Megtalálták a végbélrák génjét

Független Hírügynökség
megjelent:

Amerikai kutatók felfedeztek egy gént, amely jelentős mértékben hajlamosít a vastag- vagy végbélrákra. Az Egyesült Államokban ez a rákfajta áll a második helyen a vezető rákos halálokok listáján.

Aki a TGFBR1 ASE jelű gént örökli, annak 50 százalékkal nagyobb az esélye a vastagbélrákra, szemben az egész lakosságban mért 6 százalékos előfordulási aránnyal.

A kutatás vezetője, Boris Pasche szerint ez a gén minden eddig felfedezett génmutációnál nagyobb mértékben hajlamosít a végbélrákra. A TGFBR1 ASE gén miatt csökken a legerősebb sejtnövekedés-gátlónak, a TGF-béta receptornak a termelése. Ez megkönnyíti a ráksejtek fejlődését.

A kutatók szerint a felfedezés alapján hatékonyabbá lehet tenni a szűrővizsgálatokat, és így csökkenteni a végbélrákos haláleseteket. A bélrákról eddig azt feltételezték, hogy részben genetikai, részben életmódbeli, étrendi okai vannak.

A felfedezést a Northwestern University kutatói tették, tanulmányuk a Science című amerikai tudományos magazinban jelent meg.

(FH)

Cikkajánló

A vastagbélrák tünetei

Dr. Kónya Judit, családorvos
Vastagbélrák
A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.