• Hetek óta nem tudják feltölteni a vérkészletet

    Szerző:
    WEBBeteg

    Újabb rendkívüli véradásokat szervez a Magyar Vöröskereszt, mert az előző heti felhívások ellenére sem sikerült az ország vérkészletét helyreállítani. Hetek óta csak nehezen biztosítható a betegellátáshoz folyamatosan szükséges vérmennyiség.

    Drasztikusan lecsökkent az ország vérkészlete az emúlt hetekben. Ez annak köszönhető, hogy a szabadságok miatt nehezebb elérni a véradókat, és az iskolák is be vannak zárva. Pedig a folyamatos betegellátáshoz stabil készletre van szükség a nyári hónapokban is, nem beszélve arról, hogy ilyenkor rengeteg baleset történik az utakon.

    A biztonságos betegellátáshoz országosan hetente 10 ezer véradóra van szükség, ezzel szemben az elmúlt hetekben három-négyezer fővel kevesebben jelentkeztek véradásra.

    Hirdetések

    Koltai Attiláné, a véradás szervezés országos szakmai vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy bár ez a probléma minden évben megismétlődik, idén mégis úgy tűnik, még nehezebb elérni a donorokat. Hetek óta képtelenek feltölteni a vérkészletet. A legnagyobb gond a fővárosban van, hiszen ott működnek azok a nagy egészségügyi intézmények, ahol a vidéki betegek ellátása is történik.

    Kik és hogyan adhatnak vért?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Minden 18 és 65 év közötti legalább 50 kg súlyú, egészséges embert várnak a véradásokra. Fontos, hogy mindenki magáva vigye a személy igazolványát, jogosítványát vagy útlevelét, valamint lakcímkártyáját, illetve TAJ kártyáját is.

    Az olyan nagy rendezvényeken, mint például a Sziget Fesztivál a külföldi állampolgárok is vért adhatnak, ha bemutatják az útlevelüket és a biztosítást igazoló kártyáját - tudtuk meg Koltai Attilánétól.

    Csütörtökön 11 és 18 óra között a szervezet fővárosi, Arany János utcai székházába várják azokat, akik segíteni szeretnének. Következő héten ugyanebben az időpontban, ugyanott szintén véradó napot tartanak. De ott lesz a Magyar Vöröskereszt e hét végén a kapolcsi Bűvészeti Napok rendezvényen, illetve a többi országos fesztiválon is.

    A www.veradas.hu honlapon lehet tájékozódni a júliusi és augusztusi véradások időpontjáról és helyszínéről, valamint a vérvételi kamion útvonaláról.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Véradókat vár a Vöröskereszt a nemzeti ünnepen

    Az ország tíz pontján szervez véradást a Magyar Vöröskereszt augusztus 20-án. A fővárosban két helyszínen is várják majd a véradókat az államalapítás ünnepén.

    Vasútállomásokon lehet vért adni pénteken

    Az ország 14 vasútállomásán lesz véradás pénteken a MÁV, a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szervezésében.

    Véradás: soha nem késő elkezdeni

    November 27. a Véradók Napja. A WEBBeteg szerkesztősége közös véradással tisztelgett a véradók előtt, így hívta fel a figyelmet a rendszeres véradás fontosságára.

    Megyejárás a Vöröskeresztnél: célzottabb véradásszervezés, a fiatalok bevonása

    A Magyar Vöröskereszt vezetői az év végéig minden megyébe ellátogatnak, hogy felmérjék a rendelkezésre álló belső erőforrásokat és a felmerülő szükségleteket, valamint hogy közelebbről megismerkedjenek a megyei szervezetek munkájával, milyen körülmények között tevékenykednek, hogyan lehet motiválni a tagokat.

    Legyél különleges, legyél rendszeres véradó!

    Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt idén is meghirdette az Országos Felsőoktatási Véradóversenyt.

    Sikerrel zárult az első Országos Rendőrségi Véradónap

    Közel két és félezren jelentek meg az első Országos Rendőrségi Véradónapon csütörtökön a fővárosban és az ország minden megyéjében. A rendőrség tájékoztatása szerint a kitelepült véradóhelyeken 2441-en adtak vért a Magyar Vöröskereszt adatai szerint.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.