A magyar kórházi fertőzések aránya mintegy fele az EU-átlagnak

MTI
megjelent:

Takács Péter, egészségügyi államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint Magyarország számos kórházi fertőzéses mutatóban jobb az európai uniós átlagnál. A magyar kórházi fertőzések aránya mintegy fele az EU-átlagnak.

Az unióban 100 betegből 6-7 páciens érintett valamilyen kórházi fertőzésben, Magyarországon ez az arány 4 százalék volt; a 2,3 millió kórházi bentfekvésre 78 ezer kórházi fertőzés jutott.

Az, hogy a magyar mutató jobb, mint az uniós, a kiváló tisztiorvosi és kórházi jelentési rendszernek, valamint a jól felkészült kórházhigiénés szakembereknek köszönhető – emelte ki.

Az államtitkár a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban elmondta, az a világon mindenütt kihívás az egészségügyi ellátóknak, különösen az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók terjedése okoz problémát.

Hozzátette: a témával foglalkozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Bizottságának legutóbbi ülése is, ahol elfogadták a régió 2030-ig szóló antimikrobiális rezisztencia ütemtervét.

Takács Péter "sületlenségnek" nevezte politikai ellenfeleik nyilatkozatait, amelyek szerint a kormány titkolja a kórházi fertőzések adatait. Mint mondta, a tisztifőorvos minden év novemberében megjelenteti az erre vonatkozó adatokat, amire jogszabály is kötelezi.

Takács Péter kitért arra, ha a jelentésben szereplő adatokat valaki nem egészségügyi szakértelemmel elemzi, az félrevezető lehet. "Politikai ellenfeleink és ellenzéki újságok ettől nem is riadnak vissza, ami kártékony és aláássa az ellátórendszerbe vetett közbizalmat" – fogalmazott.

Az államtitkár szerint az intézmények sorrendbe állítása a kórházi fertőzési adatok szerint helytelen, hiszen a különböző kórházak eltérő profilúak és eltérő állapotú betegeket kezelnek.

Takács Péter beszélt arról is, hogy a tendencia mérhető, a kórházi fertőzések csökkentésére több kormányzati intézkedés is született. Ezek egyike a 2018-ban kiadott módszertani levél, amelyet más szakmai anyagokkal együtt évről évre felülvizsgálnak, aktualizálnak és új ajánlásokat adnak közre.

Fontos a kézfertőtlenítés az antibiotikumok helyes használata

Fontos, hogy a lakosság is tudatában legyen a kézfertőtlenítés és az antibiotikumok helyes használatának – mondta a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában a kórházi fertőzésekkel összefüggésben.

Takács Péter kifejtette: a kórházba érkezőknek kívánják felhívni a figyelmét arra, hogy az intézménybe lépéskor mindenki használja a kitett fertőtlenítő szert.

A koronavírus-járvány alatt mindenki fokozottan figyelt a kézfertőtlenítésre, azonban a veszély elmúltával "elkényelmesedtünk", már nem fordítunk erre kellő figyelmet – jegyezte meg.

Az antibiotikumok helyes szedésére is fel kívánják hívni a lakosság figyelmét. Arra, hogy a felírt készítményeket mindenki az orvos utasítása szerinti adagban és elrendelt ideig szedje.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.