• Országos dietetikusi adatbázist hozott létre az MDOSZ

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége az egész országot lefedő, ingyenesen használható dietetikusi adatbázist hozott létre, hogy bárki egyénre szabott tanácsadást igényelhessen a lakóhelyéhez legközelebb található szakembertől.

    Étrend és inzulinkezelés

    A cukorbeteg étrend célja az addigi – általában nem megfelelő – étrendnek az egészséges életvitel irányába történő módosítása azért, hogy az optimális testtömeget elérjük és fenntartsuk, valamint az élettani vércukorértékeket elérve és megtartva csökkentsük a vércukor-ingadozásokat. Étrend és inzulinkezelés>>

    Országos lefedettségű és bárki által elérhető dietetikus címtárat hozott létre a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A http://dietetikuskereso.mdosz.hu oldalon található adatbázis célja, hogy mindenki számára könnyen elérhetővé váljon az egyénre szabott, hiteles, szakemberek által nyújtott táplálkozási-dietetikai szaktanácsadás.

    „A személyre szabott táplálkozás jelentős szerepet fog játszani a lakosság egészségi állapotának formálásában, illetve annak javítására irányuló további lehetőségek ösztönzésében, ez derült ki az idén az Európai Bizottság támogatását élvező Food4Me[1] projekt kutatásából” – emeli ki a mostani itthoni kezdeményezés fontosságát Szűcs Zsuzsanna, a MDOSZ Tudományos Bizottságának elnöke. „A projekt 1500 résztvevős páneurópai vizsgálata rámutatott arra, hogy a személyre szabott táplálkozási tanácsadás révén hatékonyabban javíthatóak a táplálkozási szokások, mint a hagyományos lakossági tanácsadással” – tette hozzá Szűcs Zsuzsanna.

    Hirdetések

    Magyarországon a dietetikusi adatbázis használatával az érdeklődők megyére szűrve is megtalálhatják a lakóhelyükhöz legközelebb élő szakember nevét és elérhetőségeit. Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint a címtár segítséget nyújt mindazoknak, akik megbízható forrásokból szeretnének tájékozódni az egészséges táplálkozás és a dietetikai ismeretek szabályairól.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    „Miközben sorra járunk különféle kötelező szűrésekre, vizsgálatokra, aközben hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, mennyire fajsúlyos szerepe van az étkezésnek abban, hogy egészségesek legyünk. Az ország minden pontján elérhető kollégáim többek között ebben állnak a lakosság rendelkezésére, örülnénk, ha a megelőzésben is legalább akkora szerepet kaphatnának, mint egy-egy már kialakult betegség, állapot kezelésében” – tette hozzá a szakmai szervezet elnöke.

    Az adatbázis jelenleg több mint 50 fő szakképzett és tapasztalt dietetikus elérhetőségét tartalmazza, a lista folyamatosan bővül és frissül. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a címtárba, szigorú szakmai feltételeknek kell megfelelnie. Ilyen a megfelelő végzettség, a szakmai tapasztalat, valamint elvárás a tagok tudásának rendszeres frissítése és bővítése konferenciák és továbbképzések által.

    (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége)

    [1]Hét európai országban, hat hónapon keresztül végeztek egy internetalapú, randomizált kontrollált kísérletet az ún. Proof-of-Principle (PoP) módszer alkalmazásával. A kutatók azt kívánták kideríteni, hogy a személyre szabott táplálkozási tanácsok elősegítik és javítják-e az alanyok étrendjét és egészségügyi állapotjelzőit. A kutatás célja az volt, hogy összevesse a személyre szabott táplálkozás különböző szintjeinek az egészséggel kapcsolatos eredményekre gyakorolt hatásait. A teljes egészében az interneten keresztül lefolytatott vizsgálatban az Egyesült Királyságból, Görögországból, Hollandiából, Írországból, Lengyelországból, Németországból és Spanyolországból több mint 1500 felnőtt vett részt.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával

    Alapvető különbség a két betegség között, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Itt általában enzimhiány van a háttérben. A tüneteket az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A szelénhiány négy tünete

    Tudjuk, hogy a világon több terület is szelénhiányos. Tudjuk, hogy Magyarország nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban honnan tudhatjuk azt, hogy nekünk szelénhiányunk van és szelénpótlásra lenne szükségünk?

    Néhány gondolat a fűszerekről

    A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Így kell összeállítani egy egészséges napi menüt

    Hazánkat is a világszerte megfigyelhető mértékben érintik az úgynevezett civilizációs betegségek. A túlsúly és az elhízás a felnőttek 65 százalékát sújtja, tíz gyermekből 2-3 rendelkezik kisebb-nagyobb mértékű súlyfelesleggel. A halálesetek feléért itthon is a szív- és érrendszeri események (pl. stroke, szívinfarktus), valamint negyedéért a daganatos betegségek okolhatók. A cukorbetegséggel élők száma óvatos becslések szerint 700-800 ezerre tehető, de a rejtett eseteket is figyelembe véve akár az 1 milliót is elérheti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.