Műtüdő alkalmazásával három világszínvonalú onkológiai műtét Budapesten

Országos Onkológiai Intézet
megjelent:

Az utóbbi hetekben három olyan műtétet hajtott végre az Országos Onkológiai Intézet Mellkassebészeti Osztálya, amelyek nemzetközi viszonylatban is ritkaságnak számítanak.

A folyamatos fejlesztések lehetővé teszik a legmodernebb technikai háttér megvalósítását. Már olyan légúti műtéteket is tudnak végezni az intézetben, amelyek műtüdő segítségével történnek. Korábban kivitelezhetetlenek voltak ezek a beavatkozások, ma már a műtüdő alkalmazásával végzett műtéteket követően jó minőségben eltöltött évtizedeket tudnak nyerni a betegek.

November közepén megérkeztek az Országos Onkológiai Intézetbe a közeljövőben induló tüdőtranszplantációhoz szükséges műszerek és a műtüdő is. Azóta három betegen tudtak segíteni a modern technika használatával. Dr. Agócs László sebész főorvos és Dr. Elek Jenő aneszteziológus intenzív terapeuta főorvos vezetésével egy 45 éves férfinél végeztek közel 12 órás műtétet műtüdő alkalmazásával. A beteg bal főhörgőjénél helyezkedett el egy ritka rosszindulatú daganat.

Az operáció során el kellett távolítani a férfi bal oldali tüdejét és eredését úgy, hogy a légcsövét és a jobb főhörgőjét össze kellett pároztatni. A műtét közben a légút teljes megszakítottsága alatt került sor a műtüdő alkalmazására. A műtüdővel történő eljárást azóta egy 30 éves férfinél és egy nyolc gyermekes családanyánál is alkalmazták. A három beteg közül kettő, nyolc nap után hazamehetett, a harmadik beteg most lábadozik.

(Országos Onkológiai Intézet)

Cikkajánló

A műtétek után nagyon ritkán fordul csak elő, hogy valakinek ne legyenek panaszai. A legtöbb betegnél csak egy-két apró, gyorsan múló probléma merül fel operáció után, míg másoknál olyan súlyos komplikációk is jelentkezhetnek, mint a tüdőgyulladás vagy a fertőzés.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Holányi Péter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.