• Jövő héttől ismét kapható a védőoltás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egy hét múlva a Gyöngy Patikák hálózatban korlátozott számban ismét kapható lesz a kullancs elleni védőoltás. A Magyar Kullancs Szövetség közleménye szerint ezt azonban csak azok kérhetik, akik egyszer már kaptak a vakcinából.

    A kullancs elleni védőoltást július 23-tól kezdik árusítani. A vásárlás feltétele: az oltási könyv bemutatása, vagy a háziorvos által felírt olyan recept, amelyre ráírták "második oltás". Ez bizonyítja ugyanis, hogy az igénylő az emlékeztető oltást kéri.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Csak akkor válik valaki védetté a kullancs encephalitissal szemben, ha az első után egy hónapon belül megkapja a második oltást is. A vakcina idén Európa-szerte hiánycikk, Magyarországon is már nyár eleje óta szinte beszerezhetetlen.

    A gyártó a hiányt júniusban 10 ezer darab vakcinával igyekezett enyhíteni, a második, emlékeztető oltást lehetővé tevő újabb mennyiséget a német piacról csoportosítják át. 

    A gyártó az oltóanyagot szervezési okokból kizárólag a 600 gyógyszertárból álló Gyöngy Patikákban terjeszti, ezek listája a www.gyongypatikak.hu  weboldalon található. A gyógyszertárak címéről az érintettek érdeklődhetnek az alábbi telefonszámokon is:
    06-1-327-6702, 06-1-327-6743 és 06-1-327-6744.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    9 kérdés, amire minden szülő tudni szeretné a választ

    A gyermeket nevelő szülők számára igen fontos, hogy a gyermekük egészsége érdekében tájékozódjanak a kicsik számára kötelező, valamint ajánlott védőoltásokkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb és legtöbb aggodalmat okozó kérdéseket a témában. (x)

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    A Lyme-kór

    A Lyme-kór, mint bizonyos kullancsfajok által terjesztett betegség, nem túl régen került be a köztudatba. A kórkép csak olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek maguk is fertőzöttek az ún. Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. Ez a kórokozó felelős ugyanis a Lyme-kór tüneteinek kialakulásáért.

    Európai Immunizációs Hét: minden védőoltást kapott ember hozzájárul egy mindenki számára egészségesebb jövőhöz

    A védőoltások hatásosak. Az elmúlt 60 év során több gyermekéletet mentettek meg, mint bármilyen egyéb orvosi beavatkozás. A WHO Európai Régiójának többi országával együtt Magyarországis április 23. és 29. között ünnepli az Európai Immunizációs Hetet, hogy felhívja a figyelmet: minden embernek joga és felelőssége, hogy védve legyen az oltások által megelőzhető betegségekkel szemben.

    A kullancs kiszedése

    Vannak olyanok, akik biztosak voltak abban, hogy a kullancsot 1-2 órán belül eltávolították, mégis megfertőződtek. Ezért igyekezni kell úgy távolítani el az élősködőt, hogy ne nyomjuk össze a testét, és persze törekedni kell, hogy az eltávolítás minél hamarabb megtörténjen.

    Kullancsencephalitis és Lyme-kór - Most van itt a megelőzés ideje!

    Tavasztól nyárig és ősszel a legaktívabbak a kullancsok. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet: Lyme-kór és vírusos agyvelőgyulladás. Az agyvelőgyulladás esetében rendelkezésre áll védőoltás, amelynek köszönhetően folyamatosan csökken a betegek száma, de más is van a háttérben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.