Egy másik madárinfluenza-vírus is veszélyes

Független Hírügynökség
megjelent:

Amerikai kutatók szerint félő, hogy nem csak a H5N1, hanem egy másik madárinfluenza-vírus is könnyen átalakulhat emberre is veszélyes kórokozóvá, és akkor világjárványt okozhat. Ez a H9N2 altípusú vírus, amely 1988-ban jelent meg a szárazföldi madarak között.

Azóta ez a vírus már többször is okozott fertőzést emberek között, Eurázsiában pedig már rendszeresen előfordul a baromfiállományban. A H9N2-es influenzavírus aggasztóan módosult, és a tudósok szerint képessé válhat emberek közötti fertőzésre is.

Amerikai kutatók a Marylandi Egyetemen menyéteken vizsgálva a H9N2 vírus 5 fajtájának terjedését azt tapasztalták, hogy ez a kórokozó nem a levegőben terjed.

A vírus felszínén van egy Leu226 jelű aminosav, és a jelek szerint ez játszik szerepet a terjedésben. Az is kiderült, hogy a menyétek könnyebben fertőződtek meg azoktól a H9N2-es törzsektől, amelyek előtte már megfertőztek embereket is.

Annak ellenére, hogy a vírus terjedésében nem figyeltek meg cseppfertőzést, a H9N2 a légúti szövetekben sokszorosítja magát, és ahhoz hasonló klinikai tüneteket okoz, mint a H3N2 humán influenzavírus.

Az amerikai kutatók szerint a H9N2 vírusnak a baromfiállományban való elterjedése veszélyt jelent az emberre.

Az utóbbi 5 évben a H5N1-es madárinfluenza-vírus van a figyelem középpontjában, mert a szakemberek szerint minden feltétel együtt van ahhoz, hogy kialakuljon ennek a kórokozónak az emberre is veszélyes mutánsa. Akkor pedig olyan világjárványt fog okozni, amelyben sok millió ember veszti életét.

A marylandi kutatók tanulmánya a Public Library of Science című amerikai tudományos folyóiratban jelent meg szerdán.

(FH)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.