• A 4. Nagy Elsősegély Teszt szerint is van még mit tanulnunk

    Szerző:
    WEBBeteg

    Ha valaki megvágja a csuklóját mellettünk, őt már nagy eséllyel meg tudjuk menteni. Úgy tűnik, hogy azt is eleget hallottuk, hogy mennyi folyadékot kell fogyasztanunk naponta. Vannak azonban kérdések, amelyeket még mindig nem tettek fel nekünk elégszer, hiszen a válaszokat közel sem tudjuk teljesen. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány 2016-ban immár negyedik éve mérte fel az elsősegély tudást Nagy Elsősegély Tesztjében, ahol több mint 1300 főt kérdezett meg.

    Sebek és vérzések ellátása

    Ha nem csak könnyen csillapítható hajszálérvérzést látunk, értesítsük a mentőket, a segítség megérkezéséig pedig igyekezzünk csökkenteni a vérveszteséget, figyelve a higiénés szabályokra is! Sebek és vérzések ellátása>>

    2013-ra visszamenőleg az Elsősegély Tájékozottsági Index (mely az összes helyes válasz és az összes feltett kérdés hányadosából mutatja meg, hogy egy 10-es skálán milyen eredményt értek el a megkérdezettek) 6,8 pont, 2014-ben 7 pont, 2015-ben 7,1 pont, míg idén újra 7 pont, vagyis az utóbbi időben stagnálás figyelhető meg.

    „Idén negyedszerre indultunk neki a legfontosabb egészségügyi kérdések és válaszok felmérésének, remélve, hogy a korábbiakhoz hasonlóan az eredmény 2016-ban is jobb lesz, mint a megelőző években. Örömmel láttuk, hogy ez több kérdés esetében valóban így is lett. Azonban még mindig vannak sajnos hiányosságok az újraélesztést vagy a magas vérnyomást illetően, illetve a gyermekek lázcsillapítására vonatkozó új szemléletnek köszönhetően”- mondja dr. Czakler Éva mentőorvos, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke.

    Hirdetések

    Ami reményre ad okot

    Az, hogy az agyrázkódás tünete a hányinger, az aluszékonyság és a szédülés, a válaszadók nagy többségében (78,35 százaléknak) már rögzült. Még mindig van egy jelentős hányad (közel 17 százalék) szerint azonban a fülzúgás, a beszédzavar és a szédülés is jelzés értékűek, pedig az első kettő nem tünete az agyrázkódásnak. Azok száma, akik helyesen járnának el, ha üvegszilánk kerülne a szemünkbe, növekedett a korábbi 67 százalékhoz képest, hiszen idén már 71,30 százalék választotta azt a válaszlehetőséget, hogy mindkét szemet steril gézlapokkal kell lefedni, ezt követően pedig szakorvoshoz kell fordulni.

    Vízi balesetek

    A nyári időszak beköszöntével sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok, télen is nyitva tartó fürdők számának megnövekedése miatt minden évszakban előfordulhatnak. Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?>>

    Az ajánlott napi folyadékbevitel mennyiségét idén is a legtöbben (96,09 százalék) 2-2,5 literre tették helyesen, ami azt jelzi, hogy bár nem feltétlen tartjuk magunkat ehhez, de ebben a kérdésben legalább már egyértelműen tudjuk, mi lenne az ideális. Csuklóvágás esetén a tavalyi 87,74 százalékhoz képest idén 89,15 százalék tudta, hogy a sérültet le kell fektetni, karját megemelni, és a vérzésre kötést tenni. Fontos, hogy ne szorítsuk el a végtagot, alkalmazzunk inkább nyomókötést és emeljük a kart a szív magassága felé. A konyhai balesetek kezelésében is fejlődtünk idén. A korábbi 74 százalékhoz képest, most 75,75 százalék tudta, hogy ha leforrázzuk a kezünket, akkor azonnal hideg folyó víz alá kell tartani. Érdekes azonban, hogy a hidegvizes borogatás tévhite még mindig több, mint az emberek 20 százaléknak fejében él.

    Amit még mindig nem tudunk eléggé

    Van néhány kérdés, amikre annyira mélyen rögzültek rossz válaszaink, hogy a folyamatos ismételgetés is csak lassan hoz javulást. A magas vérnyomás értékét például még mindig csak 60,11 százalék tudja helyesen belőni 140/90 fölé. A 150/100 feletti érték, amire a rossz választ adók jelentős része voksol, bár elsőre nem tűnik annyira nagy különbségnek, az ember közérzete, egészsége és élete szempontjából óriási különbség lehet.

