• Változások éve: mire számíthatunk jövőre az egészségügyben?

    Szerző:
    WEBBeteg

    2016-tól központi adatbázisba kerülnek a betegek adatai, úgynevezett e-kártyával megyünk majd az orvoshoz, a taj-számunk is ezen lesz. Kibővül egy eddig feledésbe merült elemmel a jogosítványhoz szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat.

    Több változást is hoz 2016. A WEBBeteg.hu összeállításából most megismerheti a legfontosabbakat.

    Egy kártyán lesz az életünk. Januártól jön az e-kártya, amely a személyi adatokon kívül elektronikusan tartalmazza majd a taj-számot és az adóazonosítót. Így ha orvoshoz megyünk, nem kell többé keresgélni a Taj-kártyát, minden adatunk rákerül ugyanis erre az elektronikus személyi igazolványra, amely kérésünkre tartalmazhat ujjlenyomatot is, amely az útlevél biztonsági szintjére emelné a személyi igazolványt. Január elsejétől lehet majd igényelni az új okmányt, a rendszer bevezetése pedig nem megy egyik pillanatról a másikra, bőven lesz türelmi idő.

    Hirdetések

    Elektronikus egészségügyi rendszer. Központi adatbázisba kerülnek jövőre a betegek adatai, betegségei, a kezelésekről szóló információk, a Nemzeti Egészségügyi Informatikai (e-Health) Rendszer először 17 intézményben lesz elérhető. A egészségügyi profilban tárolódnak a beteg egészségi állapotával, kórelőzményével, valamint az egyes beavatkozásokkal kapcsolatos adatok, a központi eseménykatalógusba kerülnek az egészségügyi ellátásról szóló információk. Az adatbázisban elérhetővé válnak majd a zárójelentések, ambuláns lapok, vagy például a szövettani és patológiai leletek. Az érintetteknek lehetőségük lesz korlátozó nyilatkozatot tenniük, hogy ne legyen nyitott könyv az életük.

    Rossz alvó? Jó, ha tudja!

    A jogosítvány megszerzéséhez szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat, így a látás-, színtévesztés-vizsgálat, valamint a vérnyomásmérés kiegészül jövőre az alvás közbeni légzészavar szűrésével, azaz a háziorvos azt fogja kideríteni, hogy fennáll-e a páciensnél az alvászavar. A szigorítás hátterében a megnövekedett közúti balesetek száma áll: tavaly 290 olyan közlekedési baleset történt, amelyben elaludt a sőför a volánnál.

    E-cigarettát a dohányboltból!

    Anyák háza
    Megoldódott végre a gyermekek kórházi ápolási idejére a szülők benti tartózkodása, új épületet adtak át ugyanis a budapesti Bethesda Gyermekkórház szomszédságában. Az Anyák háza az állam, az egyház, a zuglói önkormányzat és a vállalati szféra összefogásával jött létre. A négy szobában kilenc ágy található, hozzá tartozik egy közösségi helység és két fürdőszoba.

    A hagyományos dohánytermékekkel azonos szabályokat határozott meg az Országgyűlés az elektromos cigarettákra, így ezeket a termékeket a jövőben csak a nemzeti dohányboltokban lehet megvásárolni. A Magyar Orvostársaságok Szövetsége támogatja a termékek forgalmazására és használatára vonatkozó szigorú szabályozás bevezetését, úgy vélik: az elektronikus cigaretták egészségre veszélyes anyagokat tartalmazhatnak, reklámjaik sokszor több szempontból félrevezetőek.

    És még egy változás. Az e-cigiket sem lehet majd használni a középületekben, a közösségi közlekedési eszközökön vagy a munkahelyen. Az erre vonatkozó szabályok májustól lesznek hatályban.

    Mert fontos a vérünk!

    Két új, a szegedi és a pécsi vérellátó központ építése, valamint három meglévő felújítása fejeződött be az idén, az egyik korszerűsített központ a debreceni. A beruházásokkal modern, korszerű körülmények között várják a véradókat az új helyeken. A szervezet vásárolt új eszközöket, amelyek a vérkészítmények előállításának sebességét és biztonságát növelik.

    És még egy jó hír a véradóknak. Az Országos Vérellátó Szolgálat január elsejétől speciális balesetbiztosítást ajándékoz minden véradójának.

    Változás várható az ügyeleti rendszerben?

    Készenlétre és ügyeletre valamennyi közforgalmú gyógyszertár és közvetlen lakossági gyógyszerellátást is biztosító intézeti gyógyszertár kötelezhető - derül ki az új szabályozásból. Meghatározták az elektronikus vénykiadás szabályait is, a beteg igazolást kérhet majd elektronikus úton is, ennek birtokában pedig akár a meghatalmazottja is jogosulttá válik a vény kiváltására.

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az aranyér szövődményei

    Dr. Ujj Zsófia

    Ezek a problémák jelentkezhetnek kezeletlen aranyér esetén.

    Tények a szójáról

    Dr. Reinhardt István

    Aligha van még egy olyan sokarcú és ellentmondásos étel, mint a szója.

    A gépjárművezetési alkalmasság neurológiai

    A gépjárművezetők egészségügyi alkalmasságát életkor, illetve az egyénnél fennálló betegségek ismeretében meghatározott...

    Lejárt a jogosítványom! Mit tegyek?

    Több háziorvosnál és üzemorvosnál is érdeklődtünk, mi a menete a jogosítvány meghosszabbításához szükséges alkalmassági...

    Elindult az év! Mi változik az egészségügyben?

    Egyszerűsödtek a táppénz, a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozási díj, valamint a baleseti táppénz számításának szabályai....

    Égési sebre tojás vagy tejföl? Soha!

    Egy vietnami tapasztalatokra hivatkozó körlevél szerint mit sem tehetünk jobbat, ha megégetjük magunkat, mintsem bedugjuk az érintett...

    Kórházi várólisták

    Összegyűjtöttük az ország kórházainak várólistáit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.