Az anya agyhalála után két hónappal jött világra egy gyermek Lengyelországban

MTI
megjelent:

Az anya agyhalála után 55 napig a nő méhében életben tartott, majd a terhesség 27. hetében császármetszéssel megszületett babát engedtek haza egy lengyelországi kórházból, a gyermeknek esélye van a normális fejlődésre - számolt be róla kedden az RMF FM lengyel rádió.

A délnyugat-lengyelországi Wroclawban jegyzett eset egyedülállónak számít Lengyelországban, a rádiónak nyilatkozó orvosok elmondták: tudomásuk szerint külföldön előfordultak ilyen esetek, az anyák viszont a terhesség sokkal előrehaladottabb állapotában jártak, amikor bekövetkezett náluk az agyhalál.

A wroclawi baba agydaganatban szenvedő édesanyjánál januárban állapították meg az agyhalált. Az akkor a terhesség 17. hetében járó asszonynak tovább is dobogott a szíve. Az orvosok úgy döntöttek, a gyermek megmentése érdekében megpróbálják fenntartani az anya szervezetének működését úgy, hogy a gyerek legalább a terhesség 26. hetéig az anyaméhben fejlődhessen tovább. Az anya szervezetén kívül ugyanis szinte kizárt volt a túlélés.

A terhesség fenntartása az anya szerveinek intenzív terápiájával járt, nehéz volt megőrizni többek között a szükséges hormon- és cukorszintet, megelőzni a fertőzéseket. A baba, akinek többek között a 22. hét körül a tüdő kialakulását elősegítő szereket adagoltak, végül császármetszéssel, 1000 gramm súllyal született, utána egy hónapig lélegeztetőgépre és több héten keresztül inkubátorra szorult.

A múlt héten az apának átadott fiúgyermek jelenleg több mint 3 kilogrammos, cumisüvegből táplálkozik. Az orvosok szerint megfelelő gyógytornáztatás mellett normális fejlődésre van esélye.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.