• A tanterv része lehet az újraélesztés

    Szerző:
    WEBBeteg

    A tananyag része lehet az újraélesztés a kormány tervei szerint, akár a 2009-es tanévtől. Az őszi parlamenti ülésszak elején többek között ezzel foglalkoznak majd - közölte Havas Szófia, szocialista képviselő szerdai sajtótájékoztatóján.

    A kormány a fenti javaslaton kívül felülvizsgálná, hogy a súlyponti kórházak megfelelnek-e a szakmai követelményeknek, így elképzelhető, hogy egyes intézmények elveszítik ezt a státuszt, mások pedig többletfinanszírozást kapnak.

    A légimentés fejlesztését is felgyorsítanák, illetve a koraszülöttmentés finanszírozási gondjait is megvizsgálják - tette hozzá az MSZP-s politikus.

    Hirdetések

    Kiemelt prioritásként kell kezelni a sürgősségi mentést - mondta Havas Szófia, hozzátéve, hogy az őszi parlamenti ülésszak elején az ehhez kapcsolódó kérdésekkel foglalkoznak majd. A tervek szerint például beépítenék a közoktatásba a legelemibb újraélesztési módszereket, ez akár a következő, 2009-es tanévben megtörténhet. Ehhez az oktatási, valamint a sportot felügyelő önkormányzati tárca együttműködése szükséges.

    A kormánypárti politikus úgy látja, hogy szükség volna egy olyan személyre, aki ellátja a minisztériumok közötti koordinációt. A Havas Szófia szerint a jogosítvány megszerzéséhez kapcsolódó elsősegély vizsgát is komolyabban kellene venni.

    Egyes kórházak elveszíthetik jelenlegi státuszukat

    A szocialista képviselő arról is beszélt, hogy az őszi ülésszak elején, az egészségüggyel kapcsolatos törvények felülvizsgálata a súlyponti kórházakat is érintheti. Számos olyan intézmény van ugyanis, ahol nincs semmilyen sürgösségi és traumatológiai osztály. Áttekintik, hogy valóban megfelelnek-e a kórházak azoknak a követelményeknek, amelyeket egy súlyponti intézménnyel szemben lehet támasztani.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Újságírói kérdésre Havas Szófia megerősítette, hogy ez jelentheti, hogy egyes kórházak elveszítik vagy megkapják a súlyponti státuszt, illetve olyanok is, amelyek többletfinanszírozást kapnak. Ezekről a kérdésekről egyébként megkezdték a pártok képviselőivel az egyeztetést.

    A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy átnézik a koraszülöttmentés finanszírozásának problémáit, és szükség esetén átcsoportosítással megnövelnék támogatásukat. Havas Szófia a légimentők levelére, amelyben rossz munkakörülményikeről is írnak, úgy reagált, hogy ezek megoldását is felgyorsítják, és a tervek szerint fejlesztenék a magyarországi légimentést.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága!

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Megrendezik a világ első online Nemzetközi Diagnosztikai Bajnokságát

    A verseny során az orvostanhallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy összehasonlítsák klinikai tudásukat és diagnosztikus képességeiket - ugyanazokat a virtuális betegeket kell legpontosabban, szakmailag megfelelő, de költség- és időhatékony módon diagnosztizálniuk.

    Több mint 1700 eljárás indult a kórházak és rendelők ellen

    Összesen 1762 eljárás indult kórházak és szakrendelők ellen 2001. január 1. és 2007. június 30. között az Egészségbiztosítási Felügyelet (Ebf) honlapján közzétett adatok szerint.

    Szolnokon lesz az ideiglenes légimentő bázis

    Ideiglenesen a szolnoki katonai reptérről biztosítják a dél-alföldi régió ellátását addig, amíg elkészül a szentesi légibázis. Szeptembertől áll készenlétben mentőhelikopter a katonai bázison - mondta az egészségügyi miniszter kedden Szeghalmon.

    Panaszkodnak a légimentők

    Gyalázatos körülményekről írnak a légimentők abban a levelükben, amelyben a csütörtöki balesetben meghalt ápoló kollégájukra emlékeznek. Az egészségügyi miniszter szerint mindegyik bázis rendben van.

    Súlyponti kórház egy szakorvossal

    Száz kilométert utaztattak otthonától egy motorbalesetben életveszélyesen megsérült beteget a napokban. Mindezt azért, mert szabadságon volt a megye egyetlen olyan orvosa, aki meg tudta volna műteni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.