• Hét regionális irodát alakított ki a betegjogi központ

    Szerző:
    WEBBeteg

    Hét regionális irodát alakított ki az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) uniós forrásból, a három éve alakult intézmény mára az egészségügyi, szociális és gyermekeket érintő ellátórendszer aktív tagjává vált - közölte a központ főigazgatója kedden Budapesten.

    Betegjogi képviselők

    A betegjogi képviselő a betegek - az egészségügyi törvényben meghatározott - jogainak védelmét látja el, valamint feladata az is, hogy segítse őket jogaik megismerésében és érvényesítésében. Betegjogi képviselők - Mikor fordulhat hozzájuk?>>

    Novák Krisztina a Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi hálózat és civil jogvédő munka fejlesztése című projektzáró rendezvényen elmondta: az októberben lezáruló program eredményeként Zalaegerszegen, Pécsen, Székesfehérváron, Miskolcon, Szegeden, Debrecenben és Budapesten van már irodájuk.

    Tájékoztatása szerint területi irodáik a lakossági tájékoztatáson túl a régiókban működő, de eddig szakterületenként elkülönült jogvédők együttműködésére is lehetőséget teremtenek.

    A rendezvény résztvevőit levélben köszöntötte Beneda Attila, egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki a most lezáruló projektre utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy a problémák megoldásakor gyakran a - szociális, egészségügyi vagy gyermekterületet érintő - szakterületek közötti összefogásra, csapatmunkára, tehát sokoldalú segítségnyújtásra van szükség.

    Hirdetések

    Novák Krisztina főigazgató közölte, az Új Széchenyi Terv pályázatán elnyert forrásból 12 megyei kormányhivatalban integrált jogvédelmi információs pontokat is létrehoztak a jogvédelmi hálózat szolgáltatásainak könnyebb eléréséhez, továbbá a programban 453 egészségügyi, szociális vagy gyermekvédelmi területen dolgozó szakembernek jogvédelmi képzést is nyújtottak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Beszámolója szerint 619 szakmai műhely és lakossági fórum, továbbá húsz szakmai füzet és nyolc tájékoztató anyag segítette az érdeklődők felvilágosítását, jogtudatosítását és a jogvédelmi hálózat megismerését.

    Az OBDK jogvédelmi képviselőinek feladata, hogy védjék a hozzájuk fordulók jogait, segítsék őket azok megismerésében és érvényesítésében. Így például segítik a betegeket panaszuk megfogalmazásában, kezdeményezik annak kivizsgálását, képviselhetik a betegeket az eljárás során, felhívhatják a szolgáltatót a jogsértő gyakorlat megszüntetésére.

    A betegjogi képviselők minden kórházban elérhetőek, továbbá a járóbeteg-szakellátás és az alapellátás szolgáltatásait igénybe vevők számára is segítséget tudnak nyújtani.

    Az OBDK hivatalból is eljárhat olyan esetekben, amikor súlyos vagy az ellátottak nagyobb csoportját érintő betegjogi sérelemről szerez tudomást - áll az intézmény tájékoztatójában.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Csonttörés, égés, gerincsérülés... - Hogyan segíthet?

    A sérülések legjelentősebb része otthon, ott is a konyhában vagy barkácsolás közben történik. Szerencsére ezek többnyire könnyű sérülések, de bármikor találkozhatunk súlyos, akár életveszélyes esettel, ilyenkor a profi elsősegély rendkívül fontos.

    Hogyan segítsünk a bajba jutott kisgyereken? - Egészségügyi fórum

    Mikor és mivel forduljunk orvoshoz? Mi az, amit mi is megtehetünk otthon? Dr. Kőnig Róbert gyermeksebésszel a váratlan helyzetekben célszerű magatartásról, a gyerekeket megnyugtató együttműködési módokról beszélgetnek, továbbá megemlítik a leggyakrabban előforduló gyermeksebészeti, urológiai és traumatológiai betegségeket.

    Hogyan segítsünk a bajba jutott kisgyereken? - Egészségügyi fórum

    Mikor és mivel forduljunk orvoshoz? Mi az, amit mi is megtehetünk otthon? Dr. Kőnig Róbert gyermeksebésszel a váratlan helyzetekben célszerű magatartásról, a gyerekeket megnyugtató együttműködési módokról beszélgetnek, továbbá megbeszélik a leggyakrabban előforduló gyermeksebészeti, urológiai és traumatológiai betegségeket.

    Méltósággal elmenni…

    Az élet az utolsó percig értékes, ez a hospice szemlélet leglényegesebb eleme. A halál az élet természetes velejárója, sem siettetni, sem elodázni nem lehet. Erre emlékeztet október 8-án a hospice-palliatív világnap.

    Kiadvány készült a kegyeleti jogról

    A kegyeleti jogról szóló kiadványt készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK).

    Bemutatkozott az új betegjogi szervezet

    2012. november elsejével új betegjogi szervezet alakult Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ néven. Az új szervezet vezetői azt ígérik, maximálisan érvényesítik majd a betegek, gyerekek, ellátottak jogait, s egy emberközpontúbb rendszert hoznak létre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.