• Jól van a dupla karátültetésen átesett férfi

    Szerző:
    WEBBeteg

    A német rádió szombati jelentése szerint jó általános egészségi állapotnak örvend az a férfi, akin a világon először hajtottak végre egy hete dupla kar-transzplantációt. A végtagátültetés szervi és lelki komplikációkkal is járhat.

    A müncheni klinika orvosainak múlt pénteken és szombaton sikerült egy balesetben mindkét karját tőből veszített betegnek új végtagokat transzplantálniuk. A bajor sebészek egy héttel a műtét után tartott sajtótájékoztatójukon jónak nevezték a páciens általános egészségi állapotát.

    Hirdetések

    A mindkét karján amputált 54 esztendős férfin végrehajtott, bonyolult és időigényes sebészi beavatkozást hosszú előkészítő munka előzte meg. A július végén egy frissen elhunyt, meg nem nevezett identitású embertől két új kart kapott beteg, saját végtagjait egy 6 évvel ezelőtti balesetben veszítette el. A transzplantációban egy 40 fős team vett részt a bajor főváros klinikáján.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A sebészek és a pszichológusok augusztus elején egyetértenek abban, hogy körülbelül két év kell ahhoz, hogy kiderüljön: mennyire fogadja el a - most erős fájdalomcsillapítókat szedő - páciens szervezete az új testrészeket és lelkileg, hogy dolgozza fel az "idegenkezűséget".

    Mivel Németországban naponta átlag 80-90 amputációt hajtanak végre, hatalmas igény van/lenne a normális vérkeringésű, korlátozottan vagy tökéletesen működő kezek, lábak rutinszerű transzplantációjára.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A kerti munkák veszélyei - Permetezés

    Akinek van kiskertje, szívesen tölti az időt a szabadban egy kis kertészkedéssel, barkácsolással, mely nemcsak hasznos elfoglaltság, hanem a kreativitást, életkedvet is növeli, valamint a testedzésnek is igen kiváló formája. A ház körüli, illetve kerti munkáknak azonban vannak veszélyei is!

    Elvégezték az első magyarországi gyermek-tüdőtranszplantációt

    A 13 éves Dorka cisztás fibrózisban szenvedett, igen leromlott egészségi állapotban került fel múlt év decemberében a transzplantációs listára. A műtétet a Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet együttműködésében március végén végezték el, a gyerek jelenleg rehabilitációját tölti, már nincs steril körülmények között. Merkely Béla, a SE klinikai rektorhelyettese a műtét kapcsán arról beszélt, hogy ezzel a beavatkozással ismét lépett előre egyet a magyar szervtranszplantáció.

    Elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon

    Magyarországon minden feltétel adott a sikeres szervátültetésekhez - mondta az egészségügyért felelős államtitkár abból az alkalomból, hogy februárban elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon.

    Debrecen a csontvelő-átültetés központja

    Steril kórtermekkel és korszerű műszerekkel bővült a Klinikai Központ Hematológiai Osztálya. A félmilliárd forintból megújult csontvelő-transzplantációs részleg jelentősen javíthatja a hematológiai betegek életkilátásait és csökkentheti az országos várólistát.

    Veseátültetés - Négy éve élvonalban a Semmelweis Egyetem

    Az egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája áll az első helyen a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve az Eurotransplant nyolc tagországa között.

    Rekordszámú csontvelő-átültetés

    Minden eddiginél több, összesen 101 csontvelő-transzplantációt végeztek tavaly a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Hematológiai Tanszékén.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.