• Gördülő egészségügy, 1000 helyszín 4 millió vizsgálat

    Szerző:
    WEBBeteg

    Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 keretében idén is folytatódik a komplex szűrés céljából indított országjárás. Az elmúlt hat évben több mint 1000 helyszínen, 4 milliónál is több vizsgálatot végeztek a speciális szűrőállomáson megjelent több mint 300 000 embernél. A kezdeményezés célja az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése és kiszűrése.

    Márciustól újból lendületet vesz az egész országot átfogó szűrőprogram. A legújabb technikával felszerelt speciális kamion 2020-ig  járja az ország útjait, hogy javítson a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotán. A komplex állapotfelmérés keretében végzett 35 féle vizsgálat egyénre szabott, ingyenes és mindössze fél órát  vesz igénybe.

    Lesúlytó a magyar emberek egészségügyi állapota

    Hazánk, lakosságának általános egészségi állapotát tekintve, világviszonylatban  is „előkelő” helyet foglal el. A magyar lakosság átlag életkora és egészségben leélt életéveinek száma jóval elmarad az Európai Uniós átlagtól.  Az összes halálozás több mint 50 százalékáért a szív- és érrendszeri, 27 százalékáért  pedig daganatos betegségek a felelősek. Legalább három millió embernek magas a vérnyomása, egy millióan cukorbetegek, e mellett a lakosság 40 %-a túlsúlyos. Egyre többen dohányoznak, fogyasztanak alkoholt, egészségtelenül táplálkoznak és mozgásszegény életmódot folytatnak.  Ugyanakkor nagyon gyakori az asztma, és az allergiás megbetegedés is.

    Hirdetések

    Nem foglalkozunk eleget a megelőzéssel

    Az emberek mind a mai napig nem sokat tesznek a betegségek megelőzése érdekében. Nem élnek a szűrővizsgálat adta lehetősségekkel, holott a szűrővizsgálat életet menthet. Éppen ezért a program szervezői szeretnék, hogy a jövőben  minél többen vegyenek részt a vizsgálatokon,  tegyék meg az első lépést egészségük érdekében - mondta dr. Kiss István a program Szakmai Bizottságának elnöke. Nagyon fontos, hogy a lakosság  szembesüljön az  egészségi állapotával, és ha kell, változtasson életmódján, hiszen köztudott, hogy számos rizikótényező (dohányzás, mozgásszegény életmód, egészségtelen táplálkozás) elkerülése mindenkinek a saját felelőssége.

    A szűrővizsgálatokkal és az életmódtanácsokkal  számos súlyos betegség  megelőzhető, ugyanakkor a  már meglévő és az idejében felismert  betegség nagy része pedig gyógyítható. A program nagyon fontos eleme, hogy a kiszűrt  egyéneket  a háziorvoshoz, szükség esetén a szakellátás felé irányítsuk -  tette hozzá a professzor.

    A vizsgálatokon résztvevők fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik

    A szűrőprogram elmúlt hat évének statisztikai adatai tükrében kijelenthető, hogy a vizsgálatokon részt vevők közel fele a kiemelt kockázatú csoportba tartozik, és ha nem kezeltetik magukat, akkor néhány év múlva szívinfarktus, netán stroke fenyegetheti őket, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről. Kijelenthetjük, hogy van hova fejlődni Magyarországon a megelőzés tekintetében. Erre az egyik legjobb lehetőség a „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja”, amelynek  célja évek óta változatlan. Továbbra is lehetőséget kíván biztosítani a lakosságnak  kortól, lakhelytől és foglalkozástól függetlenül- hangsúlyozta  Dankovics Gergely programigazgató, aki  szerint nagyon fontos, hogy az emberek minél hamarabb szembesüljenek egészségi állapotukkal, és ha kell, változtassanak az életmódjukon.

