• Betegszállítás és betegmentés: ki, mikor hívhatja?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Amennyiben a betegszállítást nem az orvos rendeli, a szolgáltatónak tájékoztatnia kell a szállítást kérőt a várható költségekről. A betegmentés mindenkit megillet, például baleset esetén. 112 és 104 - érdemes megjegyezni ezeket a telefonszámokat!

    Nem mindegy, hogy mentés vagy betegszállítás

    A mentés igénybevételéhez való jog hazánk területén állampolgárságra vagy egészségbiztosítási jogviszony fennállására való tekintet nélkül mindenkit megillet. A betegszállítás az egészségbiztosítás keretében nyújtott ellátás, amelyet az orvosnak utalványon kell megrendelnie.

    Hirdetések

    A mentés az azonnali egészségügyi ellátásra szoruló beteg sürgősségi ellátása, illetve szállítása legalább mentőápolói felügyelettel az egészségügyi intézménybe, és az eközben végzett ellátása.

    Őrzött betegszállítást kérhet az orvos, ha egyik gyógyintézetből a másikba történik a szállítás, annak érdekében, hogy az érintett szükség esetén azonnali egészségügyi ellátásban részesülhessen, ekkor szintén legalább mentőápolói felügyelet szükséges.

    Ilyenkor hívhatjuk a mentőt

    Ez is mentés!

    Mentésnek tekintjük még az életmentő orvosi eszköz és gyógyszer, valamint átültetésre kerülő szerv sürgős szállítását, sőt, az életmentést végző orvosok helyszínre szállítását is. Mentésnek számít a mozgóőrség is, azaz a balesetek helyszínén, továbbá tömeges balesetek és rendkívüli esetek kárhelyén a helyszín biztosításának, illetve a veszélyhelyzet elhárításának idejére biztosított mentési készenlét is.

    Külön térítés ellenében is lehet mentési szolgáltatásokat kérni, így például meghatározott helyen és ideig tartó rendezvény biztosítását olyan helyszínen, amely balesetveszély szempontjából fokozottan kockázatos helyszín - például egy építkezés, illetve helyszínbiztosítás történik fesztiválokon is.

    Ellátások hazánkban
    • Személyi sérüléssel járó baleset, tömeges baleset, katasztrófa.

    • Amennyiben életveszély vagy annak gyanúja áll fenn.

    • Heveny vagy riasztó tünetekkel járó esetek, ha a sürgősségi ellátás elmaradása életveszélyhez, maradandó egészségkárosodáshoz vagy a gyógyulás elhúzódásához vezethet.

    • Szülészeti esemény.

    • Amennyiben az erős fájdalom vagy egyéb súlyos heveny tünet csillapítása sürgős orvosi beavatkozást igényel.

    • Heveny tudatzavar (ittasság miatt bekövetkezett tudatzavar esetén is).

    • Veszélyeztető állapot vagy annak gyanúja esetén.

    A közterületen vagy nyilvános helyen tartózkodó, magatehetetlen ittas személyt is a mentőszolgálat szállítja az egészségügyi szolgáltatóhoz, legfeljebb 24 óráig tartó megfigyelésre vagy ellátásra, kijózanítás céljából.

    Az idő nagy úr!

    A mentés a sürgősség igénye szerint lehet azonnali, illetve két órán belüli. Az egészségügyi intézménynek az életveszélyes állapotban lévő beteget haladéktalanul, más beteget a mentőegység megérkezésétől számított 10 percen belül kell átvenni, vagy további 15 percen belül kell dönteni a beteg továbbküldéséről.

    Betegszállítás: milyen esetekben vehető igénybe?

    Célja, hogy biztosítsa az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést abban az esetben, ha mentőápolói felügyeletet nem igényel az eset, és az egészségügyi ellátás elérhetősége másként nem biztosítható. A beteg szállításra szorul, bár egészségi állapota nem indokolja a mentés igénybevételét, azonban csak speciális testhelyzetben szállítható, esetleg mozgásában korlátozott, járóképtelen vagy éppen egészségi állapota nem teszi lehetővé tömegközlekedés vagy autó használatát. Fertőzésveszély miatt is betegszállítás kérhető (például művesekezelés, sugárterápiás kezelés vagy kemoterápiás kúraszerű kezelés céljából is). A gyógyintézetből elbocsátott beteg részére akkor kérhető betegszállítás, ha a gyógyintézetet más módon nem tudja elhagyni, és szállításra szorul.

    Az egészségbiztosítás keretében orvosi vizsgálatra vagy gyógykezelésre, illetve egészségügyi intézményből a beteg otthonába szállítás céljából vehető igénybe a betegszállítás.

    Fontos! A betegszállítás az orvos utalványon való beutalása alapján térítésmentes, azonban indokolt esetben, térítés ellenében bárki jogosult rá (a betegszállítást végző szervezetnek tájékoztatnia kell a szállítást kérőt a várható költségekről). 

    A NEAK (OEP) által finanszírozott betegszállító szervezetek tevékenységének koordinálását az Országos Mentőszolgálat végzi.

    Ha baj van!
    Minden esetben, amikor a beteg azonnali egészségügyi ellátásra szorul hívható a MENTŐ:
    • amennyiben életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés stb.);

    • baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén;

    • megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt;

    • amennyiben erős fájdalom vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás stb.);

    • ha olyan magatartászavart észlelünk, amely során a beteg saját maga vagy mások életét veszélyezteti.

    Olvasson tovább! Mentőszolgálat    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Tóth András, újságíró
    Forrás: OMSZ, NEAK

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A lábszárfekély otthoni ápolása

    A visszérbetegség következtében kialakuló lábszárfekély a bokák és a lábikra közötti területen létrejövő elváltozás.

    Országos defibrillátor-adatbázist készít a mentőszolgálat

    Mobiltelefonon is megjeleníthető országos adatbázist készít a nyilvános, közforgalmú helyeken elhelyezett félautomata defibrillátorokról az Országos Mentőszolgálat.

    Szív City néven életmentést segítő mobilapplikációt mutatott be az OMSZ

    Szív City elnevezéssel az életmentést segítő mobilapplikációt mutatott be az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kedden sajtótájékoztató keretében, Budapesten.

    Sokkal kevesebben halnak meg infarktusban, de lehet még javítani az arányokon

    Drámaian csökkent az elmúlt egy évtizedben a szívinfarktus okozta halálesetek száma, de javítható még a mutató - hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna műsorában Becker Dávid, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

    Ötszázötvenen vesznek részt a vizes vb egészségügyi biztosításában

    Az Országos Mentőszolgálaton és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatán kívül 550 fős egészségügyi személyzet lesz jelen a 17. FINA Világbajnokság versenyhelyszínein.

    Az egészségügyi dolgozók 40 százaléka kihagyja a kézfertőtlenítés egy fontos fázisát

    A kézhigiénés világnap, május 5. alkalmából a WHO által kidolgozott 5 kézhigiénés momentum utolsó lépésére hívják fel a figyelmet. Az ötödik momentum alapján a betegek kórházi környezetében lévő tárgyak, textíliák érintése utáni kézfertőtlenítésre nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a beteg környezetével érintkezőknek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.