• Túl sok német nő szül császármetszéssel

    Szerző:
    WEBBeteg

    Németországban az anyák 30 százaléka császármetszéssel hozza világra kisbabáját: a szakemberek szerint ez a metódus a szülések kétharmadánál felesleges rizikót jelent és ráadásul nagyon költséges is.

    Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO statisztikái szerint a császármetszéses műtéti beavatkozás nemzetközi viszonylatban csak az anyák 10 százalékánál szükséges és indokolt. Ezért is meglepő az a július végén nyilvánosságra hozott németországi statisztika, amelyből az derül ki, a nők mintegy harmada választja - orvosával egyetértésben - a hasműtéttel járó szülést.

    Hirdetések

    "Tartományonként komoly eltérések vannak Németországban a szülési szokásokat illetően. A volt NDK (Német Demokratikus Köztársaság) területén csupán a babák ötöde jön a világra császármetszéssel. A nyugati Rajna-vidéken ez a kvóta 39 százalékos" - kommentálta szerdán a rádióban az aktuális statisztikákat egy szakorvos.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "Noha egy ilyen operáció jobbára alig egy órát vesz igénybe, ám valamennyi beavatkozáshoz hasonlóan fertőzési, trombózisos és altatási rizikóval jár" - hangzott el a rádióban.

    Maguk a német egészségbiztosító társaságok sem üdvözlik a császármetszés divatját, mert az ilyen szülés átlag 3 ezer euróba (mintegy 700 ezer forint) kerül, míg a klasszikus módszer csak feleennyi költséggel jár.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Operációra várva - Hogyan segítsen gyermekének a félelme leküzdésében?

    A félelemmel és szorongással kapcsolatosan a műtétre váró gyermekek helyzete meglehetősen egyedi, hiszen gyakran hajlamosak a szülő beavatkozással kapcsolatos pozitív vagy negatív hozzáállását átvenni. Amennyiben a szülő nyilvánvalóan fél a műtéttől, általában a gyermekre is átragadnak a negatív érzések, és ő is szorongani, félni fog a várható beavatkozástól.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    A leggyakoribb komplikációk műtét után

    Sokan kizárólag a műtét sikeres kimenetelére koncentrálnak, és közben teljesen elfelejtik, hogy a gyógyulás nehéz folyamata a műtét után kezdődik. A felépülés sok szempontból a legnehezebb része minden típusú operációnak. Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket, amelyek az operációt követően felmerülhetnek.

    Császármetszés - Régidőktől napjainkig

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlen van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    40 év felett veszélyesebb szülni?

    Egy friss norvég tanulmány az anyai életkorral párhuzamosan növekvő szülési kockázatokra hívta fel a figyelmet. Az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza, dr. Demjén László a valós helyzetről és a terhesgondozás kiemelt jelentőségéről beszélt.

    Több idő és kevesebb beavatkozás kell a nőknek szülés közben

    Az egészségügyi szakembereknek bízniuk kellene abban, hogy a nők képesek életet adni a gyermeküknek természetes módon. Ez szerepel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) új irányelveiben, melyek kevesebb szülőszobai orvosi beavatkozást ajánlanak - olvasható a HVG-n.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.