    A szomorú statisztikai adatok is azt bizonyítják, hogy igenis szükség van az ilyen kezdeményezésekre. Manapság egyre  többen érzik, hogy oda kell figyelniük önmaguk és családjuk egészségére és szívesen élnek a szűrővizsgálatok adta lehetőségekkel. „Az elmúlt években átléptük a bűvös határt, több mint 1000 helyszínen járt a program és több mint 300 000 embert vett górcső alá.” Akik részt vesznek a szűréseken, kezükbe vehetik a saját egészségi állapotukról készült kockázatfelmérésüket, amelyet elvihetnek a háziorvosukhoz, vagy az eredményeket megbeszélhetik szakorvosukkal – tette hozzá a programigazgatója.

    Minden évben, így idén is elkészült a szűrővizsgálatokon részt vevők értékeiből felállított  statisztikai elemzés, amely megmutatja, hogy hogyan alakul a lakosság egészségügyi állapota.

    A szűrésen részvevők átlagéletkora a nőknél 40 év, még a férfiaknál 39 év volt. A felmérések szerint a nők 68, míg a férfiak 55 százaléka jár rendszeres szűrővizsgálatra. Ugyanakkor az is kiderült, hogy  a megkérdezettek mintegy 13-35 százaléka még sosem vette igénybe a  laboratóriumi, vagy a szakorvosi szolgáltatást.

    A daganatos megbetegedések érintik a legtöbb embert

    A daganatos megbetegedések a lakosság  43%-át, az anyagcsere betegségek pedig 39%-át  érintik. Elgondolkodtató a középkorúak esetében a vastagbéldaganat rizikó tesztjének  eredménye, hiszen mintegy 20 százalékuknál mutatott jelentős kockázatot. A  szívinfarktus és a szélütés egyik legfontosabb rizikófaktora a hypertonia, a nők  22.46 %-a , illetőleg a férfiak 22.7 %-a tudott arról, hogy magas vérnyomás betegségben szenved, ugyanakkor 5,9%, illetve 5% volt az ismert cukorbetegek aránya. Hasonlóan alacsony gyakorisággal fordult elő az ismert szív- és vesebetegség, azonban 20% feletti arányban volt jelen az asthma-allergia és a szembetegség.

    A szűréseken részt vevőknél az egyik legdrámaiabb képet a családi anamnézis adatai mutatták. A szívinfarktus 25–28%-ban, a hypertoniabetegség 60–70%-ban, a stroke 17–24%-ban, a daganatos megbetegedések 43–54%-ban és az anyagcsere-betegségek 39–48%-ban fordultak elő a szülőknél, nagyszülőknél.

    A normális értéknél nagyobb vércukorszint nőkben 5.4%-ban, férfiakban 5.7%-ban volt kimutatható. A kóros mérték húgysav esetében 10.7%, illetve 16.2%, koleszterin vonatkozásában pedig 28.4% és 35.5% volt a nők, illetve a férfiak esetében. Kóros vérnyomás a nők  21.9%-ában, a férfiaknál pedig  33.3%-ban fordult elő.

    Dohányzás és mozgásszegény életmód

    A rizikó felmérési kérdőív kitöltése során az is kiderült, hogy a szűrésen résztvevők valamivel több, mint 20%-a dohányzik. Ez azt jelenti, hogy közel minden ötödik  ember fújja nap, mint nap a füstöt, holott köztudott, hogy aki hódol ennek a káros szenvedélynek sokkal nagyobb az esélye, hogy szívinfarktust vagy stroke-ot kapjon, nem beszélve a daganatos megbetegedésekről. A válaszok alapján kiderült az is, hogy a megkérdezettek 80 százaléka nem is gondol arra, hogy letegye a cigarettát.

    A másik nagyon fontos rizikófaktor a mozgásszegény életmód. A vizsgálatok során kiderült, hogy egyre többen érzik fontosnak a  rendszeres testmozgást, a férfiak közel 60, a nők mintegy 50 százaléka iktatja be a sporttevékenységet napi szinten életébe.

    Változtatni kell!

    Minden ember számára elengedhetetlen a gyümölcs- és zöldségfélékben, azaz vitaminokban gazdag sószegény táplálkozás. Ezek fogyasztása növekszik, de még nem kellő mértékben. A testzsírtömegre és a hasi zsírterületre vonatkozó adatok is elkeserítőek: előbbi az érdeklődők 62 százalékánál, az utóbbi a résztvevők 45 százalékánál volt nagyobb a megengedettnél.