    A magas vérnyomás rizikófaktorai

    Az emelkedett vérnyomás ritkán okoz tüneteket, lappangva, alattomosan károsítja az érfalat és okoz súlyos szövődményeket. Érdemes emiatt rendszeresen, minden háziorvosi vizit alkalmával ellenőriztetni a vérnyomást, 40 éves életkor felett pedig legalább évente javasolt szűrőjellegű mérés. A magas vérnyomás rizikófaktorai>>

    Szeszélyes időjárásunk egyelőre nem fenyeget azzal, hogy el kelljen látnunk a tűző napon egy ájulásos beteget, ez azonban jobb is így, mert a helyes eljárást még mindig nem ismeri a válaszadók több mint 60 százaléka. Bízva azonban a közelgő nyárban, érdemes elismételni, hogy ilyen esetben, az ájultat árnyékba kell húzni és testét valahogyan lehűteni.

    Mi a teendő, ha gyermekünk magas láztól szenved? Az újfajta orvosi megközelítésnek köszönhetően, nem szükséges egyből lázcsillapítót adni, mivel a láz a betegség leküzdését segíti, és csupán a közérzet javítására érdemes gyógyszert választani. Ezt azonban még alig 16 százalék tudta, így ha ezt a kérdést is figyelembe venné a fenti számítás, az index 6,4 pontos lenne, de mivel ez annyira új információ, hogy még nem terjedt el a köztudatban, jelentősen torzítaná az eredményt.

    Továbbra sem vagyunk igazi életmentők

    Míg tavaly a válaszadók 52,19 százaléka tudta a helyes választ, arra a kérdésre, hogy hogyan is kell jól újraéleszteni, addig idén is csupán 53,9 százalék adott helyes választ. 2013-ban az első felmérés idején ez a szám ugyan csak 42 százalék volt, így a javulás érezhető, viszont a 10 százalékos javulás 2014-re következett be, azóta sajnos kicsit megtorpant a helyes választ adók növekedésének száma. Pedig a teendő „csupán” a fej hátrahajtása és szájból orrba vagy szájból szájba levegőfújás és mellkasnyomás 30:2 arányban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    „Vannak még hiányosságok, de nem adjuk fel. Amin emberéletek múlhatnak, az megéri az időt és az energiát. Hiszünk benne, hogy ha eleget ismételjük, végül mindenkihez eljut az életmentő információ. Aki a szájon át történő újraélesztést nem szeretné alkalmazni, annak a mellkas másodpercenként kb. kétszeri, erős, 5-6 cm mélyre történő nyomása ugyanúgy lehetőség lehet egy emberi élet megmentésére. A megfelelő ütemben és erővel végzett mellkaskompresszió a segítség megérkezéséig ugyanis valóban életmentő” - mondja dr. Czakler Éva.

    Erről szólt az alapítvány tavaly februári „Tartsd életben!” kampányfilmje és a nemrég bemutatott folytatás, ahol a Valami Amerika 2 sztárjai, a legújabb szpotban éppen Dr.Czakler Évával és Győrfi Pállal is erre igyekeztek felhívni a figyelmet.  

    Nem reprezentatív, online kutatás

    A kutatás 1304 fős, a teljes magyar lakosság tekintetében nem reprezentatív, online lekérdezéssel készült 2016 áprilisában a Survey Monkey rendszerén keresztül a Facebookon, a kitöltésre irányuló felhívás alapján történő önkéntes részvétel eredményeképp. A válaszadók 77,04 százaléka nő volt, 32,82 százalékuk 30 év alatti, 29,83 százalék 30-45 év közötti, 37,33 százalékuk 46 év feletti.

    (Országos Mentőszolgálat (OMSZ))

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A kerti munkák veszélyei

    Mivel a bőr legfelső rétegében helyezkedik el a legtöbb fájdalomérző idegvégződés, emiatt a felületes sebzések, horzsolások eleinte gyakran nagyobb fájdalmat okoznak, mint a súlyosabb sérülések.

    Elsősegély alkoholmérgezés esetén

    Alkoholmérgezésről akkor beszélhetünk, ha a véralkoholszint eléri a 2,5-4 ezreléket, ami körülbelül 100 g alkohol fogyasztása után következik be.

    Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?

    A nyári időszak beköszöntével sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok, télen is nyitva tartó fürdők számának megnövekedése miatt minden évszakban előfordulhatnak.

    Sebek és vérzések ellátása

    Ha nem csak könnyen csillapítható hajszálérvérzést látunk, értesítsük a mentőket, a segítség megérkezéséig pedig igyekezzünk csökkenteni a vérveszteséget, figyelve a higiénés szabályokra is!

    Október 16-a az újraélesztés nemzetközi napja

    Ma Magyarországon évente mintegy 25 000 ember esik a hirtelen szívhalál áldozatául. Az esetek 90 százalékában felkészületlenségünk és félelmünk miatt meg sem próbálunk segíteni, pedig rengeteg életet mi magunk is megmenthetnénk.

    A közlekedési szabályok betartásán emberéletek múlnak

    Ezt nem lehet megszokni: megrázó minden egyes értelmetlenül elveszített élet – hangsúlyozta Dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat regionális orvosigazgatója a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének Élet- és egészségnapján tartott mentőhelikopteres baleseti bemutatón Balmazújvároson.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.