinátora a sajtótájékoztatón elmondta: otthoni hospice ellátás 2009 óta működik a megyében. A szolgáltatók 200-300 daganatos beteget látnak el havonta Hajdú-Biharban.

    Az új osztályt a tavaly felújított Belgyógyászati tömbben alakították ki.  A tervek szerint a Hospice-Palliatív Terápiás Osztály a későbbiekben a volt gyermekinfektológia épületébe költözhet, a felújítás után pedig az ott kialakított Hospice Házban működhet tovább a fekvőbeteg-ellátás. Az új részleget mintegy 100 millió forintos önkormányzati-, és 135 millió forintos pályázati támogatásból alakítják majd ki.

    A jelenleg a kórház középirányítói feladatait ellátó Debreceni Egyetemmel a jövőben további fejlesztéseket terveznek. Ennek köszönhetően az ellátás mellett a leendő orvosok-ápolók képzésében még nagyobb szerepet kap a hospice-szemlélet.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Felkészülés a halálra

    A halál általában tabutéma, melyről a legtöbben nem szívesen beszélnek - pedig az élet része, akárcsak a születés. Hogyan készülhet fel az ember az utolsó napjaira?

    Az utolsó napok méltósága

    Tíz hónapja működik a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Hospice Osztálya. A speciális részlegen a daganatos betegek testi és a lelki fájdalmát igyekeznek enyhíteni. Segítenek nekik abban, hogy életük végéhez közeledve megőrizhessék emberi méltóságukat.

    Étkezés csontvelő-transzplantáció után

    Ahhoz, hogy szervezetünk könnyedén megbirkózzon a betegségekkel, fontos, hogy az energiát szolgáltató tápanyagokkal megfelelően el legyen látva. Fokozottan igaz ez azokban az esetekben, ahol a műtétet követően az immunrendszer nagymértékben legyengül. A csontvelő transzplantáció után az emésztőrendszer is súlyosan károsodik, a táplálékfelvétel nehezített, ezért gondos odafigyelést kíván a beteg táplálása.

    A táplálkozásterápiák jelentősége - még ne

    Nem kell kisebb vagyonokat költve, méregdrága csodaszereket keresve a gyógyulásra várni, ha valaki ma Magyarországon daganatos beteg lesz. Egyszerű és elérhető minden.

    Háromezer év várólistán

    Bár a debreceni Kenézy kórházban van az országban az egyik legrövidebb, alig egy hónapos várólista CT-vizsgálatra, a szombati pácienseknek csaknem háromezer évet kellett várniuk a vizsgálatra.

    Háromezer év várólistán

    Bár a debreceni Kenézy kórházban van az országban az egyik legrövidebb, alig egy hónapos várólista CT-vizsgálatra, a szombati pácienseknek csaknem háromezer évet kellett várniuk a vizsgálatra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.