• Már több mint négy napra van tartalék vérből

    Szerző:
    WEBBeteg

    Várhatóan sikeres lesz a csütörtökre szervezett véradás - mondta a Független Hírügynökségnek Kalász László, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) régióigazgatója.

    Kalász Lászó elmondta: A csütörtöki adatok szerint már 7 ezer egység az országos vérkészlet, ez azt jelenti, hogy több, mint 4 napra van tartalék. Hozzátette: az OVSZ és a vérkészletet felhasználó egészségügyi intézmények azt szeretik, ha legalább 5 napra van tartalék, ez 8 ezer egységet jelent. Két-három hete, ahogy nyáron gyakran előfordul, 6 ezer egységre csökkent a készlet, ezért kérték a média és a véradók segítségét.

    Külföldi állampolgár is adhat vért, és az sem feltétel, hogy a véradó legalább három hónapig Magyarországon maradjon - reagált a régióigazgató arra a csütörtöki sajtóhírre, amely szerint nem engedték egy magyar származású ausztrál asszonynak, hogy vért adjon. Hozzátette: a konkrét eset részleteit nem ismeri, ha tényleg úgy történt, ahogy az megjelent, tájékozatlan lehetett a személyzet.

    Hirdetések

    Kalász László azt is elmondta: minden 18 és 60 év közötti külföldi is adhat vért, ha útlevéllel igazolja személyazonosságát és van társadalombiztosítása. Fontos, hogy minimális szinten beszéljen magyarul is, hiszen el kell tudnia mondani, ha a véradás előtt, közben vagy utána valamilyen problémája van - tette hozzá.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Bár a külföldi állampolgárság nem kizáró ok, van néhány feltétel, amelynek minden véradónak meg kell felelnie. Kalász László példaként említette: nem adhat vért, akinek a súlya 50 kilogramm alatt van, akinek magas vagy alacsony a vérnyomása, akinek volt már infarktusa, aki alkoholos befolyásoltság alatt van.

    A régióigazgató hozzátette: általában a jelentkezők 90 százaléka alkalmas a véradásra.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    Vérplazmát adnék - Mire figyeljek?

    A plazmaferezis a véradás egyik formája, a levett plazmafolyadék gyógyszerkészítmények előállításához szolgál alapanyagul. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem véradás! Mi a különbség?

    A legjobb karácsonyi ajándék: véradás

    A karácsonyi ünnepek előtt véradásra hív a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat, országszerte közel négyszáz helyszínen lehet vért adni.

    Véradási szabályok és tippek

    Az ország betegeinek gyógyulását sok esetben különböző vérkészítmények segítik, melyek élő emberektől származnak: a véradóktól. Azonban sok közkeletű tévedés és félreértés kering a köztudatban ennek a menetéről, melyet most tisztázunk!

    Vasútállomásokon lehet vért adni pénteken

    Az ország 14 vasútállomásán lesz véradás pénteken a MÁV, a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szervezésében.

    Legyél különleges, legyél rendszeres véradó!

    Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt idén is meghirdette az Országos Felsőoktatási Véradóversenyt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.