    A komplex állapotfelmérés mellett mintegy 314 326 látogató életmód tanácsadáson vehetett részt, emellett  szakemberektől kaphattak segítséget azok, akik szerettek volna  leszokni a dohányzásról, egészségesebben szeretnének táplálkozni, és a számukra megfelelő sportot keresik. Továbbá  megismerhették  az újraélesztés technikáját is. Látványos anatómiai bemutató segítségével megismerhetik az emberi test működését, felépítését.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kiállított életmód pontoknál további információkat kaphatnak a látogatók a terápiás lehetőségekről, az egészséges életmódról. Minden évben elkészül a szűrővizsgálatokon részt vevők értékeiből nyert statisztikai elemzés, melynek eredményeit a szakmai szervezetek, a mindenkori egészségügyi kormányzat, az Európai Unió és az Egészségügyi Világszervezet is felhasználhatja egy megalapozottabb egészségügyi politika kialakításának érdekében.

    A „Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020”, 2016-ban is közel 200 helyszínen áll a lakosság rendelkezésére, bízva abban, hogy a korszerű szűrővizsgálatok segítségével, valamint az egészséges életmód, és a megelőzés fontosságának hangsúlyozása által továbbra is sokat tehet a lakosság egészségmegőrzése és fejlesztése terén.

    (Diamond Agency)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Túlzott izzadás

    Dr. Bodnár Edina

    Mi okozza a hiperhidrózist, és mik lehetnek a következményei? Mit tehetünk?

    Verejtékmirigy-gyulladás

    Cs. K., fordító

    A betegséggel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

    Országjáró körúton a szűrőkamion - Lesújtóan rossz a magyarok egészségi állapota

    919 helyszín, több, mint hárommillió vizsgálat, közel száztízezer megtett kilométer, elkeserítő szűrési eredmények – ez az elmúlt öt év statisztikája. 2015-ben is folytatódik Magyarország legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, 63 szakmai szervezet összefogásával Európai Uniós irányelvek alapján. A gazdagon fölszerelt speciális kamion 2020-ig járja az ország útjait, hogy javítson a lakosság kedvezőtlen egészségi állapotán.

    Tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

    Magyarország átfogó egészségvédelmi programja keretében idén is folytatódik az országjárás; egy szűrőkamion segítségével kétszáz helyszínen lehet majd részt venni a szűrővizsgálatokon.

    A szívelégtelenség kivizsgálása

    A szívelégtelenségben szenvedő beteg életkilátásai a háttérben álló októl, a súlyosságtól és az általános egészségi állapottól függenek. A pontos diagnózis felállításával számos betegnél kiválasztható az a terápia, amellyel jelentősen javítható lesz a szív működése.

    Hogyan vizsgálják a magzat méhen belüli állapotát?

    Az NST és a CTG teljesen veszélytelen, fájdalommentes és tetszőlegesen ismételhető vizsgálati módszerek. Szükség esetén (például koraszülés vagy magzati veszélyállapot gyanúja esetén) már a 24. terhességi héttől el lehet végezni őket, ellenben nem annyira informatívak ezek a vizsgálatok, ilyenkor apróbb különbségeket még nem lehet értékelni.

    Az év második felétől már húsz egészségügyi szűrőbusz járja az országot

    Elsősorban a daganatos betegségek megelőzése érdekében tíz egészségügyi szűrőbusz járja az országot, ez a flotta hamarosan megduplázódik - közölte a miskolci önkormányzat rendészeti bizottságának elnöke, a városi Salkaházi Sára-program igazgatója.

    Idén is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

    A magyar népesség megbetegedési és halálozási viszonyai az elmúlt évtizedben nem mutattak számottevő javulást, sőt bizonyos betegségtípusok előfordulási gyakorisága folyamatosan növekszik, ezért ebben az évben elindították a Megelőzés éve 2018-2019 elnevezésű kampánysorozatot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.