• Mérföldkő a debreceni veseátültetésben

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az ezredik vesetranszplantációt végezték el december 1-jén a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az új szerv egy 57 éves vásárosnaményi férfi életét változtatja meg.

    A veseátültetés

    A veseátültetés és a művesekezelés egymás alternatívái ami a beteg életben tartását illeti, ugyanakkor a művesekezelés nem pótolja teljes mértékben a vese élettani funkcióját (renin-angiotensin rendszer, eritropoetin). A veseátültetés

    Az első nem élődonoros (kadáver) veseátültetést 1991-ben hajtották végre Debrecenben, az élődonoros transzplantáció pedig 2010-ben indult el. A december 1-én végrehajtott ezredik veseátültetés újabb mérföldkőnek számít az idén 25 éves jubileumát ünneplő Vesetranszplantációs Központ történetében.

    - Ez a szám is jelzi, hogy a debreceni veseátültetés töretlenül fejlődik. Az Eurotransplanthoz való 2013-as csatlakozás óta évente több mint ötven – élődonoros és kadáver – műtétet végeztünk a Sebészeti Klinikán, de több beavatkozásra is lenne kapacitás. A központ már most európai szintű szolgáltatást nyújt, és folyamatosan arra törekszünk, hogy a világszínvonalnak megfelelő körülményeket biztosítsunk a betegek számára – fogalmazott Nemes Balázs egyetemi docens, a Vesetranszplantációs Központ vezetője, aki az ezredik beültetést végezte.

    Hirdetések
    Több élődonoros szervátültetésre lenne szükség

    A szervátültetés egyértelműen költséghatékony beavatkozás. Egy középkorú veseátültetett beteg például átlagosan kétszer tovább él, mint a művesén kezelt páciensek, ráadásul a társadalomnak is tizedébe kerül a műtét, mint a tartós dialízis. Több élődonoros szervátültetésre lenne szükség

    A mintegy kétórás, nem élődonoros transzplantáció során egy 57 éves vásárosnaményi férfi kapott új vesét. Szabó Béla 2012 óta, kétnaponta járt vesedialízisre, így az új szervnek köszönhetően gyökeresen megváltozik az élete. Az átültetésre idén jelentkezett, arra azonban nem számított, hogy ilyen hamar sor kerül a beavatkozásra.

    - Este fél 10 körül érkezett a riasztás, hogy másnap reggel jön értem a mentő és új vesét kapok. Nagyon boldog voltam, majd’ kiugrottam a bőrömből. Sokan két-három évet várnak az átültetésre, így hálás vagyok, hogy nekem ilyen hamar sikerült – fogalmazott a férfi, aki a műtét után pár nappal nagyszerűen érzi magát, és már a jövőt tervezgeti. Boldog, hogy mostantól nem kell minden második nap dialízisre járnia, és amint lehet, szeretne újra dolgozni.

    A debreceni Vesetranszplantációs Központhoz jelenleg három megye – Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye – betegei érkeznek, de a kiváló adottságoknak köszönhetően ez a kör a jövőben akár jelentősen bővülhet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A centrum vezetője, Nemes Balázs szerint megvan a potenciális lehetőség arra, hogy az intézménynek ne csak az országon belül legyen meghatározó szerepe, hanem a határon átnyúló oktató-gyógyító központtá váljon.

    E cél eléréséhez is hozzájárulhat, hogy a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán a 2015/16-os tanévben az országban egyedülálló módon Szerv és szövetátültetés alapjai elnevezésű kurzust indítottak. A tavaly még magyar nyelvű tanórákat az idei szemeszterben már angol nyelven hallgatják a diákokat. A gyakorlatorientált képzés hamar népszerű lett, ebben a tanévben 67-en vették fel a kurzust.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Veseátültetés - Négy éve élvonalban a Semmelweis Egyetem

    Az egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája áll az első helyen a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve az Eurotransplant nyolc tagországa között.

    Elvégezték az ötszázadik szívtranszplantációt Magyarországon

    Végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő 24 éves férfi életét mentette meg az ötszázadik hazai szívtranszplantáció a Semmelweis Egyetemen.

    A hemodialízis menete

    A hemodialízis egy testen kívül zajló vértisztítási eljárás, amire a veseelégtelenségben szenvedő betegeknek van szüksége. A beteg vére a testen kívül egy szűrőn keresztül tisztítódik meg, s tér vissza a vérkeringésbe.

    A vesebetegségek tünetei és okai

    A vese a hasüregben a hátsó hasfalhoz rögzített, bab alakú, egy-egy ököl nagyságú páros szerv. Lebenyei a sérülésektől védve, az alsó bordák alatt, az ágyéki gerinc két oldalán találhatók. A vese létfontosságú szerepet játszik az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában és kiürítésében, továbbá a testnedvek összetételének szabályozásában és számos hormon termelésében.

    2018-ban is lesz lombikprogram Debrecenben

    A Kaáli Intézet szerződésének lejárta után is lesz lombikprogram Debrecenben. A meddő párokat ugyanott, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában látják el.

    Krónikus veseelégtelenség

    Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük a vesefunkció visszafordíthatatlan károsodását, amelynek következtében a vese által normálisan kiválasztott salakanyagok felhalmozódnak a vérben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.