• Egy másik madárinfluenza-vírus is veszélyes

    Szerző:
    WEBBeteg

    Amerikai kutatók szerint félő, hogy nem csak a H5N1, hanem egy másik madárinfluenza-vírus is könnyen átalakulhat emberre is veszélyes kórokozóvá, és akkor világjárványt okozhat. Ez a H9N2 altípusú vírus, amely 1988-ban jelent meg a szárazföldi madarak között.

    Azóta ez a vírus már többször is okozott fertőzést emberek között, Eurázsiában pedig már rendszeresen előfordul a baromfiállományban. A H9N2-es influenzavírus aggasztóan módosult, és a tudósok szerint képessé válhat emberek közötti fertőzésre is.

    Amerikai kutatók a Marylandi Egyetemen menyéteken vizsgálva a H9N2 vírus 5 fajtájának terjedését azt tapasztalták, hogy ez a kórokozó nem a levegőben terjed.

    Hirdetések

    A vírus felszínén van egy Leu226 jelű aminosav, és a jelek szerint ez játszik szerepet a terjedésben. Az is kiderült, hogy a menyétek könnyebben fertőződtek meg azoktól a H9N2-es törzsektől, amelyek előtte már megfertőztek embereket is.

    Annak ellenére, hogy a vírus terjedésében nem figyeltek meg cseppfertőzést, a H9N2 a légúti szövetekben sokszorosítja magát, és ahhoz hasonló klinikai tüneteket okoz, mint a H3N2 humán influenzavírus.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az amerikai kutatók szerint a H9N2 vírusnak a baromfiállományban való elterjedése veszélyt jelent az emberre.

    Az utóbbi 5 évben a H5N1-es madárinfluenza-vírus van a figyelem középpontjában, mert a szakemberek szerint minden feltétel együtt van ahhoz, hogy kialakuljon ennek a kórokozónak az emberre is veszélyes mutánsa. Akkor pedig olyan világjárványt fog okozni, amelyben sok millió ember veszti életét.

    A marylandi kutatók tanulmánya a Public Library of Science című amerikai tudományos folyóiratban jelent meg szerdán.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Elváltozások a férfi nemi szervén - Minden, amit szégyell megkérdezni

    Csomó, duzzanat, piros foltok, váladék, gyulladás, kivörösödés a péniszen. Sok férfi találkozik élete során hasonló tünetekkel, ám sajnos csak kevesen fordulnak szakértőhöz. Válogatás az Orvos válaszol rovat kérdései közül.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    A gyakori fertőzések immunhiányos betegséget jelezhetnek

    Immunhiányos betegség esetén az immunrendszer egy része nem látja el tökéletesen feladatát. Ha a hiányzó működés, vagy a nem megfelelő funkció oka öröklött - a születéskor már meglevő - elsődleges vagy veleszületett immunhiányról beszélünk. A tünetek már csecsemőkorban jelentkezhetnek, de olyan is előfordul, hogy akár évtizedekig lappanganak.

    Influenza elleni védőoltás: kockázat vagy védelem?

    Vannak, akik feleslegesnek vagy károsnak ítélik, mások a tűtől félnek - számos oka lehet annak, hogy az éves influenza elleni védőoltást a legtöbben a végtelenségig halasztják. Ám az influenza súlyos betegség, ezért javasolják a szakértők a magas kockázatú csoportba tartozók számára a védőoltást.

    A megfázás is lehet fertőző betegség?

    Szeretném megtudni, hogy a megfázást is vírus okozza? Sokszor hallom a barátaimtól, hogy csak megfáztak és az nem is fertőző. Én mégis úgy gondolom, hogy azt is el lehet kapni. Igaz ez? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A torokfájás és kezelése gyermekeknél

    A torokfájást a torok vagy más néven garat gyulladása okozza, amit általában vírus- vagy baktériumfertőzések, ritkábban sérülések váltanak ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.