• Hiányosságok a gyermekintenzív osztályokon

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egyetlen koraszülött gyermekintenzív sem felel meg a minimumfeltételeknek - értesült az RTL Híradó. Van, ahol 25 éves lélegeztetőt használnak, de van olyan osztály is, ahol újraélesztő készülék sincs.

    Bár vannak korszerű gépek a szegedi koraszülött-intenzív osztályon, sok műszer inkább régebbi típus. Turi Sándor professzor azt mondja: a 14 lélegeztető gép közül a legfiatalabb 4 éves, a legidősebb pedig 25. A professzor szerint azért nincs elég műszer, mert nincs elég támogatás. Pályázni pedig önrész híján nem tudnak.

    Egy szakmai felmérés szerint egyetlen koraszülött-intenzív osztály sem felel meg az Egészségügyi Minisztérium követelményeinek. A 18 vizsgáltból 14 koraszülött gyermekintenzíven nincs különleges lélegeztető, pedig minden ágy mellé kellene. Tizenegyben nincs speciális vérgázmérő, 5-ben nincs légzésmonitor, 4-ben pedig defibrillátor sincs.

    Hirdetések

    Hiányzik 259 infúziós pumpa, és 287 légzésmonitor is. Mészáros József országos szakfelügyelő főorvos szerint ez önmagában nem azt jelenti, hogy "totál csődhelyzet" van, csak a minőségi ellátást nem tudják nyújtani.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A nyíregyházi Jósa András Kórházban például nincs speciális nitrogén-lélegeztető. Dicső Ferenc osztályvezető főorvos elmondta: azokat a gyerekeket, akiknek erre van szükségük, át kell szállítani a debreceni egyetem neonatológiai tanszékére. A főorvos azt mondja, emiatt nem hal meg több csecsemő.

    Az Egészségügyi Minisztérium közleményben reagált az RTL Híradó megkeresésére, eszerint majdnem 9 milliárd forintra pályázhatnak az intézmények az intenzív osztályok felszerelésére. A tárca szerint egyébként nem igaz, hogy egyik gyermekintenzív osztály sem felel meg a minimumfeltételenek. Szerintük csupán arról van szó, hogy nem felelnek meg maradéktalanul ezeknek.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    2010-től "röghöz" kötnék a rezidenseket - hogyan?

    2010-től indul a rezidensképzés új rendszere. A változtatásra azért volt szükség, mert a jelenlegi szakorvosképzés túl merev és nem igazodik a valós munkaerő-igényekhez - tájékoztatott pénteken az Egészségügyi Minisztérium.

    Új osztályokat avattak a Nyírő Gyula Kórházban

    Fennállásának 125. évfordulóját ünnepli a budapesti Nyírő Gyula Kórház, ebből az alkalomból belgyógyászati és ambuláns osztályokat avattak pénteken az intézményben.

    Rezidensi fórum: ötletszerű az Egészségügyi Minisztérium tervezete

    Átgondolatlannak nevezték az egészségügyi minisztériumi rendelettervezetet a rezidensképzés átalakítására a Magyar Rezidensi Szövetség (MRSZ) szerdai fórumának résztvevői. A vitaesten Papp Magor, a szövetség elnöke ugyanakkor bejelentette, a szaktárcától azt az információt kapta, hogy ebben az évben nem lép életbe a rendelet.

    Gyógyszertámogatás változás: 600 készítményre kevesebb támogatás

    Főleg a magas vérnyomás, szív-, és az érrendszeri betegségek elleni gyógyszerek ára változik várhatóan áprilistól. A csökkenő járulékbevételek miatt ugyanis az egészségügyi kormányzat kénytelen kevesebb támogatást adni körülbelül 600 készítményre.

    Pénzt kapnak a kórházak a szaktárcától

    Év végéig minden kórház kap pénzt az egészségügyi alapból - állítja a miniszter. Székely Tamás szerint jövő héten vonnak egyenleget, akkor kiderül, mennyi pénz van a kasszában. Ennek függvényében, teljesítményarányosan minden kórház kap pénzt.

    Kritikus 18 kórház helyzete az adósság miatt

    A kórházszövetség szerint a kórházak kétharmada évek óta adósággal küzd, és a tartozások idén is nőnek. Felmérésük szerint év végére 68 milliárd forint lesz a kórházak adósságállománya - számolt be az RTL Híradó.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.