Több a beteg mióta nincs vizitdíj

Független Hírügynökség
megjelent:

A háziorvosoknál tizedével, a szakrendelőkben ötödével több a beteg a vizitdíj eltörlése óta. Van olyan intézmény, ahol áprilistól kétszer annyit kell várni a szakrendelésekre, mint a vizitdíjas időszakban.

Már csak a TAJ-kártyát kell odaadni, a vizsgálatért áprilistól nem kell fizetni. Azóta egyre több beteg jön. Például a debreceni rendelőbe.

"A szegényebb emberek körében nőtt inkább a forgalmunk" - mondta Dr. Sári István, háziorvos.

Még hétfő délután is sorban álltak a betegek az újbudai szakrendelőben, hogy időpontot kapjanak. Vizsgálatokra jóval többen jelentkeznek, ezért hosszabbak lettek a várólisták. A legtöbb szakrendelésre kétszer annyi időt kell várni, mint amikor vizitdíjat szedtek.

Egyedül gyógytornára nem jönnek többen, más rendeléseken mindenhol több a beteg a ferencvárosi szakrendelőben is.

"A vizitdíjas időszakban 600-620 betegünk volt egy nap ez kétműszakos rendelést jelent, most 660-680 beteget látunk el" - mondta Mocsáry Pál, a ferencvárosi szakrendelő gazdasági igazgatója.

Utólag is kell fizetni vizitdíjat

A betegeknek már nem, de néhány orvosnak még most is fizetnie kell vizitdíjat. Azoktól, akik korábban nem, vagy nem a szabályok szerint szedték be a vizitdíjat, az egészségbiztosító utólag hajtja be.

"Az ellenőrzött esetek 5 százalékánál került sor valamilyen visszafizetési szankcióra egyébként 215 szolgáltatót ellenőriztünk" - mondta Molnár Barbara, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szovivője.

Az orvosoknak, szakrendelőknek összesen ötszázezer forint vizitdíjat kellett utólag befizetniük.

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.