• E-cigi, táppénz, gyógyszerek: változnak az egészségügyi szabályok

    Szerző:
    WEBBeteg

    Elfogadta az Országgyűlés az újabb egészségügyi törvénycsomagot. Megváltozik a teljes családok gyermekápolási táppénzjogosultsága, a fesztiválok helyszínén ideiglenes fiókgyógyszertár létesülhet, továbbá bővül a pszichotróp anyagok jegyzéke négy új vegyülettel.

    Szigorítások az e-cigaretta és az új dohánytermékek körül

    A törvénymódosítás szabályozza a dohányzást imitáló elektronikus eszközök forgalomba hozatalát, valamint tiltja azok népszerűsítését rendezvényeken. A cél a dohányzás fogalmának a kiterjesztése a forgalomban megjelenő új dohánytermékek használatára is. Dohánynak minősül a dohányzási célú gyógynövénytermék is, a nemdohányzók védelmét biztosító törvény rendelkezéseit pedig az elektronikus cigarettákra is alkalmazni kell.

    Tudjon meg többet! Orvosi vélemény az elktromos cigarettáról>>

    Változik a táppénzjogosultság számítása

    Az új szabályozás nem tesz különbséget a teljes családok és az egyszülős háztartások között a gyermekápolási táppénzjogosultság számításánál, így a változtatás szerint a jövőben a teljes családok is ugyannyi gyermekápolási táppénzes napra szerezhetnek jogosultságot, mint az egyedülállók. A jogalkotó megjegyzi, a jelenleg hatályos rendelkezés előnyben részesíti azon szülőket, akik egyedülállóként nevelik gyermeküket, és rövidebb táppénzes időszakra lehet jogosult az a család, ahol az apa és az anya együtt, teljes családban gondozza gyermekét.

    Hirdetések

    A módosítás ügyintézési határidő- és bürokráciacsökkentést is eredményez, hiszen a gyermekápolási táppénz igénylése esetén nem kell belföldi jogsegélyt igénybe venni annak megállapítására, hogy a másik szülő hány nap gyermekápolási táppénzt használt már fel.

    Fiókgyógyszertárak a nagyobb rendezvényeken

    Az újonnan elfogadott jogszabály a jövőben lehetőséget ad arra, hogy ideiglenes fiókgyógyszertár létesülhessen a legalább három napig tartó, tízezer embert meghaladó látogatottságú, zárt területen tartott rendezvények helyszínein. Az indoklás szerint évek óta megoldatlan a zárt területen tartott, nagy látogatottságú rendezvények, fesztiválok  mint például a Sziget vagy a Volt  esetében a gyógyszerellátás biztosítása.

    A főszabály szerint ideiglenes fiókgyógyszertár létrehozására az adott fesztivál helyszínéhez  a távolság szerinti sorrendiséget betartva  a legközelebb eső három közforgalmú gyógyszertárat működtető vállalkozás egyike kaphat engedélyt, ha megfelel a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek, továbbá a kérelmezőnek meg kell neveznie a rendezvény helyszínét és időtartamát.

    Egészségügyi vészhelyzet és a taktikai medicina meghatározása

    A képviselők megteremtették azt a jogi eszközt, amely révén lehetővé válik az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetése. Ezáltal hatékonyan kezelhetők lesznek azok a helyzetek, amelyek esetén az állami szervek fokozottabb intézkedésére van szükség, ugyanakkor még a különleges jogrend bevezetése nem indokolt, illetve nem lehetséges. A módosítás a hatékony betegellátást, valamint feladatteljesítést szolgálja, mivel az új előírások alapján az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetését követően a kormányhivatal adminisztratív, hatósági intézkedéseket hozhat annak érdekében, hogy a lakosság egészségügyi ellátása biztosított legyen.

    A törvény továbbá felhatalmazást ad a taktikai medicinával kapcsolatos szabályozásra, ezért szükséges törvényi szinten meghatározni, hogy mit foglal magában a taktikai medicina. Ez alatt azt kell érteni, amikor a rendészeti szerv által meghatározott és lezárt műveleti területen a rendészeti szerv kijelölt szervezeti egysége, egészségügyi szolgáltatója egészségügyi tevékenységet végez. Ez a tevékenység  a körülmények okán, mint például ha fegyveres küzdelem zajlik vagy nem áll rendelkezésre bizonyos felszerelés  eltér az általános működési rendtől, ezért van szükség külön szabályozásra.

    Új pszichotróp anyagok a jegyzékben

    Négy új vegyület került fel a pszichotróp anyagok jegyzékébe. E jegyzék bővítése lehetővé teszi az előállítókkal és terjesztőkkel szembeni szigorúbb fellépést, mert a szerhasználók hozzáférése nehezebbé válik.

    A szabályozás mindemellett a rezidensekre vonatkozó előírásokat is átalakította. A módosítás lehetővé teszi, hogy a rezidens a jelenlegi 200 nap helyett adott esetben teljes naptári évben külső képzőhelyen töltse a képzését.

    (MTI, vg.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Az e-cigaretta duplájára növeli a szívroham kockázatát

    Ez az első bizonyíték arra, hogy a nagyjából egy évtizede forgalomban lévő eszközök jelentősen befolyásolják az emberi egészséget, ami arra utal, hogy veszélyesebbek a korábban véltnél.

    Elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program

    Februártól elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program a patikákban, így a jövőben a program védjegyével ellátott gyógyszertárakban megvásárolt termékekről tudhatja a fogyasztó, hogy azok megfelelőek és biztonságosak.

    Elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program

    Februártól elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program a patikákban, így a jövőben a program védjegyével ellátott gyógyszertárakban megvásárolt termékekről tudhatja a fogyasztó, hogy azok megfelelőek és biztonságosak.

    Így lesznek nyitva a gyógyszertárak az ünnepek alatt

    A karácsonyi ünnepek alatt az egészségügyi szolgáltatók, így a gyógyszertárak is ügyeleti rendnek megfelelően látnak el szolgálatot. December 24-én a vasárnap is nyitva tartó gyógyszertárak nem a szokásos vasárnapi munkarendjük szerint tartanak nyitva.

    A jövőben kizárólag patikában kapható majd néhány megfázás elleni készítmény

    Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felülvizsgálva korábbi gyakorlatát a betegek biztonsága érdekében a jövőben kizárólag a gyógyszertárakban tesz elérhetővé néhány paracetamolhatóanyag-tartalmú készítményt.

    Húsvéti nyitva tartás és ügyeleti rend a patikákban

    Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet az alábbi tájékoztatást nyújtja a lakosság számára a gyógyszertárak húsvét alatti nyitva tartásával kapcsolatosan.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.