• Az eVRONY országos bevezetése

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által fejlesztett, veleszületett fejlődési rendellenességek kötelező bejelentését szolgáló on-line felület, az eVRONY szakrendszer elkészült és az antsz.hu oldalon történő regisztrációt követően használatba vehető.

    Az eVRONY szakrendszer biztosítja az 50 éve működő Veleszületett Rendellenességek Országos Felügyelet és Nyilvántartás (VRONY) folyamatos adatgyűjtését és hozzájárul, hogy valamennyi - munkája során veleszületett rendellenességet észlelő - orvos korszerű, on-line beviteli felületen küldhesse meg kötelező adatszolgáltatását. A szakrendszer bevezetéséről szóló Országos Tisztifőorvosi tájékoztató levél letölthető itt.

    A veleszületett rendellenességek bejelentésének szabályait az 1997. évi XLVII. törvény 16.§. (1)-(4) törvény és írja le, az országos nyilvántartás működését a 21/2014. (III. 20.) EMMI rendelet részletezi.

    Hirdetések

    A törvényi szabályozás értelmében a VRONY részére a magzati korban felismert, rendellenességre utaló elváltozásoktól egészen az élet végéig észlelésre kerülő veleszületett fejlődési rendellenességekig adatot kell szolgáltatni.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!
    A bejelentendő rendellenességek körét a BNO 10 revízió XVII. főcsoport „Veleszületett rendellenességek, deformitások és kromoszómaabnormitások” alkotják, tehát a Q000–Q999 tartozó összes fejlődési rendellenesség bejelentése kötelező. Az adatszolgáltatás kiterjed minden alap, járó- és fekvőbeteg szakellátás területén működő egészségügyi szolgáltató orvosára.

    A kialakított új Veleszületett Rendellenességek Elektronikus Nyilvántartás (továbbiakban e-VRONY) fejlesztése során az európai és nemzetközi ajánlásoknak megfelelően a korábbi években megszokott adatok mellett a rendellenességek kialakulásának, kóroki hátterének felderítésére irányuló kérdések is szerepelnek, amelyek kitöltése kompetencia alapján értelemszerűen történik.

    A www.antsz.hu oldalon történő regisztrálást követően megkapott jogosultsággal a rendellenességek észlelő orvos beléphet az eVRONY szakrendszerbe.

    Az elektronikus adatbeviteli felület megismerését és használatát a Felhasználói Kézikönyv segíti, amely a https://www.antsz.hu/oszir/evrony elérési úton található.

    (antsz.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Megrendezik a világ első online Nemzetközi Diagnosztikai Bajnokságát

    A verseny során az orvostanhallgatók lehetőséget kapnak arra, hogy összehasonlítsák klinikai tudásukat és diagnosztikus képességeiket - ugyanazokat a virtuális betegeket kell legpontosabban, szakmailag megfelelő, de költség- és időhatékony módon diagnosztizálniuk.

    Gyógyítható-e a pajzsmirigy alulműködés?

    A hormonproblémák közül igen gyakoriak a pajzsmiriggyel összefüggő zavarok, köztük is az alulműködés fordul elő a legtöbbször. Ennek megfelelően nagyon sok embert érint a kérdés, hogy gyógyítható-e a betegség, vagy pedig életük végéig gyógyszeres kezelést kell kapniuk? A válaszokat dr. Békési Gábortól, pajzsmirigy specialistától tudtuk meg.

    A szívsövények hiánya

    A szívsövények hiányai lehetnek kis, közepes és nagyméretűek is, illetve meghatározó az is, hogy a szív mely területén fordulnak elő, a pitvarban vagy a kamrában.

    Elindul a szívinfarktus-regiszter

    Negyedévente be kell jelentenie a kezelőorvosoknak a szívinfarktussal kapcsolatos megbetegedéseket a Nemzeti Szívinfarktus Regiszter részére. Az első adatszolgáltatást április 15-éig kell teljesíteni - áll Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter új rendeletében, amely a Magyar Közlöny hétfői számában jelent meg.

    A szív mestersejtjei segíthetnek a gyógyulásban

    Kutatóknak sikerült azonosítaniuk azokat a korai mestersejteket (őssejteket), melyekből az emberi szív sejtjei kialakulnak. A későbbiekben a sérült szívszövet kijavítására szolgáló "tapaszokat" is készíthetnek belőlük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.