• Újabb határidővel ismét igényelhető a szakorvosi támogatás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Idén március 30-tól április 20-ig az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) lehetőséget biztosít újabb szakorvosi támogatási igénylések leadására - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkársága kedden az MTI-t.

    A közleményben emlékeztettek arra, hogy a szakorvosok támogatása érdekében az idei évben új támogatási formát vezettek be, amelynek lényege, hogy a szakvizsga megszerzése után a frissen szakvizsgázott orvosok legfeljebb 5 évig bruttó 151 ezer forint támogatásban részesülhetnek. A szakorvosok támogatására a szakvizsga megszerzését követő öt évig az szerezhet jogosultságot, aki a rezidenstámogatási program ösztöndíjaiban részesült, vagy nem részesült ugyan az ösztöndíjban, de az első szakorvosi vagy kórházi-klinikai szakgyógyszerészi szakvizsgáját 2015. augusztus 31-e után szerezte meg. További feltétel, hogy a pályázó a szakvizsga megszerzését követően Magyarországon, közfinanszírozott ellátás keretében teljes munkaidős foglalkoztatás mellett végezzen egészségügyi tevékenységet.

    Hirdetések

    Az Emmi felhívta a figyelmet arra, hogy a támogatás nem automatikus, azt az OEP-hez külön benyújtott igénylés alapján kaphatják meg a jogosultakat foglalkoztató egészségügyi szolgáltatók.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tavaly december 10-ei igénylési határidő lejártáig benyújtott igénylések alapján már 357-en kapják a támogatást. Tekintettel a jelentős számú érintettre és a támogatásra jogosult foglalkoztatotti kör adatainak időközben bekövetkezett változásaira (például a márciusig letett szakvizsgára), az OEP lehetőséget biztosít új támogatási igénylések leadására március 30. és április 20. között.

    A közleményben kiemelték azt is, hogy a jogosultsági feltételek fennállása esetén az igénylés visszamenőleges, így a későbbi igényléssel nem éri hátrány a jogosultakat, az ötéves jogosultsági időszak tehát nem fog rövidülni. A visszamenőleges időszakra járó támogatásokat egy összegben fizetik ki.

    Azok a szolgáltatók, amelyek korábban nem nyújtottak be igénylést foglalkoztatottjaikra vonatkozóan, előzetes regisztráció után pótolhatják azt a fent jelzett időpontig.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága!

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Megrendezik a világ első online Nemzetközi Diagnosztikai Bajnokságát

    A verseny során az orvostanhallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy összehasonlítsák klinikai tudásukat és diagnosztikus képességeiket - ugyanazokat a virtuális betegeket kell legpontosabban, szakmailag megfelelő, de költség- és időhatékony módon diagnosztizálniuk.

    Robotok a sebészetben, bionyomtatás, NETpatika

    Milyen mértékben veszik át a feladatainkat a robotok? Mire lesz képes a 3D? Ki kell-e mozdulnunk, ha tablettákra lesz szükségünk? A következő 50 évben várható fejlődésekről, lehetőségekről tartott jövőkonferenciát a Pécsi Tudományegyetem.

    Érzékszervi hibás palackozott üdítőitalt kellett kivonni a forgalomból

    Közérdekű fogyasztói bejelentések alapján indított vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Fonyódi Ásványvíz Kft. által forgalmazott Jana eper és guava ízű üdítőitallal kapcsolatban. Az 1,5 literes kiszerelésű termékek egy részénél - a vásárlói jelzések szerint - vegyszerre emlékeztető, idegen szagot lehetett érezni, emellett opálos, úszó, lebegő pelyheket tartalmaztak. A problémát a hatóság akkreditált laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették.

    Jogszabályváltozások - A rezidensképzésben központi foglalkoztatás és finanszírozás lép életbe

    A július 1-jén életbe lépő, az új egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésről (rezidensképzésről) szóló rendelet értelmében a rendszerbe újonnan belépők foglalkoztatása központi rendszerben történik, és valamennyi rezidens illetményét (a jogszabály szerinti járulékokkal együtt) központi költségvetési forrásból biztosítják.

    Ösztöndíjjal csalogatja a háziorvosokat Mezőkövesd

    Ösztöndíjrendszerrel csalogatná a városba a fiatal pályakezdő orvosokat Mezőkövesd önkormányzata. A település hét háziorvosa körül négyen már elérték a nyugdíjkorhatárt, a három gyermekorvos pedig nyugdíj mellett látja el feladatát; ezért szükség van az utánpótlásra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.