• Új terápiás utakat nyithat meg az onkológiában a kén-hidrogén

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Országos Onkológiai Intézet Molekuláris Immunológia és Toxikológia Osztályának kutatói a kén-hidrogén élettani és onkológiai funkcióiért felelős molekuláris útvonalakat vizsgálják.

    Dr. Nagy Péter tudományos osztályvezető és csapata egy új módszert dolgozott ki a kén-hidrogénnek a sejtek kommunikációjában betöltött szerepeinek a vizsgálatára. Külföldi kutatókkal közreműködve, a módszer segítségével, két olyan enzimrendszert is sikerült azonosítani, amelyek egymást segítve irányítják a kén-hidrogén által szabályozott sejten belüli jelátviteli folyamatokat. A kutatócsoport felfedezései alapvető információkat szolgáltatnak a kén-hidrogént célzó onkológiai terápiák bevezetéséhez.

    A kén-hidrogén előnyös élettani hatásai

    Az elmúlt két évtized kutatásai rávilágítottak arra, hogy számos nélkülözhetetlen élettani funkcióban talán még a nitrogén monoxidnál is fontosabb szerepet tölt be a záptojás jellegzetes kénes szagáért felelős kén-hidrogén. (Az 1998-as orvosi Nobel díjat a nitrogén monoxid élettani funkciójának feltárásáért ítélték oda.)

    Hirdetések

    A kén-hidrogénnek az agyműködésben, a vérnyomás-, a szív- és érrendszer, valamint az anyagcsere szabályozásában nélkülözhetetlen szerepe van. Számos előnyös élettani hatása, mint például gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, illetve a férfiak szexuális potenciáljára való hatása is ismert.

    A kén-hidrogén a tumorok érképzését is elősegíti

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Onkológiai vonatkozásban a közelmúltban láttak napvilágot azok a kutatási eredmények, amelyek megmutatták, hogy vastagbél-, tüdő-, és emlőrákban a rákos sejtek a kén-hidrogén előnyös sejtélettani funkcióit kihasználva védik magukat az immunrendszer ellen és rendezkednek be a túlélésre. Fontos szerepet játszik a kén-hidrogén a tumor érképzésében is, amely a daganatok terjedéséhez és növekedéséhez járul hozzá, ez a beteg számára kedvezőtlen folyamat biztosítja a daganatok számára a tápanyag utánpótlását, illetve az anyagcsere zavartalan működését.

    (Országos Onkológiai Intézet)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Az agydaganatok szövettani típusai, és a betegek kilátásai

    A daganatos betegségek, így az agydaganatok (központi idegrendszeri daganatok) is lehetnek jó és rosszindulatú elváltozások. Ezt a szövettani kép alapján határozzák meg a patológus szakorvosok, melyhez egységes osztályozási rendszereket fejlesztettek ki. A központi idegrendszert érintő daganatok kórlefolyását viszont erősen befolyásolja a daganat elhelyezkedése, valamint növekedésének üteme.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

    Daganatos betegségek és fájdalomcsillapítás

    Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség felfedezése után és ellátása során. Ez az arány a betegek halála előtt megközelítheti a 80 százalékot is.

    A gyomorrák diagnosztizálása, szövődményei és kezelése

    Fizikális vizsgálattal csak ritkán diagnosztizálható a betegség, a legtöbb esetben endoszkópos vagy egyéb vizsgálatokra is szükség van.

    Egységesítenék az onkológiai ellátást

    Az európai irányelvek részletes megismerése segítheti a magyarországi onkológiai centrumok munkáját.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.