• Országszerte várták a véradókat szombaton

    Szerző:
    WEBBeteg

    Jelenleg nincs vérhiány, de a nyári szabadságolások miatt nehéz elérni a donorokat, ezért előfordulhat, hogy a nem sürgős beavatkozásokhoz nem tudnak vért biztosítani. Ezért lenne fontos, hogy a nem rendszeres véradók is segítsenek. A Vöröskereszt szakemberei szombaton is több helyen várták a véradókat az országban.

    A hazai vérellátás szempontjából a nyár az egyik legnehezebb időszak, mert 70 rendszeres véradóból a szabadságolások miatt átlagban csak tízet tudnak elérni és behívni. A munkahelyekre szervezett, csoportos véradásokat is nehezebb megszervezni hasonló okokból, ezért ilyenkor nagy szükség van azokra, akik elérhetőek. 

    Hirdetések

    Az aktuális helyszíneket és időpontokat folyamatosan felteszik a www.veradas.hu internetes oldalra.

    A Vöröskereszt a hatékonyabb munka érdekében SMSPostás szolgáltatást is indított, hogy mobiltelefonra küldött rövid szöveges üzenetben is értesíthessék a rendszeres véradókat és a segíteni vágyókat az időpontokról és helyszínekről. Üzenetet természetesen csak az kap, aki ezt külön kéri.

    A szolgáltatásra kétféle módon lehet regisztrálni: vagy úgy, hogy a véradás alkalmával a véradó megadja mobilszámát a Vöröskereszt munkatársának, illetve ha felhívja a 06/30-587-8300-ás telefonszámot, és az ügyfélszolgálaton regisztrál. Egy-egy alkalommal egyébként 4 és fél deciliter vért vesznek le a véradóktól. Hazánkban hetente országosan 9 ezer egység vérre van szükség.

    Az RTL Híradó pénteken arról számolt be, hogy több műtét is elmaradt a napokban, mert nem volt megfelelő vér. Az Országos Vérellátó Szolgálatnál azt mondták, hogy nincs vérhiány, de előfordulhat, hogy a nem sürgős beavatkozásokhoz vagy ritka vércsoportból nem tudnak elegendő mennyiséget biztosítani.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Elsősegély a munkahelyen: kötelező, fontos, elsajátítható

    A munkahelyi elsősegélynyújtást elsősorban kiképzett munkavállaló vagy középfokú egészségügyi képzettséggel rendelkező személy végezheti. Ezt a szabályt felülírhatja a közvetlen életveszély elhárítása, amely mindenki számára kötelesség a tőle elvárható mértékben.

    Vérplazmát adnék - Mire figyeljek?

    A plazmaferezis a véradás egyik formája, a levett plazmafolyadék gyógyszerkészítmények előállításához szolgál alapanyagul. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem véradás! Mi a különbség?

    Véradások új időben a régi helyen Hajdú-Bihar megyében

    Változást gyakran hoz az új év. Ez történt a véradásszervezésben is: január 4-től minden hétfőn, szerdán és pénteken 7.30 és 11.00 óra között várják a donorokat a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének véradásszervezői.

    Az ország öt nagyvárosában várják a véradókat a hétvégén

    A Vitál véradás keretében Budapesten, Győrben, Debrecenben, Pécsen és Szegeden várják június 4-én a véradókat.

    Az ország öt nagyvárosában várják a véradókat a hétvégén

    A Vitál véradás keretében Budapesten, Győrben, Debrecenben, Pécsen és Szegeden várják június 4-én a véradókat.

    Adjon vért a Véradók Napján! - Idén Keszthelyen köszöntik a sokszoros véradókat

    November 27-e a Véradók Napja Magyarországon. Ezen a napon közel ötven vöröskeresztes véradóhelyszínen várja a véradókat a Magyar Vöröskereszt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.