Oszteoporózis-társaság: a csontritkulásos törések négyötödét nem kezelik megfelelően

MTI
megjelent:

Magyarországon csaknem egymillió embert érint a csontritkulás, de még a csonttörést elszenvedő betegek fele sincs tisztában az állapotával, a töréseket elszenvedők nyolcvan százaléka pedig nem kap megfelelő ellátást - mondta a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) főtitkára sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A csontritkulás és a változókor

A csontritkulás olyan betegség, mely gyengíti a csontokat, növeli a hirtelen, váratlan törések kockázatát. A betegség szó szerinti jelentése porózus csont, mely arra utal, hogy csökken a csont sűrűsége és ereje. A betegség gyakran tünet- és fájdalommentesen fejlődik ki. A csontritkulás és a változókor>>

Takács István a társaság huszonöt éves munkájáról szólva azt mondta, a MOOT megalakulásakor az első olyan szakmai társaság volt, amely több szakmát fogott össze. Ennek az interdiszciplináris munkának az eredményeképpen alakult meg az országos centrumhálózat, amely a betegek százezrei számára biztosítja a legmagasabb szintű ellátást.

A centrumok munkájának köszönhetően hét év alatt Magyarországon az oszteoporózis következtében kialakult csonttörések száma 88 ezerről 48 ezerre, ezen belül a csípőtáji törések száma 18 ezerről 11 ezerre mérséklődött. A teljes lakosságszámhoz viszonyítva ilyen jelentős mértékű csökkenést más államban még nem regisztráltak - tette hozzá a szakember.

Kiemelte azonban, hogy az érintetteknek csupán a húsz százaléka kap megfelelő kezelést, amely nélkül ötször nagyobb eséllyel következik be a következő törés.

A szakember kitért arra, hogy a csontritkulásban szenvedő betegek gyógyszerszedési szokásai rendkívül rosszak. A betegek csupán harmada szedi az oszteoporózis elleni gyógyszert a kezelés első évének végén, ez az arány a második évre 12 százalékra csökken, így a betegek nyolcvan százalékánál nem érhető el a lehetséges terápiás hatás, holott a legmodernebb ellátások is csak a teljes, kétéves kezelés után fejtik ki a csonttörés kockázatát csökkentő hatásukat.

A főtitkár szerint az ideális az lenne, ha a menopauzán áteső nők és a hatvanévesnél idősebb férfiak egyszer átesnének szűrésen. Kérdésre válaszolva a szakember elmondta, hogy előbb nincs értelme szűrést végezni, mert nem lehet következtetni a betegségre. A megelőzésről szólva Takács István elmondta, hogy a kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend és a mozgás nagyban elősegíti a csontszerkezet állapotának megőrzését.

A fennállásának huszonötödik évfordulóját idén ünneplő MOOT ezért hirdeti meg "Tovább ne törj!" elnevezésű kampányát, amellyel a betegek és az egészségügyi dolgozók figyelmét szeretné felhívni az újbóli törések fokozott kockázatára és a megelőzés lehetőségére.

A társaság május 28-30-án tartja ünnepi közgyűlését és kongresszusát Balatonfüreden.

(MTI)

Cikkajánló

A csontritkulás (oszteoporózis) előjelei és veszélyei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Csontritkulás
Az oszteoporózis alattomos betegség, kezdetben semmilyen klinikai tünetet nem okoz. Első jele egy kisebb baleset, például egyszerű elesés miatti csonttörés lehet, előrehaladott formájában azonban már a mindennapi élet biztonságát is veszélyezteti.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lajtos Melinda, Bak Marianna, Dr. Szilágyi Annamária
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.