• Lelki egészségközpont jön létre Hatvanban

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ápolásszakmai napot rendezett a hatvani kórház és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Heves Megyei szervezete, valamint Magyar Ápolási Egyesület a hatvani Grassalkovich Művelődési Házban. Közel kétszázan gyűltek össze a továbbképzési napra, amely a lelki folyamatok kezeléséről szóló előadások mellett akkreditációs pontszerzésre is lehetőséget biztosított az ápoló szakdolgozók számára.

    Napjaink népbetegsége

    A stressz nem csak a dolgozó emberek betegsége, nem kíméli a fiatalokat és az időseket sem. Eleinte szervezetünk még képes kompenzálni a túlhajszoltságot, de hosszú távon a stresszes életmódnak súlyos következményei lehetnek. Napjaink népbetegsége: a stressz

    Közel kétszázan gyűltek össze a továbbképzési napra, amely a lelki folyamatok kezeléséről szóló előadások mellett akkreditációs pontszerzésre is lehetőséget biztosított az ápoló szakdolgozók számára.

    Az ápolás nem csak a beteg fizikai, hanem a lelki ápolásáról is szól. A testi-lelki egyensúly jelentősége, a stressz és a lelki folyamatok kerültek a fókuszpontba Hatvanban megrendezett Heves megyei ápolásszakmai napon. Emberekkel foglalkozni az egyik legnehezebb feladat – mondta el köszöntőjében Dr. Stankovics Éva, a hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet vezetője. Krízishelyzetben lévő emberekkel foglalkozni különösen nagy odafigyelést, törődést igényel.

    Hirdetések

    A külső környezet és lélek hat a fizikai testre – képes akár stresszelni, megbetegíteni az adott egyént. Ugyanígy az egészségügyi szakdolgozóknál a betegápolás pszichés megterhelést is jelent, ami sok esetben jár kiégéssel – például idős beteg gondozásánál, és sürgősségi osztályokon-mondta el Vörösmarty Attila, a kórház ápolási igazgatója. Mint azt hozzátette éppen ezért az ápolók sokszor stressz kezelési képzéseken vesznek részt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Stressz

    Stressz helyzet sokszor abból adódik, hogy akinek az egészsége veszélybe kerül, az krízis helyzetben van, és félre érti a környezete jelzéseit.

    Stressz helyzet alakul ki, amikor az ember fenyegetőnek észlel valamit, és úgy érzi, alkalmazkodnia kell a helyzethez. Ezen tud segíteni az a folyamatos, figyelemmel teli kommunikáció – árulta el Tegzéné Fodor Ágnes, a kórház pszichológusa.

    A lelki egészségről tehát legalább annyira fontos beszélni, mint a fizikai állapotról. Nagy hangsúly van azonban a kipihentségen is és azon, mennyire tudja valaki elsajátítani a stresszkezelési technikákat.

    (ÁNTSZ)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A stressz, düh és depresszió hatásai

    A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés azonban már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    A lábszárfekély otthoni ápolása

    A visszérbetegség következtében kialakuló lábszárfekély a bokák és a lábikra közötti területen létrejövő elváltozás.

    Ócsai Gabriella: Sherlock Holmes vagyok a Kenézyben

    Negyven év szolgálati idővel hivatalosan jövőre megy nyugdíjba Ócsai Gabriella, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézet intézetvezető főnővére, aki mint mesélte: az infektológián kívül az infekciókontroll a legnagyobb terület, amelyet felügyel.

    A hízás meglepő okai

    Amennyiben több kalóriát visz be a szervezetébe, mint amennyit eléget, nem meglepő, hogy fölös kilókat szed fel. De mi van olyankor, mikor az étkezés és mozgás egyensúlyára odafigyel, ám mégis hízik? Ássunk a hízás mögött álló dolgok mélyére!

    Szorongás - A lakosság 20 százaléka érintett

    A problémát kifejezhetjük sok más szóval is, például: aggodalmaskodás, idegesség, feszültség, nyugtalanság, ingerültség, stresszes állapot. A szorongásos zavarok a lakosság mintegy 20 százalékát érintik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.