A térdprotézis- és a csípőprotézis-műtétekre kell a legtöbbet várni

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A friss adatok alapján csípőprotézis-műtétre átlagosan 342 napot kell várni, a térdprotézis esetében 406 nap az átlag. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója hangsúlyozta: csökkent a várható és a tényleges várakozási idő is. Jelenleg közel 28 ezer beteg szerepel a listán, akik valamilyen beavatkozást szeretnének.

Tovább csökkennek a kórházi várólisták, a kormányzat idén is ötmilliárd pluszforrást fordít erre a célra - idézte a Kormány.hu Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt. 2012-ben a kórházi várólistán szereplő betegek száma 70 ezer volt, a listacsökkentési programnak köszönhetően számuk 2015 novemberére 35 125-re, 2017. januárra pedig 27 959-re csökkent.

180 ezer az éves műtéti szám, ami azt jelenti, hogy a kapacitások hatszor akkorák, mint amennyien a várólistán szerepelnek - olvasható a Kormány honlapján.

Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója elmondta: a várható idő alapján például szürkehályogműtétre a korábbi 600 nap helyett 90 napot, csípőprotézis-műtétre 658 nap helyett 311-et, térdprotézisműtétre pedig 906 helyett 371 napot kell várni. Hozzátette: a tényleges várakozás még ennél is kevesebb, csípőprotézis-műtétre 137 napot vártak, térprotézisre 181 napot, szürkehályogműtétre 51-et.

Kórháza válogatja...

Így változtak a várólisták

várólista diagram

Forrás: NEAK

A WEBBeteg.hu utánanézett: a friss adatok alapján csípőprotézis-műtétre átlagosan 342 napot kell várni, a legtöbbet a Somogy Megyei Kapos Mór Kórház Ortopédiáján, ahol 554 napot kényszerül várakozni 497 beteg. Van olyan páciens, aki 2019 februárjára kapott időpontot. Amennyiben a Traumatológián kerül ellátásra a beteg, 54 nap az átlag várakozási idő, most 7 fő esetében. A Zala megyei Csolnoky Ferenc Kórházban nem kell időt szánni arra, ha csípőprotézist szeretne a beteg.

Térdprotézis műtétre 406 nap az átlag, 6094 páciens reménykedik a gyors beavatkozásban, a legtöbb időt a Csolnokyban kell várakozni, 722 napot. Van olyan beteg, akit 2019 nyarán fogadnak, ezzel szemben 60 napos átlagos idővel számolhatunk a Hetényi Géza Kórházban.

A szürkehályog műtéti kezelése esetében az átlag 103 nap, több mint tízezren várakoznak a beavatkozásra, a legtöbbet a Kanizsai Dorottya Kórházban, 306 napot, itt jövő tavaszra van szabad hely.

És hogy ne csupán a három legtöbbet emlegetett beavatkozásról legyenek adatok: gerincstabilizáló műtétre 394 nap az átlagos idő, a legtöbbet a PTE-n kell várni, a legkevesebbet a Honvéd Kórházban.

Mandulaműtétre átlagosan 44 nap múlva kerülhet sor (1159 fő), a legtöbb türelmet a Flór Ferenc Kórházban kérnek tőlünk, 194 napot.

Befolyásoló tényezők

A várakozási idő hosszát általában a kórházak helyi viszonyai határozzák meg:
⦁ az operáló orvosok kapacitása,
⦁ a tárgyi feltételek,
⦁ a műtőhasználati korlátok,
⦁ a finanszírozási problémák.
Forrás: MNO

Az előjegyzést is nyilvántartják

A rendszer elkülönítetten kezeli a műtétre előjegyzett betegeket is. Ez nem tekinthető várólistának, mivel az ilyen esetekben a beteg a kiadható legkorábbi műtéti időponthoz képest saját döntése alapján később kéri a műtét elvégzését. A nyilvántartásban 4351 ilyen előjegyzett státuszú beteg szerepel. Csak egy példa: csípőprotézis-műtétnél érdemes a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórházban érdeklődni, mert ott található a legkevesebb előjegyzés.

Csökkenhet a járóbetegek várakozása is?

Az államtitkár jövőbeni feladatnak említette a járóbeteg-ellátás várakozási idejének mérséklését, a műtéti várólistákhoz hasonlóan forrásbevonással, kontrolláltan javítanának a helyzeten. Ezt azonban komplikáltabbnak nevezte a kórházi listákhoz képest. Első lépésként a közös előjegyzési napló fejlesztésére fordítanak forrást az e-health rendszerben.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Tóth András, újságíró

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.