• Kihívások előtt a népegészségügy

    Szerző:
    WEBBeteg

    Új magyar népegészségügyi program készül - jelentette be a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán az országos tisztifőorvos. A Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületét bízta meg Szentes Tamás országos tisztifőorvos az új magyar népegészségügyi program elkészítésével az egyesület Debrecenben rendezett konferenciáján.

    - Az országra nagy feladat vár, új népegészségügyi programot kell alkotnunk, amiben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az egyesületet kérte fel partnernek. Olyan szervezetre kell támaszkodnunk, ahol elérhetőek a szakemberek, akik meg tudják alkotni a stratégiát. Néhány hónapon belül végeznünk kell a munkával, a közeljövőben olyan eredményeket kell felmutatnunk, amely képes befolyásolni a hazai lakosság nem túl rózsás egészségi állapotát – fogalmazott Szentes Tamás a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán rendezett konferencia augusztus 31-i megnyitóján.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Népegészségügyi Képző- és Kutatóhelyek Országos Egyesületét tíz évvel ezelőtt alapították, összesen harminc tagintézményt tömörít.

    Országos és egyetemi intézetek, valamint a debreceni népegészségügyi kar mint a hazai felsőoktatás egyetlen ilyen profilú intézménye egyaránt részt vesz az egyesület munkájában. A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara meghatározó szakmai szerepet játszik, ugyanis a tudományág valamennyi népegészségügyi területén folytat vizsgálatokat a megelőzéstől kezdve a foglalkoztatás-egészségügyön át a genetikai eredmények hasznosításáig – tájékoztatott Ádány Róza professzor, az egyesület elnöke.

    A Népegészségügyi Karon rendezett, szeptember 2-ig tartó konferencián több mint hatvan előadás hangzik el nyolc szekcióban: foglalkoznak az iskoláskorú gyermekek lelki egészségével, a magyar fiatalok újraélesztési és elsősegélynyújtási ismeretivel, illetve azzal is, milyen betegségek fordulnak elő a hazai hajléktalanok körében.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    K2-vitamin hatása a csontritkulás kezelésében

    Csontrendszerünk épségének megőrzésében számos biológiai anyag, köztük hormonok, ásványi anyagok vesznek részt. Mindezen bonyolult rendszer működése ellenére az osteoporozis az egyik leggyakoribb oka a főként idősebb korban bekövetkező csonttöréseknek. Mit tehetünk ellene? A K2-vitaminnal megelőzhető a csontritkulás?

    Az újraélesztés tantervszerű oktatását szorgalmazzák szakemberek

    Az újraélesztés tantervszerű oktatását szorgalmazzák szakemberek, ezért a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája vállalta, hogy minden középiskolában kiképeznek egy tanárt az újraélesztés professzionális oktatására, és ott a képzést hivatalosan is beépítik a tanrendbe.

    A stroke csapásszerűen éri a betegeket

    Mindannyian ismerünk legalább egy olyan barátot, családtagot, ismerőst, színművészt, híres embert, aki a stroke - szélütés - áldozata lett vagy abból valamilyen mértékben felépült. A stroke világszerte, így hazánkban is a leggyakoribb rokkantsághoz vezető betegség.

    Testtartásjavítás magyar módra: fiatalok a hátfájás megelőzéséért

    Tizedikes tanulók közös ötlete valósulhatott meg tavaly, és már a nemzetközi piacot is bevették. A társadalom legnagyobb részét, főként az ülőmunkát végzőket érinti a hátfájás.

    Egyéni beszélgetés után ajánl terápiát a szenvedélybetegeknek a Katolikus Karitász

    A Katolikus Karitász munkatársai minden segítséget kérő szenvedélybeteggel egyénileg beszélgetnek el, ezután tudják felépíteni a segítői folyamatot - közölte a szervezet RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatának vezetője az M1 aktuális csatorna műsorában.

    Sportsérülések megelőzése és kezelése

    A gyógytornászoknak az edzések kialakításában is fontos szerepe van - hangzott el a VII. Fizioterápiás Szakmai Napon a Debreceni Egyetemen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.